Με στρατηγικές συνεργασίες, μεταξύ άλλων, με την ΤΕΜΕΣ, την οικογένεια Αντετοκούνμπο, την Dimand, την ΕΒRD και την Alpha Bank, η Premia Properties AΕΕΑΠ το 2024 αύξησε κατά 63% τη συνολική αξία των επενδύσεων της.
Όπως επισημαίνει στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος της Premia, Κώστας Μαρκάζος, το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της εταιρίας στο τέλος της προηγούμενης οικονομικής χρήσης διαμορφώθηκε σε περίπου 500 εκατ., έναντι των 307,2 εκατ. το 2023.
«Πετύχαμε τον στόχο που είχαμε θέσει πριν 3 χρόνια παραμένοντας συνεπείς στο πλάνο που παρουσιάσαμε στους μετόχους και χρηματοδότες μας» υπογραμμίζει και προσθέτει: «Ως προς τον επόμενο στόχο του 1 δις., δουλεύουμε ήδη εντατικά σε δύο άξονες. Πρώτον, στον εντοπισμό του κατάλληλου pipeline επενδύσεων το οποίο να συνάδει με τη στρατηγική και τις αποδόσεις που επιδιώκουμε. Δεύτερον, στην εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων, τόσο από ίδια όσο και από δανειακά κεφάλαια, που θα χρηματοδοτήσουν το πλάνο ανάπτυξης της εταιρίας. Η επίτευξη του στόχου του 1 δις. είναι απαιτητική, θα υλοποιηθεί σταδιακά και ιδανικά θα πρέπει να συνδυάσει οργανική ανάπτυξη, συνεργασίες καθώς και μη – οργανική ανάπτυξη μέσω εξαγορών, οι οποίες, αν και εφόσον προκύψουν, θα μπορούσαν να μας φέρουν γρηγορότερα κοντά στο στόχο μας.»
Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάζο «το 2025 θα είναι η χρονιά που θα αποτυπωθεί η συστηματική προσπάθεια των προηγούμενων ετών. Επενδύσεις όπως το κτίριο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στην Πειραιώς, η επένδυση στα ξενοδοχεία αλλά και άλλες μικρότερου μεγέθους, θα οδηγήσουν φέτος σε μια σημαντική αύξηση των εσόδων της εταιρίας τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 35 εκατ. ευρώ».
Με την προσθήκη ακινήτων από διάφορους κλάδους της αγοράς η Premia έχει διαφοροποιήσει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο της. Πλέον, περίπου το 30% του χαρτοφυλακίου της, με βάση τις αξίες των ακινήτων, αφορά σε logistics, 24% σε ξενοδοχεία, 18% σε γραφεία, ενώ το υπόλοιπο 28% μοιράζεται σε σχολεία, οινοποιεία, φοιτητικές εστίες και commercial big-boxes.
Η μεγαλύτερη επένδυση της Premia πέρυσι ήταν η εξαγορά έναντι τιμήματος 112,5 εκατ. της εταιρίας Sunwing Hotels Hellas στην οποία ανήκουν το ξενοδοχείο 4 αστέρων Sunwing Kallithea Beach στην Καλλιθέα Ρόδου και το ξενοδοχείο 4 αστέρων Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club στη Κρήτη.
«Η είσοδός μας στον τουριστικό κλάδο ήταν στρατηγική επιλογή» εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ:
«Η πρώτη επένδυση με τη συναλλαγή sale and lease back 2 ξενοδοχείων σε Ρόδο και Κρήτη που ολοκληρώσαμε με την NLTG, τον μεγαλύτερο tour operator στην Σκανδιναβία, είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα. Ως επιστέγασμα της στρατηγικής μας συνεργασίας, ο όμιλος NLTG απέκτησε συμμετοχή 9,7% στο μετοχικό κεφάλαιο της Premia. Ο τουριστικός κλάδος έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα. Διαθέτοντας έναν στρατηγικό συνεργάτη και μέτοχο με μακροχρόνια παρουσία στην Ελλάδα, διαθέτουμε όλες τις προϋποθέσεις ώστε να ενισχύσουμε την παρουσία μας στα ξενοδοχειακά ακίνητα».
Η Premia είναι η μοναδική ΑΕΕΑΠ που έχει εντάξει στο χαρτοφυλάκιο της οινοποιεία (εξαγορά της οινοποιίας Μπουτάρη, στρατηγική συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ για την ανάπτυξη των αμπελώνων Navarino και πρόσφατα εξαγορά από την Lyktos Holding του Μιχάλη Σάλλα της Σεμέλη Οινοποιητική).
«Η Premia αποτελεί μια διαφοροποιημένη πρόταση μεταξύ των ΑΕΕΑΠ» – υπογραμμίζει σχετικά ο επικεφαλής της – «έχοντας στρατηγικά επιλέξει να εντάξει στο χαρτοφυλάκιο της ακίνητα σε λιγότερο δημοφιλείς κλάδους της αγοράς, όπως σχολεία, φοιτητικές εστίες αλλά και παραγωγικά ακίνητα στον πρωτογενή τομέα όπως τα οινοποιία. Παρότι, στην Ελλάδα είμαστε η μόνη ΑΕΕΑΠ που έχει επενδύσει σε ανάλογα προϊόντα, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η επένδυση σε niche sectors αποτελεί μια διεθνή τάση στο real estate και αρκετές αντίστοιχες εταιρίες στο εξωτερικό επιλέγουν να τοποθετηθούν σε ανάλογους κλάδους επιδιώκοντας υψηλότερες αποδόσεις και διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους. Το ίδιο επιδιώκουμε και εμείς, διαθέτοντας επιπλέον το πλεονέκτημα της συνεργασίας με την εταιρεία Ελληνικά Οινοποιία ΑΕ, η οποία αναλαμβάνει εξολοκλήρου το κομμάτι της οινοποιητικής δραστηριότητας. Η Premia είναι αποκλειστικά και μόνο ιδιοκτήτης/εκμισθωτής των ακινήτων και δεν εμπλέκεται καθόλου στο operation. Η ανάπτυξη του οινοτουρισμού λειτουργεί κάτω από την ίδια αρχή, με τον φορέα που έχει την οινοποιητική δραστηριότητα να είναι και ο operator για το κομμάτι του οινοτουρισμού».
Μια άλλη ενδιαφέρουσα επένδυση που εμπεριέχει το στοιχείο της συνεργασίας είναι αυτή στο Village Shopping στην περιοχή του Ρέντη. Στην εταιρία που το εξαγόρασε συμμετέχουν, εκτός από την Premia, ο βασικός της μέτοχος, Ηλίας Γεωργιάδης (μέσω της Sterner Stenhus Greece), η οικογένεια Αντετοκούνμπο, ο Γιώργος Πάνου, o Γιάννης Κωνσταντίνου (κάτοικος ΗΠΑ) και ο Άλεξ Παπακωνσταντίνου (κάτοικος Σουηδίας).
«Πιστεύουμε στις συνεργασίες και είμαστε πεπεισμένοι ότι μας προσφέρουν προστιθέμενη αξία. Μας επιτρέπουν να κάνουμε περισσότερα πράγματα ταυτόχρονα επιμερίζοντας οφέλη και ρίσκα και αποκτώντας τεχνογνωσία. Εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο, οι συνεργασίες μας έχουν κατά κανόνα στρατηγικό χαρακτήρα και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας. Συνεργασίες με ισχυρούς συνεταίρους όπως η ΤΕΜΕΣ, η οικογένεια Αντετοκούνμπο, η Dimand, η ΕΒRD, η Alpha Bank (project Skyline) η NLTG αλλά και η ΑΒ Balder που κατέχει το 16,4% της εταιρίας αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στην Premia και εχέγγυο για τη μελλοντική της ανάπτυξη» αναφέρει σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ, ενώ αναφορικά με την στρατηγική της εταιρίας γενικότερα σημειώνει:
«Επιδιώκουμε να αποκτούμε ποιοτικά ακίνητα με αποδόσεις που υπερβαίνουν το 7,5%, με μακροχρόνια συμβόλαια και με εγνωσμένου κύρους μισθωτές. Εστιάζουμε σε ακίνητα εισοδήματος και μπαίνουμε επιλεκτικά σε έργα re-development προκειμένου να επιτύχουμε αυξημένες αποδόσεις και υπεραξίες. Παραμένουμε επικεντρωμένοι σε κλάδους στους οποίους έχουμε ισχυρή παρουσία και στους οποίους μεσοπρόθεσμα οι προσδοκίες παραμένουν θετικές, όπως τα logistics, τα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα (φοιτητικές κατοικίες) καθώς και τα ξενοδοχεία ενώ εξετάζουμε επιλεκτικά την είσοδο μας σε νέους κλάδους οι οποίοι εκτιμάται ότι θα έχουν ζήτηση και προοπτικές ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό από τα τέλη του 2024 ξεκινήσαμε τη διαδικασία αξιοποίησης ακινήτου στο Πικέρμι όπου στεγάζονταν τα κεντρικά γραφεία της οινοποιίας Μπουτάρη. Η ανακατασκευή περιλαμβάνει γραφειακούς χώρους και παρασκευαστήριο φαρμάκων με μισθωτή την φαρμακευτική εταιρεία Genepharm, και θα ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2025. Επίσης, είμαστε σε διαδικασία ανάπτυξης 3 φοιτητικών εστιών, σε Ξάνθη, Λάρισα και Βόλο μέσω μετασκευής υφιστάμενων κτιρίων με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 3ο τρίμηνο του 2025. Ακόμη, φέτος θα ξεκινήσουμε 2 επιπλέον έργα ανάπτυξης φοιτητικών εστιών οι οποίες θα αποπερατωθούν το 2026. Πρόκειται για ένα κλάδο που βρίσκουμε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και θέλουμε να επεκταθούμε. Όταν ολοκληρωθούν τα ανωτέρω, θα διαθέτουμε 9 κτίρια φοιτητικών εστιών με δυναμικότητα που θα φτάνει τα 460 δωμάτια».
Αναφορικά με τον δανεισμό της Premia o κ. Μαρκάζος επισημαίνει: «Ο καθαρός μας δανεισμός (Net Loan-to-Value) κυμαίνεται στα επίπεδα του 60%, όμως πάνω από 60% του δανεισμού μας έχει σταθερό επιτόκιο σε χαμηλά επίπεδα. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση των υποχρεώσεων διατηρώντας ένα προφίλ δανεισμού με μεγάλες διάρκειες, ανταγωνιστικούς όρους , αντιστάθμιση επιτοκιακού κινδύνου και αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο έχουμε ήδη αντλήσει 20 εκατ. και επιδιώκουμε να αντλήσουμε επιπλέον 10 εκατ. φέτος».
Ο επικεφαλής της Premia αναφέρεται και στο θέμα των νομοθετικών ρυθμίσεων που ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ θεωρεί αναγκαίες, ωστόσο, δεν έχουν προχωρήσει:
«Έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι το εγχώριο θεσμικό πλαίσιο χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Ο νόμος που ισχύει σήμερα χρήζει σημαντικών αλλαγών τόσο στο επιχειρηματικό κομμάτι όσο και στο φορολογικό. Μέσω της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών οι ΑΕΕΑΠ έχουμε υποβάλλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στο υπουργείο Οικονομικών πρόταση για την αλλαγή του νόμου από το καλοκαίρι του 2024 ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει τίποτα . Όσο το θεσμικό πλαίσιο δεν τροποποιείται ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διεθνείς τάσεις και όσο δεν καταργούνται ανούσιοι περιορισμοί και επιβάλλονται φορολογικές επιβαρύνσεις, οι ΑΕΕΑΠ οι οποίες αποτελούν και παγκοσμίως το πιο σύγχρονο όχημα στο real estate και πόλο έλξης σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων, στην Ελλάδα θα απαξιώνονται. Σαν εταιρία είμαστε προετοιμασμένοι ώστε ακόμη και αν δεν πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή στον θεσμικό πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ να υλοποιήσουμε τα πλάνα μας.»