Skip to main content

Οι 2+2 κινήσεις του Μυτιληναίου στη Metlen

(Πηγή φωτ. Mytilineos)

Επί προσωπικού: H αξία της εταιρείας του Ευ. Μυτιληναίου ξεπερνά ξανά τα 5,1 δισ. ευρώ

Δύο τετελεσμένα γεγονότα κι ακόμη δύο, τα οποία έπονται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Μόλις αυτά τα «υλικά» χρειάστηκε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, προκειμένου να μαγνητίσει ξανά τα βλέμματα της επενδυτικής προσοχής, σημαίνοντας την αφύπνιση της μετοχής της Metlen στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έπειτα από μια περίοδο… αγρανάπαυσης.

Ο έμπειρος και διορατικός επιχειρηματίας, άλλωστε, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα «μυστικά» της επενδυτικής ψυχολογίας, κάτι το οποίο αποδεικνύει για ακόμη μία φορά.

Η πρώτη κίνηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου, ο οποίος μην ξεχνάμε ότι «τρέχει» την εταιρεία από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, πολύ προτού καταφέρει να τη μετεξελίξει στον σημερινό διεθνοποιημένο και διαφοροποιημένο ενεργειακό Όμιλο, αφορούσε την ψήφο εμπιστοσύνης της Fairfax. Δύο χρόνια μετά το χρυσό deal με τους Καναδούς, ο επικεφαλής της Metlen έκανε γνωστό ότι το Fairfax ανεβάζει στο 6,4% το μετοχικό της μερίδιο μέσω του ανταλλάξιμου ομολογιακού δανείου του 2023.

Την ίδια στιγμή ήρθε και η Bank of America να ξεκινήσει την κάλυψη της μετοχής, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη επενδυτική ορατότητα στην ελληνική εταιρεία και θέτοντας την τιμή – στόχο στα 45 ευρώ (ή αλλιώς στα 6,4 δισ. ευρώ σε όρους αποτίμησης).

Ο άνθρωπος των deals για το CVC – Τα πωλητήρια, η υψηλή ρευστότητα και οι επόμενες κινήσεις

Η επόμενη ημέρα

Όλα αυτά αναμένεται να «κουμπώσουν» αφενός με την επικείμενη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2024, τα οποία θα γίνουν γνωστά στις 20 Φεβρουαρίου και εκτός απροόπτου θα κυμανθούν εκ νέου σε επίπεδα ρεκόρ (καθαρά κέρδη 482 εκατ. ευρώ στο 9μηνο), αφετέρου με την πολλά υποσχόμενη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, κάτι το οποίο αποτελεί τον μεγάλο φετινό στόχο του Έλληνα επιχειρηματία -35 χρόνια μετά το «ντεμπούτο» στην αγορά της Αθήνας και αφού έχει επεκταθεί σε κλάδους πέραν του αλουμινίου και των μετάλλων, όπως η ενέργεια και οι κατασκευές.

Με βάση το γεγονός ότι οι παραπάνω κινήσεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου έχουν οδηγήσει την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στην περιοχή των 5,1 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι η Metlen εισάγεται -έστω και στο όριο- στον δείκτη των 100 μεγαλύτερων εισηγμένων του Σίτι, δηλαδή στον FTSE 100.

Ευχής έργον, φυσικά, είναι η μετοχή να προσεγγίσει ή και να ανακτήσει τα περσινά ιστορικά υψηλά των 5,5 δισ. ευρώ (39 ευρώ/μετοχή), τα οποία θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την προσπάθεια για το όσο το δυνατόν καλύτερο «πλασάρισμα» στην αγορά του Λονδίνου.

O CEO που… τράβηξε 13άρι

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)