Skip to main content

Μetlen και Ελλάδα αποκτούν στρατηγικό ρόλο στον εφοδιασμό της Ευρώπης σε κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες

Τι σηματοδοτεί η επένδυση των 295,5 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ολοκληρωμένης γραμμής παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και Γαλλίου

Με δυναμικό τρόπο εισέρχεται στην αγορά των κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών ο όμιλος Metlen αποκτώντας στρατηγικό ρόλο στον ανεφοδιασμό της Ευρώπης σε κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες που απαιτούνται για την ανάπτυξη της σύγχρονης βιομηχανίας, ανατρέποντας τα δεδομένα της ασιατικής υπεροχής και ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη των κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών, όπως ο βωξίτης, η αλουμίνα και το γάλλιο.

Συγκεκριμένα η Metlen προχωρά σε στρατηγική επένδυση ύψους 295,5 εκατ. ευρώ στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, επεκτείνοντας τη βιομηχανική μονάδα παραγωγής αλουμίνας και ενσωματώνοντας για πρώτη φορά στην παραγωγή της το γάλλιο.

Η ολοκλήρωση των έργων και η έναρξη παραγωγής τοποθετείται για μεν τον βωξίτη το 2026, για την αλουμίνα και το Γάλλιο σταδιακά από το 2027, με πλήρη λειτουργία το 2028.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ομίλου Ευ. Μυτιληναίο, «αποδεικνύουμε στην πράξη τη δέσμευσή μας στην καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνουμε σταθερά ότι η Metlen μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό μας ρόλο στη μετάβαση προς μια πιο “πράσινη” και ανθεκτική βιομηχανική παραγωγή».

Με την επέκταση της υπάρχουσας μονάδας, η METLEN θα επιτύχει συνολική ετήσια παραγωγή 2 εκατ. τόνων βωξίτη, 1,25 εκατομμυρίων τόνων αλουμίνας από 865.000 τόνους σήμερα, ενώ η Ελλάδα θα καταταχθεί μεταξύ των 12 μεγαλύτερων παραγωγών αλουμίνας στον κόσμο.

Ταυτόχρονα, το γάλλιο, ένα από τα συστατικά του βωξίτη, θα παραχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της βιομηχανίας στην περιοχή (50 ΜΤ Γαλλίου), καλύπτοντας τη στρατηγική ανάγκη της Ευρώπης για την ενίσχυση της στρατηγικής της αυτονομίας, δεδομένων των περιορισμών στις εξαγωγές που επέβαλε η Κίνα, απόφαση που έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για την εφοδιαστική αλυσίδα της Ε.Ε. και τη μακροπρόθεσμη βιομηχανική της ανταγωνιστικότητα.

Ζήτηση

Η ζήτηση αλουμινίου, η οποία και καθορίζει τη ζήτηση αλουμίνας σε διεθνές επίπεδο, αναπτύσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και επειδή οδηγείται κατά κύριο λόγο από τους τομείς των κατασκευών και των αυτοκινήτων, αλλά και από την πορεία των κλάδων συσκευασίας και μηχανημάτων, αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Επιπλέον, πολλές κυβερνήσεις ενισχύουν τα κίνητρα για ανάπτυξη υποδομών με σκοπό τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών σε συνδυασμό με παγκόσμιες τάσεις, όπως η στροφή σε ελαφρύτερα οχήματα και για το λόγο αυτό η ζήτηση αλουμινίου αναμένεται ανοδική.

Ειδικότερα στην περιοχή άμεσου ενδιαφέροντος της ΜΕΤLEN (Ευρώπη, Β. Αφρική, Μέση Ανατολή και Μαύρη Θάλασσα) αναμένεται ότι το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης της μεταλλουργικής αλουμίνας θα διατηρηθεί ελλειμματικό και για τα επόμενα χρόνια (σύμφωνα με τα στοιχεία της Wood-Mackenzie, το 2025 το έλλειμα στην Ευρώπη θα είναι πάνω από 2,5Mt, ενώ στην Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Μαύρη Θάλασσα στα 9,5Mt).

Το γάλλιο δεν εξορύσσεται- λαμβάνεται ως υποπροϊόν της εξόρυξης και επεξεργασίας άλλων μετάλλων, κυρίως αλουμινίου, ψευδαργύρου, και παράγεται σε κάθε χώρα που παράγει αυτά τα μέταλλα. Κυριαρχεί στη χρήση ημιαγωγών με βάση ενώσεις του συγκεκριμένου μετάλλου γεγονός που το κατέστησε μέταλλο υψηλής τεχνολογίας ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα δύο κύρια πεδία εφαρμογής είναι τα ολοκληρωμένα κυκλώματα (IC) και οι οπτοηλεκτρονικές διατάξεις. Συγκεκριμένα, τα στερεά κράματα γαλλίου χρησιμοποιούνται στην οπτική, την ηλεκτρονική και την πυρηνική μηχανική λόγω της μη τοξικότητάς τους και της αντοχής τους. Το γάλλιο παρέχει ένα κρίσιμο συστατικό σε πολλά στάδια της διαδικασίας κατασκευής τσιπ υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.

Η τρέχουσα παγκόσμια παραγωγή γαλλίου είναι περίπου 7500 εκατ. τόνοι ετησίως. Στις μικρότερες χώρες παραγωγής περιλαμβάνονται η Ουγγαρία (Ajka), η Ιαπωνία, η Ρωσία και η Σλοβακία. Το 95% του Γαλλίου αυτή τη στιγμή παράγεται από την Κίνα.

Ήδη η τιμή του είναι υψηλή και τα επόμενα χρόνια προβλέπεται επίσης σημαντική αύξηση της τιμής του με νέο ρεκόρ το 2030. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες,  το γάλλιο με τιμή άνω των $700 ανά κιλό σήμερα, έχει αυξηθεί κατά +23,20% σε σχέση με την αρχή του περασμένου έτους. Είναι αυξημένο, ως προς την τιμή του, κατά +120,29% σε σύγκριση με την τιμή των $422,70 ανά κιλό την 1η Ιανουαρίου 2021 και έχει αυξηθεί κατά +212,26% από την 1η Ιανουαρίου 2020 (σε σύγκριση, ο δείκτης S&P 500 έχει αυξηθεί κατά +80,54% στην ίδια περίοδο). Με βάση τις τιμές του 2018, όταν η τιμή του γαλλίου ήταν $274,37 ανά κιλό, τότε η αύξηση είναι +239,38%.

Το συνολικό Capex περιλαμβάνει τις ακόλουθες επιμέρους επενδύσεις:

  • Ανάπτυξη έρευνας και νέων κοιτασμάτων εξόρυξης βωξίτη,
  • Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό για την ανάπτυξη της γραμμής παραγωγής Γαλλίου,
  • Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό για την επέκταση και εκσυγχρονισμό της παραγωγικής δυναμικότητας αλουμίνας,
  • Έργα ενεργειακής τροφοδοσίας της βιομηχανικής μονάδας,
  • Επέκταση και αναβάθμιση του λιμένα (port),
  • Λοιπές οδικές υποδομές και αντιπλημμυρικά έργα

Η επένδυση πληροί τους όρους του προγράμματος «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης και μετάβασης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» (Temporary Crisis and Transition Framework – TCTF). Έλαβε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη σφραγίδα αριστείας STEP SEAL («Σφραγίδα Κυριαρχίας»), καθώς κρίθηκε ότι συμβάλει σημαντικά στην αυτονομία της Ένωσης σε κρίσιμες πρώτες ύλες (CRM).

Έρευνα

Να σημειωθεί ότι η Μetlen έχει συστήσει δραστηριότητα Έρευνας και Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ε.Β.Α.) υπό την Διεύθυνση Τεχνολογίας, του Τομέα Μεταλλουργίας της Εταιρείας. Συμμετέχει σε περίπου 24 ερευνητικά προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. ή το ελληνικό κράτος μέσω των προγραμμάτων Horizon 2020, ΕΙΤ Raw Materials, EIT Manufacturing, ERA-NET Cofund on Raw Materials (ERA-MIN 2) και προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Η συνολική χρηματοδότηση του ΤΕΔ Μεταλλουργίας της METLEN από τα ερευνητικά προγράμματα, στο διάστημα 2017-2026, ξεπερνά τα 11 εκατ. ευρώ.