Skip to main content

Η REDAR στη θερμοκοιτίδα ESA BIC GREECE

Αντικείμενο η μέτρηση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με οπτοηλεκτρονικές τεχνολογίες

Στη θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα εντάχθηκε η νεοφυής εταιρεία REDAR, με στόχο να προσφέρει καινοτόμες λύσεις περιβαλλοντικής παρακολούθησης με οπτοηλεκτρονικές τεχνολογίες.

Η REDAR είναι μια καινοτόμος startup που αναπτύσσει φορητά συστήματα μέτρησης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονες οπτοηλεκτρονικές τεχνολογίες. Φιλοδοξεί να φέρει επανάσταση στον τρόπο που οι βιομηχανίες – όπως η κτηνοτροφία, η διαχείριση αποβλήτων και η παραγωγή ενέργειας – καθώς και οι ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν και διαχειρίζονται τις εκπομπές.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από μια ομάδα μηχανικών και ειδικών στον τομέα ανάπτυξης επιχειρήσεων, που διαθέτουν πολυετή εμπειρία σε κορυφαία ευρωπαϊκά διαστημικά κέντρα, μεγάλες εταιρείες δορυφορικής τεχνολογίας, τράπεζες και οικογενειακά επενδυτικά γραφεία. Η απόφασή τους να επιστρέψουν και να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα συνδυάζει την εξειδίκευσή τους στη φωτονική με τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας: την ακριβή μέτρηση και καταγραφή των εκπομπών. Με βάση την αναγκαιότητα της ευέλικτης και ακριβούς παρακολούθησης, η REDAR προωθεί τη βιωσιμότητα και επιδιώκει να ενισχύσει τις διεθνείς προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών. Η εταιρεία τονίζει ότι αποστολή της είναι να εξοπλίσει τις βιομηχανίες με τα εργαλεία που χρειάζονται για να επιτύχουν ουσιαστική πρόοδο στη μετάβαση προς μια πιο πράσινη και βιώσιμη οικονομία. Όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Κόκκινος, CEO της REDAR, «τα προϊόντα μας προσφέρουν δυνατότητες αυτοματοποιημένων μετρήσεων σε συγκεκριμένα σημεία και χρονικές στιγμές, καθιστώντας τα ιδανικά για τη βαθμονόμηση δεδομένων από διαστημικές αποστολές. Αυτή η μοναδική ικανότητα επιτρέπει την αξιόπιστη σύγκριση μεταξύ μετρήσεων από το έδαφος και το διάστημα». Η τεχνολογία αυτή αποτέλεσε το κίνητρο για την ένταξη της REDAR στο ESA BIC Greece, διευρύνοντας τις εφαρμογές της σε διαστημικές χρήσεις».

Η τεχνολογία τηλεμετρίας που βασίζεται σε λέιζερ για τη μέτρηση εκπομπών αερίων έχει φέρει επανάσταση στην ανάπτυξη συμπαγών και ελαφριών συστημάτων, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν σε ιπτάμενα οχήματα, όπως UAV. Αυτά τα συστήματα προσφέρουν τη δυνατότητα αυτόνομων και αξιόπιστων μετρήσεων εκπομπών, με εξαιρετική ακρίβεια, κοντά στις πηγές εκπομπής. Το καινοτόμο σύστημα της REDAR θα ξεχωρίζει για την υψηλή φορητότητα και την ευχρηστία του. Θα παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να πραγματοποιούν μετρήσεις εκπομπών κατά παραγγελία (on-demand) στον χώρο τους, χωρίς να απαιτούνται πολύπλοκες και δαπανηρές εγκαταστάσεις. Επιπλέον, οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να αξιοποιήσουν τα δεδομένα που παράγει το σύστημα της REDAR για την παρακολούθηση και καταγραφή εκπομπών σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο. Αυτή η δυνατότητα ενισχύει τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και τις διεθνείς κλιματικές συμφωνίες, επιτρέποντας την επιβολή αυστηρότερων περιβαλλοντικών μέτρων και την υποστήριξη στρατηγικών βιωσιμότητας. Ο Μενέλαος Τζαγκουρνής, συνιδρυτής της REDAR, αναφέρει πως «οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παρακολουθούνται συστηματικά, διευκολύνοντας την άμεση λήψη μέτρων και την προώθηση βιώσιμων πρακτικών. Στόχος μας είναι να εξοπλίσουμε τις βιομηχανίες με τα απαραίτητα εργαλεία και δεδομένα, ώστε να επιτύχουν ουσιαστική μείωση εκπομπών και να επιταχύνουν τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη και βιώσιμη οικονομία».

Δραστηριότητα ESA BIC Greece

Να σημειωθεί ότι το ESA BIC Greece, η Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων της ESA στην Ελλάδα, στοχεύει να ενισχύσει το ελληνικό διαστημικό οικοσύστημα, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη πέντε νέων, καινοτόμων startups ετησίως. Ως μέρος του παγκόσμιου δικτύου διαστημικής καινοτομίας της ESA, προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υποστήριξης που περιλαμβάνει χρηματοδότηση έως 50.000€ σε μετρητά, πρόσβαση σε προνόμια αξίας άνω των 100.000€, επιχειρηματική καθοδήγηση, τεχνική εμπειρογνωμοσύνη, εκπαίδευση, δικτύωση, καθώς και γραφειακούς χώρους και υποδομές. Επιπλέον, εξασφαλίζει στους συμμετέχοντες τη χρήση του λογότυπου ESA BIC, ενισχύοντας την αναγνωρισιμότητά τους. Το ESA BIC Greece λειτουργεί υπό τη διαχείριση του Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και ενός δικτύου άνω των 70 συνεργαζόμενων οργανισμών, που έχουν προσδιορίσει τη λειτουργία του ESA BIC Greece ως βασικό στοιχείο στο σχέδιο ανάπτυξης της Ελληνικής Διαστημικής Βιομηχανίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στην επόμενη προθεσμία αξιολόγησης της Μόνιμης Ανοικτής Πρόσκλησης στις 17 Φεβρουαρίου 2025. Οι αιτήσεις είναι ανοικτές για νομικά πρόσωπα με έδρα στην Ελλάδα (έως 5 έτη από την ίδρυσή τους) και για φυσικά πρόσωπα με άδεια διαμονής και εργασίας στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ίδρυσης νομικής οντότητας στην ελληνική επικράτεια.

Το ESA BIC Greece όχι μόνο υποστηρίζει startups από την αρχική ιδέα έως την πλήρη εμπορευματοποίηση, αλλά επίσης προωθεί την εθνική στρατηγική καινοτομίας και διαστήματος, ενθαρρύνει την υιοθέτηση διαστημικών υπηρεσιών, προάγει τη μεταφορά τεχνολογιών από και προς τον διαστημικό τομέα, και συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.