Skip to main content

Ο τραπεζίτης που κερδίζει: Το +10% του Ιανουαρίου, το αυξημένο μέρισμα και το νέο (;) placement

Επί προσωπικού: Ο Τάκης Αράπογλου έχει «αναγεννήσει» την Τρ. Κύπρου

Με το… δεξί φαίνεται ότι έχει μπει στο 2025 η μετοχή της Τράπεζα Κύπρου, η οποία αύριο συμπληρώνει τέσσερις μήνες παρουσίας στο ελληνικό χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας την ορθότητα της στρατηγικής επιλογής του διοικητικού ηγέτη και προέδρου, Τάκη Αράπογλου, να αφήσει την αγορά του Λονδίνου και να επιστρέψει στα «πάτρια» εδάφη της Αθήνας, έπειτα από μια απουσία επτά ετών.

Ο έμπειρος manager, ο οποίος βρίσκεται στα ηνία της κυπριακής τράπεζας από τον Ιούνιο του 2019 (δηλαδή εδώ και 5,5 χρόνια), βλέπει τη μετοχή να κερδίζει περισσότερο από +10% μέσα στον Ιανουάριο, έχοντας υπερβεί την τιμή εισαγωγής του περασμένου Σεπτεμβρίου (4,78 ευρώ) και έχοντας σκαρφαλώσει στο υψηλότερο σημείο (5,08 ευρώ) αυτής της δεύτερης παρουσίας στο ταμπλό του Χ.Α. Όλα αυτά, μάλιστα, μεταφράζονται σε μια αποτίμηση άνω των 2,2 δισ. ευρώ.

Τάκης Αράπογλου

Ο Τάκης Αράπογλου, ο οποίος είναι κάτι παραπάνω από γνωστός στην Ελλάδα, έχοντας «περάσει» από τη θέση του επικεφαλής στην Εθνική Τράπεζα, έχει κάθε λόγο να νιώθει ικανοποιημένος, δεδομένου του εντυπωσιακού comeback της Τρ. Κύπρου, η οποία θεωρείται μία από τις ιστορικότερες τράπεζες της Μεγαλονήσου (ιδρύθηκε το 1899).

Μέσα σ’ αυτά τα 5,5 χρόνια, εξάλλου, έχει καταφέρει να «αναγεννήσει» το  χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο μην ξεχνάμε ότι την περίοδο της ελληνικής και κυπριακής οικονομικής κρίσης βίωσε ορισμένες πολύ επώδυνες στιγμές.

Σήμερα, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο Πανίκο Νικολάου, είναι σε θέση να διοικεί μια απολύτως βιώσιμη και κερδοφόρα τράπεζα, με επαρκή κεφαλαιακή βάση και ισχυρές προοπτικές (καθαρά κέρδη 401 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2024).

Μέρισμα και placement

Η επόμενη ημέρα για τον Τάκη Αράπογλου και την Τρ. Κύπρου περιλαμβάνει αφενός τη διανομή νέου μερίσματος (πιθανώς αισθητά υψηλότερο του περσινού, το οποίο αντιστοιχούσε σε payout ratio 30%), αφετέρου ένα νέο placement από τους βασικούς μετόχους (έχουν ήδη προηγηθεί δύο placement μέσω του Χ.Α.).

Το τελευταίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστούμε την «πλούσια» ρευστότητα που έχουν αποκτήσει πολλά κυπριακά χαρτοφυλάκια (ΕΤΥΚ, Demetra κ.α.), ως απόρροια των εξελίξεων στη Νο.2 τράπεζα της Μεγαλονήσου, δηλαδή στην Ελληνική Τράπεζα, η οποία προσφάτως εξαγοράστηκε από την Eurobank και λίαν συντόμως θα διαγραφεί από το Χρηματιστήριο της Λευκωσίας.

Εισηγμένες: Μικρές με… μεγάλο ράλι

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)