Skip to main content

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: 2η στην Ευρώπη, 5η στον κόσμο η ελληνική βιομηχανία

Στόχος της ελληνικής βιομηχανίας κατασκευής ηλιακών θερμοσιφωνων είναι η πρωτιά

Ψηλά θέτει τον πήχυ των στόχων του και των επιδόσεών του ο κλάδος των Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων (Ηλιακοί Θερμοσίφωνες) για το 2025 αλλά και μακροπρόθεσμα.

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του κλάδου κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, η Ελλάδα διεκδικεί την πρώτη θέση στο μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη αλλά και την εγχώρια αγορά καθώς επίσης την αύξηση των εξαγωγών της ανά τον κόσμο.

Η ΕΒΗΕ αποτελείται από 60 μέλη. Τα 30 από αυτά δραστηριοποιούνται στην κατασκευή ηλιακών θερμοσιφώνων, είναι ελληνικές βιομηχανίες κατασκευής ηλιακών θερμοσιφώνων και τα υπόλοιπα 30 στη προμήθεια πρώτων υλών.

Η κατάταξη και ο στόχος

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία οι ελληνικής κατασκευής ηλιακοί θερμοσίφωνες κατέχουν το 15% του συνολικού μεριδίου στην ευρωπαϊκή αγορά και βρίσκονται τη δεύτερη θέση μετά τη Γερμανία.

Στην παγκόσμια κατάταξη οι ελληνικοί ηλιακοί θερμοσίφωνες κατέχουν την 5η θέση.

Στόχος είναι να κατακτήσουν την πρώτη θέση, αυξάνοντας ταυτόχρονα το ποσοστό των εξαγωγών που ανέρχεται στο 60% του συνόλου της παραγωγής.

Στην ελληνική αγορά οι εγκατεστημένοι ηλιακοί θερμοσίφωνες φτάνουν το 35% του συνόλου των κατοικιών, με αποδιδόμενη ισχύ 3,8 GWth/έτος, ποσοστό χαμηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες, τηρουμένων των αναλογιών κόστους, ιδιομορφίας του μοντέλου των κατοικιών που υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια αλλά και της ελλιπούς γνώσης σχετικά με τα οφέλη της χρήσης τους.

Εξοικονόμηση

Όπως τονίζουν οι άνθρωποι του κλάδου ο στόχος είναι το ποσοστό να αυξάνεται περιοδικά κατά 10%-15% σε σύντομο χρόνο. Σύμφωνα με την ΕΒΗΕ μια μέση οικογένεια 3-4 ατόμων που χρησιμοποιεί ηλιακό θερμοσίφωνα εξοικονομεί περίπου 500 ευρώ/έτος. Ταυτόχρονα επιδίωξη του κλάδου είναι να επεκτείνει την εφαρμογή των ηλιακών θερμικών συστημάτων πέρα από τις κατοικίες και σε επαγγελματικούς, βιομηχανικούς χώρους καθώς και άλλες δραστηριότητες που απαιτούν θέρμανση νερού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης του ΙΟΒΕ, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη χθεσινή γενική συνέλευση της ΕΒΗΕ, τα νέα εγκατεστημένα συστήματα ηλιακών θερμοσιφώνων το 2023 ανήλθαν στις 461.000. Σε ένα σενάριο φιλοδοξίας η διείσδυση των ηλιακών θερμοσιφώνων στον οικιακό τομέα θα μπορούσε να ανέλθει σε 60% το 2030 και σε 90%  το 2050. Η αξία πωλήσεων του κλάδου συνολικά (εγχώρια και διεθνή αγορά) το 2023 ανήλθε στα 344 εκατ. ευρώ, με το 84% του κύκλου εργασιών του κλάδου να προέρχεται από την κατασκευή και το χονδρικό εμπόριο.

Η συνεισφορά στο ΑΕΠ

Η συνολική συνεισφορά του κλάδου το 2023 σε όρους ΑΕΠ ανέρχεται σε 351 εκατ.ευρώ και σε όρους απασχόλησης υπολογίζεται σε 8.945 θέσεις εργασίας. Αναφορικά με τη συμβολή των ηλιακών θερμοσιφώνων στην εξοικονόμηση εισαγωγών καυσίμων το όφελος υπολογίζεται σε 362 εκατ. ευρώ και το συνολικό όφελος από την εξοικονόμηση των εκπομπών CO2 ανέρχεται στα 197 εκατ. ευρώ.

Για την ευόδωση των θετικών σεναρίων για τον κλάδο οι εκπρόσωποι της ΕΒΗΕ τονίζουν ότι η πολιτεία οφείλει να συνδράμει με κίνητρα, μεταξύ των οποίων η μείωση του ΦΠΑ στο 6% καθώς και η παροχή προγραμμάτων επιδότησης για την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων.

Επιπλέον ο κλάδος έχει ανάγκη την προσέλκυση ταλέντων για την ενίσχυση έρευνας και ανάπτυξης για την παραγωγή νέων προϊόντων και την αναβάθμιση της βιομηχανικής του παραγωγής. Με βάση τον απολογισμό του προγράμματος Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα οι ωφελούμενοι ανήλθαν στις 67.972 σε ένα σύνολο άνω των 103.000 αιτήσεων.

Τόσο τα νέα προγράμματα που δρομολογούνται εντός του 2025 και αφορούν την αλλαγή θερμοσίφωνα όσο και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που προορίζονται προς αξιοποίηση από το ΥΠΕΝ (ΕΣΠΑ, Social Climate Fund) εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση.