Skip to main content

Μαραίνεται η ελληνική ανθοκομία – Ούτε η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου δεν μπορεί να τη ζωντανέψει

Η εγχώρια παραγωγή τριαντάφυλλων και άλλων λουλουδιών βαίνει προς συρρίκνωση

«Ανθίζουν»  οι πωλήσεις στα τριαντάφυλλα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, όμως η γιορτή του έρωτα δεν είναι αρκετή να συγκρατήσει το «μαρασμό» της εγχώριας ανθοκομίας.

Όπως αναφέρει μιλώντας στην «Ν» ο πρόεδρος του Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Αθηνών  Αθανάσιος Κελμάγερ «τις μέρες του Αγίου Βαλεντίνου υπάρχει μια αυξημένη ροή στις πωλήσεις. Σε ο,τι αφορά τον βασιλιά των λουλουδιών το τριαντάφυλλο η εγχώρια παραγωγή εκτιμάται ότι τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί στα δύο τρίτα και η καλλιέργεια επικεντρώνεται σε μια έκταση περί τα 150 στρέμματα στις περιοχές του Μαραθώνα, Τροιζηνίας, Άργους και Ιεράπετρας Κρήτης. Η εγχώρια παραγωγή δεν αρκεί να καλύψει τη ζήτηση και οι εισαγωγές προέρχονται κυρίως από τις αγορές της Ολλανδίας και τρίτες χώρες όπως Αιθιοπίας, Κένυας, Εκουαδόρ».

Φέτος οι τιμές λιανικής στα τριαντάφυλλα αναμένεται να διατηρηθούν στα περσινά επίπεδα με τις μέσες τιμές να κυμαίνονται από 3-6 ευρώ, ωστόσο ανάλογα με το που βρίσκεται το κάθε ανθοπωλείο η ψαλίδα μεγαλώνει, ενώ η ζήτηση εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε σταθερά προς ήπια ανοδικά επίπεδα.

Ωστόσο, η συγκυρία μιας εορτής δεν αρκεί να φέρει την «άνοιξη» στην εγχώρια ανθοκομία, η οποία αποτελεί έναν ιδιαίτερα δυναμικό κλάδο φυτικής παραγωγής, ο οποίος ωστόσο καθίσταται ιδιαίτερα ευάλωτος σε περιόδους χρηµατοπιστωτικής ανεπάρκειας και κλιματικής κρίσης.

Στροφή ή και έξοδος

«Τα τελευταία χρόνια αρκετοί είναι αυτοί που εγκαταλείπουν την ανθοκομία και στρέφονται προς την λαχανοκομία ή βγαίνουν τελείως από το χώρο. Είμαστε ο πιο δύσκολος κλάδος μετά την κτηνοτροφία. Όσοι έχουμε παραμείνει αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες διατήρηση βιώσιμης της δραστηριότητάς μας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μέχρι πριν δέκα χρόνια η εικόνα που υπήρχε ήταν ότι η εγχώρια ανθοκομία αφορά μόνο την παραγωγή λουλουδιών για τα μπουζούκια. Προσπαθούμε να αλλάξουμε την αντίληψη αυτή και να διεκδικήσουμε περισσότερη στήριξη» αναφέρει ο κ. Κελμάγιερ.

Δυστυχώς τα στοιχεία που υπάρχουν για την δυναμική της εγχώρια ανθοκομίας είναι πολύ περιορισμένα. Τα τελευταία διαθέσιμα της Eurostat αφορούν το έτος 2011 όταν η εγχώρια παραγωγή υπολογιζόταν σε 170 εκατ. ευρώ. Οι Έλληνες παραγωγοί κάνουν λόγο για πολύ μικρότερη αξία. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, συνολικά ο εγχώριος κλάδος ανθοκομίας αφορά σε περίπου 10.000 στρέμματα εκ των οποίων 4 χιλ αφορούν σε θερμοκηπιακή καλλιέργεια και 6 χιλ σε υπαίθριες καλλιέργειες.

Οι βασικές περιοχές που αναπτύσσεται η ανθοκομία είναι η Αττική, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη. Τα είδη που καλλιεργούνται περισσότερο στην χώρα είναι τριαντάφυλλα, γαρύφαλλα, χρυσάνθεμα, καλεντούλες, ανεμώνες, λίλιουμ και κρίνα. Στην ανθαγορά Αττικής παράγεται περί το 80% με 85% της γλάστρας στη χώρα μας.

Τα αγκάθια

Τα «αγκάθια» της εγχώριας ανθοκομικής δραστηριότητας είναι πολλά με αιχμή το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό. « Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως πχ Ιταλία, Γερμανία και όχι πχ η Τουρκία που εξελίσσεται σε μεγάλη δύναμη στην ανθοκομία, τα κόστη ενέργειας στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερα. Αυτή τη περίοδο το κόστος παραγωγής είναι επιβαρυμένο κατά 30%. Τα τιμολόγια κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με τα οικιακά» σημειώνει ο κ.Κελμάγιερ.

Πέρα από το επιβαρυμένο κόστος, η κλιματική κρίση που οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζοντας  άρδην τις καλλιέργειες, αποτελεί μια ισχυρή πρόκληση.

Εξίσου σημαντικό κεφάλαιο είναι η αδυναμία υποστήριξης σε επίπεδο εξεύρεσης κεφαλαίων των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. «Στη περίπτωση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας η επένδυση είναι μεγάλη και αποδόσεις δεν είναι άμεσες. Πιέζουμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μεριμνήσει να μείνουν χρήματα από τη προωθούμενη ρύθμιση επιδότησης της θερμοκηπιακής καλλιέργειας ώστε να μην απορροφηθούν όλοι οι πόροι στην λαχανοκομία ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει και ο δικός μας κλάδος μέρος της στήριξης».

Προσπάθεια για εξαγωγές

Με γνώμονα ότι «το λουλούδι αρρωσταίνει δεν πεθαίνει» η προσπάθεια του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών, που αριθμεί περί τα 85 μέλη, συνεχίζεται καθώς οι προοπτικές του κλάδου μπορεί να ανθίσουν εάν υπάρξει μια στοχευμένη στρατηγική. Ακόμα και με αυτά τα δεδομένα τα ελληνικά λουλούδια προσπαθούν να ταξιδέψουν και εκτός συνόρων με το πεδίο για  τις εξαγωγές να είναι «εύφορο» στις αγορές : Κύπρου, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Αλβανίας.

«Εμείς συνεχίζουμε να το παλεύουμε μόνοι μας. Προς αυτή την κατεύθυνση στα τέλη Ιανουαρίου καταφέραμε και αναγνωρίστηκε η πρώτη ομάδα παραγωγών της Ανθαγοράς Αθηνών στα δρεπτά άνθη και λάβαμε πιστοποίηση ποιότητας σύμφωνα με τα πρότυπα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης AGRO 2-1 & 2-2» αναφέρει ο κ.Κελμάγιερ.