Skip to main content

Metlen: Ποιες νέες επενδυτικές κινήσεις ετοιμάζει στον τομέα των μετάλλων

Ράβδοι αλουμινίου είναι στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, έτοιμα για φόρτωση σε πλοίο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας METLEN Energy & Metals στον Άγ. Νικόλαο Βοιωτίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Έμφαση στην πρώτη ύλη, βωξίτη, και στην αλυσίδα παραγωγής αλουμίνας-αλουμινίου – Δρομολογείται στρατηγική συνεργασία μεταξύ Metlen – ΕΑΓΜΕ

Για νέες στρατηγικές κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα των κρίσιμων πρώτων υλών ετοιμάζεται ο Ομιλος Μetlen επιδιώκοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα των CRM (Critical Raw Materials)  για λογαριασμό της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος σχεδιάζει να προχωρήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα σε νέες επενδύσεις και συνεργασίες,  σε συνέχεια της ανακοινωθείσας επένδυσης των 295,5 εκατ. ευρώ που αφορά την επέκταση της βιομηχανικής μονάδας παραγωγής αλουμίνας και την ενσωμάτωση για πρώτη φορά στην παραγωγή το γάλλιο. Οι επόμενες επενδυτικές κινήσεις, πέραν της κεφαλαιοποίησης τής εδώ και 5 χρόνια συστηματικής ενασχόλησης της Metlen με το θέμα της παραγωγής γαλλίου, αφορούν τη θωράκισή του ομίλου στο θέμα της πρώτης ύλης, το βωξίτη, καθώς και την ενίσχυση της παρουσίας του στο νέο status στη διεθνή αγορά της αλουμίνας. Όπως λένε οι γνώστες του χώρου το 2025 θα είναι χρονιά επενδύσεων της Metlen στη μεταλλουργία και ισχυροποίησης του αποτυπώματος της διεθνώς.

Το πλάνο, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να περιλαμβάνει τρεις πυλώνες επενδυτικής δράσης. Ο πρώτος αφορά την παραγωγή γαλλίου, που ήδη ανακοινώθηκε.

Ο δεύτερος την αλλαγή της παραγωγικής διαδικασίας με ενίσχυση του εξοπλισμού των εργοστασιακών εγκαταστάσεων της Αλουμίνιον της Ελλάδας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας στα πρότυπα σύγχρονης ηλεκτρονικής μονάδας με ελεγχόμενο παραγωγικό κόστος που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας για την ενεργοβόρο επεξεργασία ειδικά του ελληνικού βωξίτη (λόγω της σκληρότητάς του), και την εξασφάλιση υψηλής απόδοσης διεθνών προδιαγραφών και ανταγωνιστικότητας ώστε να μπορεί η επιχείρηση να ανταποκριθεί στις διακυμάνσεις των τιμών.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά επενδύσεις στην πρώτη ύλη, το βωξίτη, τα κοιτάσματα βωξίτη και το βασικό παράγωγο την αλουμίνα, που η συγκυρία την έχει καταστήσει περιζήτητη και ακριβή από τα 319 δολ./τόνο στα 504 δολ./τόνο, όπως δείχνει το ράλι τιμών που ακολουθεί λόγω των γεωπολιτικών εμπορικών εξελίξεων (Κίνα και Γουινέα). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ελληνικός βωξίτης έχει υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και είναι πλούσιος σε αλουμίνα αλλά απαιτεί ενέργεια για την παραγωγή της σε σύγκριση με τον εισαγόμενο ή τον τροπικό βωξίτη.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το 85% της συνολικής παραγωγής και 12η στον κόσμο και η Metlen  η μοναδική καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου και πλέον και γαλλίου που λειτουργεί στην Ευρώπη.

MOU Metlen – ΕΑΓΜΕ

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η Metlen έχει δρομολογήσει τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας και την υπογραφή MOU με την ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών). H ενδεχόμενη σύμπραξη των δύο μερών αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την έρευνα και τον εντοπισμό κοιτασμάτων ελληνικού βωξίτη, που θεωρείται ποιοτικά ανώτερος, πλούσιος σε ποσότητα αλουμίνας και κατ’επέκταση γαλλίου.

Παράλληλα η σύμπραξη αυτή αναμένεται να συμβάλει στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων και των θεσμικών παρεμβάσεων που είναι απολύτως απαραίτητες για να ξεπεραστούν τα εμπόδια για τον εντοπισμό κοιτασμάτων βωξίτη, την πρόσβαση σε αυτά και την αξιοποίησή τους με σύγχρονα περιβαλλοντικά και τεχνολογικά πρότυπα, ακολουθώντας τη μέθοδο της υπόγειας εξόρυξης.

Επίσης η στρατηγική συνεργασία Metlen – EΑΓΜΕ αφορά τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μεθόδων για τον υπολογισμό αποθεμάτων της πρώτης ύλης, προκειμένου να καταρτιστεί ένας απόλυτα ακριβής χάρτης προκειμένου να αποκτήσει η χώρα μας σημαντικό γεωστρατηγικό πλεονέκτημα στις εξελίξεις που δρομολογούνται ειδικά στον τομέα των κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών και ειδικότερα στην αλυσίδα αξίας βωξίτη-αλουμίνας-αλουμινίου.

Ορόσημα

Στα επενδυτικά βήματα που έχει υλοποιήσει ο όμιλος Metlen στον τομέα της μεταλλουργίας περιλαμβάνεται το κομβικό ορόσημο της εξαγοράς των κοιτασμάτων βωξίτη της Imerys που τον καθιστά πλέον τον μεγαλύτερο παραγωγό βωξίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύει το καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής και επιτρέπει τη διερεύνηση και αξιοποίηση ευκαιριών, όπως η υποστήριξη του εφοδιασμού της Ευρώπης με κρίσιμες πρώτες ύλες (π.χ. γάλλιο) αλλά και σπάνιες γαίες (σκάνδιο).

Επίσης περιλαμβάνεται το ορόσημο της εξαγοράς των κοιτασμάτων της Γκάνας και της υποστήριξης της συγκεκριμένης επένδυσης από την πλατφόρμα  Global Gateway της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οδήγησε στο να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των εμβληματικών επενδύσεων για το 2025, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της Metlen ως καταλύτη για την προώθηση διεθνών συνεργασιών και βιώσιμων επενδύσεων για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης σε κρίσιμες πρώτες ύλες.

Το Global Gateway υποστηρίζει επενδύσεις με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών εταιρειών σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της υγείας και της εκπαίδευσης, με προτεραιότητα για το 2025 την Αφρική και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Nα σημειωθεί ότι η Metlen έχει αναφέρει ότι από κοινού με την GIADEC (Ghana Integrated Aluminium Development Corporation) θα αξιολογήσουν  ενδεχόμενη κατασκευή μονάδας παραγωγής αλουμίνας με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγική ικανότητα έως 1,5 εκατ. τόνων. Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα παραγωγή αλουμίνας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ανέρχεται σε 865.000 τόνους ετησίως. Με την επέκταση της υπάρχουσας μονάδας που ανακοινώθηκε, η Metlen θα επιτύχει συνολική ετήσια παραγωγή 1,25 εκατομμυρίων τόνων αλουμίνας, ενώ η Ελλάδα θα καταταχθεί μεταξύ των 12 μεγαλύτερων παραγωγών αλουμίνας στον κόσμο.

Παραγωγή και ζήτηση αλουμίνας – γάλλιο

Η ζήτηση αλουμινίου, η οποία και καθορίζει τη ζήτηση αλουμίνας σε διεθνές επίπεδο, αναπτύσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και επειδή οδηγείται κατά κύριο λόγο από τους τομείς των κατασκευών και των αυτοκινήτων, αλλά και από την πορεία των κλάδων συσκευασίας και μηχανημάτων, αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Ειδικότερα στην περιοχή άμεσου ενδιαφέροντος της ΜΕΤLEN (Ευρώπη, Β. Αφρική, Μέση Ανατολή και Μαύρη Θάλασσα) αναμένεται ότι το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης της μεταλλουργικής αλουμίνας θα διατηρηθεί ελλειμματικό και για τα επόμενα χρόνια (σύμφωνα με τα στοιχεία της Wood-Mackenzie, το 2025 το έλλειμα στην Ευρώπη θα είναι πάνω από 2,5Mt, ενώ στην Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Μαύρη Θάλασσα στα 9,5Mt).

Στο γάλλιο η παγκόσμια αγορά σήμερα ανέρχεται σε 883 τόνους, ενώ οι ανάγκες της Ευρώπης το 2024 ήταν 61 τόνοι και το 2030 εκτιμάται ότι θα φτάσουν στους 109 τόνους. Το αρσενιούχο γάλλιο και το νιτρίδιο του γαλλίου αντιπροσωπεύουν το 94% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Το Αρσενιούχο Γαλλίο (GaAs) χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την κατασκευή  LED, Computers και Transistors, Κατασκευή ημιαγωγών και  Ειδικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Το Νιτρίδιο του Γαλλίου (GaN) για την κατασκευή οπτικών ινών,  Διόδων lasers (LEDs), στις Τηλεπικοινωνίες και στα Ηλεκτρονικά ισχύος. Τέλος το  Αντιμονιούχο Γάλλιο (GaSb) στα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Τιμές αλουμίνας Q4 2022 – Q3 2024 (δολ./τόνο)