Η προσπάθεια αναζήτησης θέσης εργασίας δεν ήταν ποτέ τόσο εύκολη με ένα τεράστιο πλήθος διαδικτυακών αναρτήσεων. Αλλά, το διαδίκτυο είναι γεμάτο ψέματα, και οι ηλεκτρονικοί ιστότοποι εύρεσης εργασίας δεν αποτελούν εξαίρεση
Η Greenhouse, πλατφόρμα προσλήψεων παρόμοια με το LinkedIn, ανέλυσε τις αναρτήσεις και τις πρακτικές προσλήψεων των εταιρειών – πελατών της κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και διαπίστωσε ότι μία στις πέντε θέσεις εργασίας που αναγράφονται είναι στην πραγματικότητα ψεύτικες.
Σύμφωνα με την ανάλυση, το 18 – 22% των θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2024 ήταν “ghost jobs” (θέσεις εργασίας-φάντασμα), που δημοσιεύτηκαν αλλά είτε δεν υπήρχαν ποτέ στην πραγματικότητα είτε, απλώς δεν καλύφθηκαν ποτέ, παρά την αποστολή βιογραφικών από υποψηφίους.
Ο Jon Stross, πρόεδρος της Greenhouse, δήλωσε στη Wall Street Journal ότι η κατάσταση θυμίζει θρίλερ.
«Η αγορά εργασίας έχει γίνει πιο σκληρή από ποτέ», είπε.
Γιατί;
Οι εταιρείες ανέφεραν διάφορους λόγους για τους οποίους δημοσιεύουν θέσεις εργασίας που δεν σκοπεύουν ποτέ να καλύψουν.
Όταν φαίνεται ότι προσλαμβάνουν, φαίνεται επίσης ότι αναπτύσσονται.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιχείρηση μπορεί να μην προβαίνει άμεσα σε προσλήψεις, αλλά διατηρεί την καταχώριση με την ελπίδα ότι ο ιδανικός υποψήφιος θα την βρει και θα υποβάλει αίτηση.
«Να αισθάνονται αντικαταστάσιμοι»
Το Resume Builder, διαδικτυακή πλατφόρμα βιογραφικών και θέσεων εργασίας, διεξήγαγε έρευνα ρωτώντας τους πελάτες του, αν και γιατί δημοσιεύουν θέσεις εργασίας-φάντασμα.
Περισσότερο από το 60% των ερωτηθέντων παραδέχθηκαν ότι η πρακτική αυτή γίνεται, εν μέρει, για να «κάνουν τους υπαλλήλους να πιστέψουν ότι ο φόρτος εργασίας τους θα ανακουφιστεί από τους νέους εργαζόμενους».
Ακόμα περισσότεροι – 62% – δήλωσαν ότι ήθελαν οι υπάλληλοί τους να «αισθάνονται αντικαταστάσιμοι».
Σύμφωνα με την Greenhouse, το 70% των εταιρειών δημοσίευσαν στην πλατφόρμα της, τουλάχιστον μία θέση εργασίας-φάντασμα το δεύτερο τρίμηνο του 2024, ενώ το 15% των εταιρειών το έκαναν τακτικά.
Οι περισσότεροι «επιρρεπείς» κλάδοι είναι οι κατασκευές, οι τέχνες, η εστίαση και οι νομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Οι ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για να εντοπιστούν δουλειές-φαντάσματα αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις.
- Θέσεις εργασίας που εμφανίζονται ξανά και ξανά, μπορεί να είναι πλαστές.
- Οι καταχωρίσεις που υπάρχουν εδώ και μήνες χωρίς καμία ενημέρωση και χωρίς προθεσμία υποβολής αιτήσεων μπορεί επισης να μην είναι έγκυρες. Ελέγξτε εάν η καταχώριση για θέση εργασίας υπάρχει και στην σελίδα προσλήψεων της εταιρείας.Χρήσιμη είναι επίσης η επικοινωνία με κάποιον από την εταιρεία σχετικά με τη θέση. Εάν δεν δοθούν πληροφορίες, ενδέχεται η θέση να μην είναι πραγματική.
LinkedIn και Greenhouse αναφέρουν πάντως ότι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των εικονικών θέσεων εργασίας με την επισήμανση των αληθινών, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
naftemporiki.gr