Σε σειρά δράσεων που καθορίζουν την εξέλιξη της αγοράς των ηλιακών θερμικών συστημάτων (ηλιακοί θερμοσίφωνες) εστιάζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου για την περαιτέρω ανάπτυξή τους στην εγχώρια αγορά.
Σε αυτές τις δράσεις περιλαμβάνονται τα προγράμματα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα 2025», το νέο Εξοικονομώ 2025, το πρόγραμμα Ηλέκτρα αλλά και το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Επιχειρώ 2024 που είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με την ΕΒΗΕ (Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας) στους παράγοντες που καθορίζουν την εξέλιξη της αγοράς θερμικών ηλιακών συστημάτων τα τελευταία χρόνια πέρα από τα κίνητρα που παρέχει το κράτος, περιλαμβάνονται η σχετική τιμή/κόστος των θερμικών ηλιακών συστημάτων έναντι εναλλακτικών μέσων παραγωγής ζεστού νερού, το διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και πιθανοί πιστωτικοί περιορισμοί που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά καθώς και ο ρυθμός ανανέωσης / επέκτασης του κτιριακού αποθέματος.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΝ, από το πρόγραμμα Ανακυκλώνω Αλλάζω Θερμοσίφωνα ύψους 51 εκατ. ευρώ του 2023 που πληρώθηκε το 2024 οι ωφελούμενοι ανήλθαν στα 67.972 νοικοκυριά και η εξοικονόμηση ανά Μhr/έτος έφτασαν τις 163.499 και η μείωση CO2/έτος διαμορφώθηκε στις 98.098.
Εξοικονόμηση Ενέργειας
Με βάση τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης του ΙΟΒΕ «Τάσεις και προοπτικές του κλάδου κατασκευής θερμικών ηλιακών συστημάτων στην Ελλάδα» που έγινε για λογαριασμό της ΕΒΗΕ σημαντική ήταν η αύξηση της εγκατάστασης νέων θερμικών ηλιακών συστημάτων (ηλιακοί θερμοσίφωνες) τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Τα νέα εγκατεστημένα συστήματα ηλιακών θερμοσιφώνων το 2023 ανήλθαν στις 461.000.
Η συνολική παραγόμενη θερμική ισχύς ανήλθε σε 4 GWth το 2023 και αποτελούν το κύριο μέσο παραγωγής ζεστού νερού για το 35% των νοικοκυριών στην Ελλάδα και προβλέπεται σταδιακή αύξηση της διείσδυσης σε ποσοστό 49% το 2050. Σε ένα πιο φιλόδοξο σενάριο η διείσδυση των θερμικών ηλιακών συστημάτων στον οικιακό τομέα θα μπορούσε να ανέλθει σε 60% το 2030 και σε 90% το 2050.
Η υλοποίηση του «Σεναρίου Φιλοδοξίας» συνεπάγεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό τομέα. Για την ευόδωση αυτού του στόχου οι αναλυτές του ΙΟΒΕ επισημαίνουν πως καταλυτικός θα ήταν ο ρόλος κινήτρων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται επιδοτήσεις για παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης, εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα φορολογικών κινήτρων καθώς και μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (6% και 0%) στον εξοπλισμό και την εγκατάσταση θερμικών ηλιακών συστημάτων.
Παράλληλα στους θετικούς παράγοντες για τον κλάδο προσμετρώνται η πληροφόρηση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των νοικοκυριών αλλά και η συνεργασία επιχειρηματικών και ερευνητικών φορέων για την ανάπτυξη πιλοτικών εφαρμογών ηλιακής ενέργειας.
Το 84% του κύκλου εργασιών του κλάδου προέρχεται από την κατασκευή και το χονδρικό εμπόριο ηλιακών θερμοσιφώνων. Το 62% περίπου της συνολικής επιφάνειας συλλεκτών που κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξάγεται πλέον σε άλλες χώρες. Η συνολική συνεισφορά του κλάδου το 2023 σε όρους ΑΕΠ ανέρχεται σε €351 εκατ. και σε όρους απασχόλησης υπολογίζεται σε 8.945 θέσεις εργασίας. Επίσης στα οφέλη που προσφέρει ο κλάδος περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι για την ενέργεια που παρήγαγαν τα θερμικά ηλιακά συστήματα το 2023, θα απαιτούνταν πρόσθετες εισαγωγές καυσίμων προς χρήση στις θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Να σημειωθεί ότι η ΕΒΗΕ πραγματοποίησε πρόσφατα εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης κατόπιν των αρχαιρεσιών συγκρότησης του σε σώμα αποτελείται από τους Πρόεδρος – Αποστολίδης Γιώργος (Τακτικό Μέλος), Αντιπρόεδρος – Μιχαλόπουλος Χάρης (Τακτικό Μέλος), Γενικός Γραμματέας – Δράλλος Γιώργος (Συνεργαζόμενο Μέλος), Ταμίας – Καστρίσιος Ηλίας (Τακτικό Μέλος), Μέλος ΔΣ – Δήμας Τάσος (Τακτικό Μέλος), Μέλος ΔΣ – Αποστόλου Φώτιος (Τακτικό Μέλος), Μέλος ΔΣ – Χρονόπουλος Άρης (Συνεργαζόμενο Μέλος).