Ο Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών – Συνιδιοκτήτης SEPTEM, Σοφοκλής Παναγιώτου, μίλησε στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business με την Μαρία Σμιλίδου.
Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι το 2024 «ήταν μια καλή χρονιά. Ο τουρισμός το καλοκαίρι βοήθησε πάρα πολύ», σημειώνοντας ότι «το τέλος της χρονιάς ήταν λίγο περίεργο με την κατανάλωση να περιορίζεται».
Αναφερόμενος στην ανάπτυξη των μικροζυθοποιίων, σχολίασε πως «πλέον προσεγγίζουμε τα 75-80 μικροζυθοποιεία στην Ελλάδα» και πως «υπάρχει ένα μεγάλωμα στην πίτα με τα πραγματικά μικροζυθοποιεία να αντιπροσωπεύουν το 2,5 με 3% της κατανάλωσης».
Σχετικά με τις τις προοπτικές: «Υπάρχουν καλές προοπτικές αλλά χρειάζεται αρκετή δουλειά ώστε ο καταναλωτής να καταφέρει να γνωρίσει αυτές τις μπύρες και να είμαστε ανταγωνιστικοί σε θέματα κόστους», ενώ ανέφερε ότι «κάθε μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα έχουν ένα τεράστιο θέμα με το ενεργειακό κόστος», ανάφερε.
Στο ζήτημα της συνένωσης και της εξαγοράς μικροζυθοποιιών, ο κ. Παναγιώτου διαχώρισε τα δύο αυτά ζητήματα: «Αν μιλήσουμε για συνένωση μικρών ζυθοποιών θα βοηθούσε στο μεγάλωμα της επιχείρησης για να μειώσει τα κόστη. Αν μιλάμε για εξαγορά μικροζυθοποιίων από πολυεθνικές επιχειρήσεις, [τότε πρόκειται] να μικρύνει η πίτα της ζυθοποιίας», ενώ σχολίασε ότι υπάρχουν «νομοθετικά προβλήματα στη συνένωση μικροζυθοποιίων. Είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε».