Περισσότεροι από 9.500 ιστότοποι έχουν περάσει στη blacklist της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (EEEΠ).
Όπως επισημαίνει στη σχετική ενημέρωσή της, έχει ήδη ξεκινήσει να μετατοπίζει το βάρος της ελεγκτικής δραστηριότητάς της, δίνοντας έμφαση στα δομικά στοιχεία ανάπτυξης της παράνομης δραστηριότητας στην αγορά των τυχερών παιγνίων. Δηλαδή, δίνοντας έμφαση στα στοιχεία εκείνα που προωθούν, διευκολύνουν και επιτρέπουν τη συμμετοχή, τη διεξαγωγή και την αποδοχή συναλλαγών κατά την παράνομη άσκηση της δραστηριότητας.
Ειδικότερα, οι έλεγχοι εστιάζουν αφενός στους προμηθευτές πλατφόρμας παικτικού περιεχομένου (Β2Β providers) και αφετέρου στις πλατφόρμες παροχής ψηφιακού περιεχομένου. Για το σκοπό η ΕΕΕΠ έχει προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού με αντικείμενο την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών έρευνας και εντοπισμού σημείων μη αδειοδοτημένης παροχής και προώθησης υπηρεσιών τυχερών παιγνίων καθώς και υπηρεσιών «μυστικού πελάτη».
Αναλυτικά, ο διαγωνισμός καλύπτει έξι βασικά σημεία: την έρευνα και τον εντοπισμό στο διαδίκτυο ψηφιακών σημείων μη αδειοδοτημένης παροχής υπηρεσιών τυχερών παιγνίων, τον έλεγχο της συμμόρφωσης των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου για απαγόρευση ιστοτόπων μη αδειοδοτημένων παρόχων τυχερών παιγνίων, τον έλεγχο της συμμόρφωσης των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών για την απαγόρευση πληρωμής από μη αδειοδοτημένους παρόχους τυχερών παιγνίων.
Επιπλέον καλύπτει τον έλεγχο της συμμόρφωσης των αδειοδοτημένων συνεργατών προωθητικών ενεργειών τυχερών παιγνίων για την παροχή προωθητικών ενεργειών αποκλειστικά σε αδειοδοτημένους παρόχους τυχερών παιγνίων, τον έλεγχο της συμμόρφωσης των B2B providers, τη διαδικασία αποστολής ειδοποιήσεων και λήψης μέτρων με σκοπό τη διαγραφή ψηφιακών σημείων μη αδειοδοτημένων παρόχων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας της ΕΕΕΠ και του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σχετικά με τα κίνητρα και ειδικά τα φορολογικά κίνητρα που ωθούν τους πολίτες στα διαδικτυακά παράνομα τυχερά παίγνια, τα στοιχεία δείχνουν πως στα Βαλκάνια το ποσοστό των πολιτών που συμμετέχουν σε μη αδειοδοτημένους παρόχους τυχερών παιγνίων ξεπερνά το 50%.
Η αγορά στο 11μηνο 2024
Το αναμορφωμένα TGR (το καθαρό ποσό που παίχτηκε, χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται οι επανατοποθετήσεις κερδών) για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2024, για το σύνολο της αγοράς, ανήλθε σε 14,124 δισ. ευρώ από τα 12,972 δισ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2023.
Το συνολικό GGR (ακαθάριστο έσοδο από παιχνίδια) για το ενδεκάμηνο του 2024 ανήλθε σε 2,583 δισ. ευρώ, από τα 2,313 δισ. ευρώ του 2023.
Οι φόροι παικτών έφτασαν τα 359 εκατ. ευρώ.
Το αναμορφωμένο TGR του ΟΠΑΠ διαμορφώθηκε στα 6,4 δισ. ευρώ έναντι 6,04 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Το GGR έφτασε στα 1,29 δισ. ευρώ έναντι 1,22 δισ. ευρώ.
Στα διαδικτυακά παίγνια τα TGR έφτασαν τα 6,25 δισ. ευρώ από 5,57 δισ. ευρώ.
Τα ακαθάριστα έσοδα (GGR) ανέβηκαν στα 955,7 εκατ. ευρώ από 769,07 εκατ. ευρώ.
Στα λαχεία το αναμορφωμένο TGR υποχώρησε στα 273,3 εκατ. ευρώ από 292,48 εκατ. ευρώ.
Το GGR μειώθηκε ελαφρά στα 100,2 εκατ. ευρώ από 103,3 εκατ. ευρώ.
Τα καζίνο κατέγραψαν αναμορφωμένο TGR 1,133 δισ. ευρώ, από τα 1,030 δισ. ευρώ το 2023.
Το GGR αυξήθηκε στα 227,3 εκατ. ευρώ από 207,2 εκατ. ευρώ.