Skip to main content

Προς υπογραφή 11 έργα ΣΔΙΤ αξίας 1,5 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Μονάδας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του υπ. Εθνικής Οικονομίας

Σε προχωρημένη φάση ώστε, βάσει εκτιμήσεων της Μονάδας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, να υπογραφούν εντός 2025, βρίσκονται 11 έργα ΣΔΙΤ, συνολικής αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Για ορισμένα από αυτά, όπως π.χ. το ΣΔΙΤ για τη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου της Κρήτης η διαδικασία διαρκεί σχεδόν έξι χρόνια (τον Μάϊο του 2019 έλαβε την έγκριση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής).

Παράλληλα, αρκετά από τα σχεδιαζόμενα ΣΔΙΤ βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, χωρίς να υφίσταται ασφαλές χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή των συμβάσεων υλοποίησης, ενώ επίκειται η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για το νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Το νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 350,550 εκατ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ, θα είναι δυναμικότητας 425 κλινών και θα περιλαμβάνει μεταξύ μονάδα εντατικής θεραπείας 10 κλινών.

Το ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έχει προϋπολογισμό 64,2 εκατ. και η απόφαση της διϋπουργικής επιτροπής για την υλοποίησή του ελήφθη τον Δεκέμβριο του 2022. Αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή λειτουργία και τεχνική διαχείριση – συντήρηση, καθώς και υπηρεσίες ασφάλειας – φύλαξης και καθαριότητας νέων φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Φυλής.

Ειδικότερα ως προς τα ΣΔΙΤ που οδεύουν προς συμβασιοποίηση, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή τους το ωριμότερο είναι η φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Η προς υπογραφή σύμβαση με τον όμιλο Aktor, όπως και όλη η διαγωνιστική διαδικασία έχει διαβιβαστεί προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Όταν το Ελεγκτικό εγκρίνει τα συμβατικά έγγραφα θα προχωρήσει το κλείσιμο του χρηματοδοτικού. Η εκτίμηση είναι ότι η σύμβαση δύναται να υπογραφεί εντός Φεβρουαρίου.

Στα προς υπογραφή ΣΔΙΤ περιλαμβάνονται οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Κατά τα δύο έχουν ανάδοχο τον όμιλο Aktor.

Στην περίπτωση του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Υποδομών η Aktor συνεργάζεται με την REDEX του Ομίλου Κοπελούζου. Πρόσφατα η κοινοπραξία αιτήθηκε και έλαβε νέα παράταση της προθεσμίας για την οριστικοποίηση της Σύμβασης Σύμπραξης του έργου κατά 4 μήνες (έως την 16-04-2025) επικαλούμενη ότι η διαδικασία απαιτεί επίπονες και χρονοβόρες ενέργειες μεταξύ άλλων λόγω των εκτεταμένων ενεργειών για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Για τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκκρεμεί η έκδοση Περιβαλλοντικών Όρων για τις εγκαταστάσεις στο Βόλο. Ωστόσο, από τους αρμόδιους φορείς θεωρείται ότι είναι εφικτό το ΣΔΙΤ να υπογραφεί εντός του πρώτου εξαμήνου, αν και η καθυστέρηση στο αντίστοιχο έργο της Κρήτης προδιαθέτει να υποθέσει κανείς ότι πρόκειται για το αισιόδοξο σενάριο.

Στο πακέτο του 1,5 δισ. περιλαμβάνονται και τα 5 αρδευτικά ΣΔΙΤ, έργα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προϋπολογισμού περίπου 700 εκατ. ευρώ, για τα οποία η υπογραφή των συμβάσεων εντός τριμήνου είναι επιτακτική, διαφορετικά θα χαθεί η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόκειται ειδικότερα για τα έργα: 1. «Αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός των δικτύων άρδευσης του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Ταυρωπού με ανάδοχο την κοινοπραξία Άκτωρ Παραχωρήσεις – Άβαξ. 2. «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία φράγματος Μιναγιώτικου» με ανάδοχο την κοινοπραξία Metlen – Aktor – Μεσόγειος. 3. «Λιµνοδεξαµενή Χοχλακίων Νοµού Λασιθίου και Λοιπά Συνοδά Έργα – Φράγµα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας και Βασικά Έργα Αξιοποίησης Αρδευτικού Νερού» με ανάδοχο τη ΓΕΚ Τέρνα. 4. «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς» με ανάδοχο επίσης τη ΓΕΚ Τέρνα. 5. «Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας» με ανάδοχο την κοινοπραξία Μetlen – Μεσόγειος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαδικασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο για το έργο του Ταυρωπού, ενώ καθυστερήσεις καταγράφονται στο ΣΔΙΤ για το Νέστο (εκκρεμεί η περιβαλλοντική μελέτη).

Στα προς υπογραφή της σύμβασης περιλαμβάνονται επίσης τα ΣΔΙΤ για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και τεχνική διαχείριση πέντε νέων αστυνομικών διευθύνσεων στην επικράτεια και τη μελέτη, κατασκευή, χρηµατοδότηση, συντήρηση και τεχνική διαχείριση σχολικών µονάδων και πάρκου του Δήµου Χανίων.

Για το ΣΔΙΤ για τη ΜΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας με ανάδοχο τη ΓΕΚ Τέρνα εκκρεμεί μεταξύ άλλων η έγκριση της χρηματοδότησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, ενώ για τις αστυνομικές διευθύνσεις γίνεται προσπάθεια να κλείσει η χρηματοδότηση.

Κυβερνητικό Πάρκο «Αντρέας Λεντάκης»

Στον ανταγωνιστικό διάλογο (Β1 φάση) έχει περάσει το ΣΔΙΤ για τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου στις εγκαταστάσεις της Πυρκάλ στην περιοχή του δήμου Δάφνης – Υμηττού, αξίας 520 εκατ. (με ΦΠΑ). Συμμετέχουν οι κοινοπραξίες Metlen – Aktor και Άβαξ – Άκτωρ Παραχωρήσεις και η ΓΕΚ Τέρνα. Θα ακολουθήσει (άγνωστο πότε) η υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους τρεις προαναφερόμενους φορείς όταν ολοκληρωθεί ο ανταγωνιστικός διάλογος και προκύψει το τελικό τεχνικό αντικείμενο του έργου. Εκκρεμεί η μετεγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα από την έκταση.

Για τις φοιτητικές Εστίες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης έχει οριστεί η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών στις 18 Φεβρουαρίου. Το εν λόγω Πανεπιστήμιο εργάζεται ώστε να υπάρξει τουλάχιστον προσωρινός ανάδοχος εντός του 2025.

Κλήση να συμμετέχουν στον ανταγωνιστικό διάλογο έχουν λάβει οι ενδιαφερόμενοι, Άβαξ, ΑΤΕΣΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Metlen, Άκτωρ Παραχωρήσεις – Aktor, για το ΣΔΙΤ κατασκευής των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κόστους 105,3 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Στη φάση Β1 (Ανταγωνιστικός Διάλογος) βρίσκονται επίσης δύο μεγάλα οδικά ΣΔΙΤ, συνολικού ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ, για τα οποία αναμένεται η υποβολή προσφορών φέτος: Πρόκειται για τη «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση της αναβάθμισης του οδικού άξονα ΕΟ2 (Μαυροβούνι – Έδεσσα, παράκαμψη Γιαννιτσών, παράκαμψη Χαλκηδόνα) και λειτουργία – συντήρηση του τμήματος γέφυρας Αξιού ποταμού – Έδεσσας» και για τον «Κάθετο άξονα Δράµα – Αµφίπολη».

Στην ίδια φάση βρίσκεται και το μεγάλο έργο της μετεγκατάστασης των φυλακών  Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, ΣΔΙΤ αξίας 765 εκατ. ευρώ.