Skip to main content

Η start up που μετατρέπει τα κύτταρα σε… μπριζόλες – Θα πείσει τους καταναλωτές;

Shutterstock

Η διαδικασία παρασκευής του κρέατος

 Θα χρειαστεί να εκπαιδεύσουν τους καταναλωτές, με αμφίβολα πιθανόν αποτελέσματα. Αλλά, στα περίχωρα της Οξφόρδης, οι επιστήμονες της Ivy Farm Technologies – μιας «διαφορετικής» φάρμας- αισιοδοξούν ότι θα τα καταφέρουν.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2019 ως spin out του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και παράγει κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο.

Το κρέας παρασκευάζεται,  μέσω μιας διαδικασίας εξαγωγής κυττάρων από το ζώο και «τροφοδότησής» τους με ένα διάλυμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Τα κύτταρα, στη συνέχεια τοποθετούνται σε έναν βιοαντιδραστήρα, που ονομάζεται «Betty» όπου αναπτύσσονται.

Το εν λόγω μηχάνημα μπορεί να παράγει τρεις τόνους κρέατος ετησίως.

Η Ivy Farm επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στο βόειο κρέας και παίρνει τα κύτταρα από ζώα που ήδη έχουν σφαγεί. Αλλά όπως δήλωσε στο CNBC η Κέιτλιν Ντόραν επιστημονική συνεργάτιδα της εταιρείας, στο μέλλον ελπίζει ότι δεν θα χρειάζεται.

Το τελικό προϊόν

Το τελικό προϊόν μοιάζει με πάστα, η οποία, σύμφωνα με την Ivy Farm, μπορεί να αναμιχθεί με πραγματικό κρέας ή άλλες φυτικές πρωτεΐνες για να δημιουργηθεί κάτι που θυμίζει μπιφτέκι.

Ένα από τα προϊόντα που είδε το CNBC, ήταν ένα μικρό τεμάχιο που έμοιαζε με μπριζόλα, το οποίο ήταν φτιαγμένο με 10% καλλιεργημένο κρέας και 90% φυτικές πρωτεΐνες.

Η Ivy Farm σύναψε φέτος συνεργασία με τη φινλανδική εταιρεία Synbio Powerlabs για την παραγωγή του καλλιεργημένου κρέατος σε μεγαλύτερη κλίμακα. Η εταιρεία ελπίζει να κυκλοφορήσει ένα προϊόν το 2025.

Μόνο για τροφές κατοικιδίων

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ρυθμιστικές αρχές επιτρέπουν πλέον τη χρήση κρέατος που έχει καλλιεργηθεί στο εργαστήριο, για τροφές κατοικίδιων ζώων, αλλά όχι για ανθρώπινη κατανάλωση, σε αντίθεση με την Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ που έχουν εγκρίνει ορισμένα είδη καλλιεργούμενου κρέατος.

Ενώ η ανάπτυξη της κλίμακας παραγωγής και η νομοθεσία αποτελούν πρόκληση, η Ivy Farm και οι ανταγωνιστές της θα έχουν πολύ δουλειά να κάνουν για να πείσουν τους καταναλωτές να συμφωνήσουν με την ιδέα του κρέατος που παράγεται στο εργαστήριο.

«Θα χρειαστεί να τους κάνουμε να καταλάβουν ότι δεν διαφέρει από το πραγματικό κρέας», δήλωσε στο CNBC ο Χαρς Άμιν, διευθύνων σύμβουλος της Ivy Farm.