Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «In Business», με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε ο Γενικός Διευντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οργάνωσης Παραγωγών Ροδιάς (ΑΣΟΠ), Αντώνης Αθανασιάδης.
«Το 2005 αξιοποιήσαμε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την εγκατάσταση της καλλιέργειας σε 8.000 στρέμματα σε όλη την χώρα, περίπου σε 1.000 παραγωγούς. Το 2008-09, έγινε η εγκατάσταση της καλλιέργειας. Ήταν η μεγαλύτερη καλλιεργητική προσπάθεια στη Μεσόγειο. Το 2012-13 ξεκίνησε η καρποφορία, η μεταποίηση με έδρα τον Άγιο Αθανάσιο στη Δράμα. Μέσω της παραγωγής χυμού ξεκίνησε η εμπορία του χυμού στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο», ανέφερε για το ιστορικό υπόβαθρο του συνεταιρισμού.
«Είμαστε η ηγέτιδα δύναμη σε ό,τι αφορά τα προϊόντα του ροδιού, κυρίως τον χυμό ροδιού, και να έχουμε παρουσία σε 18 χώρες του εξωτερικού. Από τη Σιγκαπούρη μέχρι την Ευρώπη, από την Κύπρο μέχρι τις ΗΠΑ και σχεδόν σε όλες τις ηπείρους», σημείωσε, ενώ για τον ανταγωνισμό, σχολίασε πως «σε παγκόσμια κλίμακα ανταγωνιστές είναι οι Τούρκοι, κατόπιν είναι χώρες από την Λατινική Αμερική και χώρες όπως Αρμενία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν».
Για το πού καλλιεργούνται τα ρόδια στην Ελλάδα, ο κ. Αθανασιάδης είπε: «Έχουμε βασικούς καλλιεργητικούς πυλώνες σε Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Σέρρες. Πάμε κατόπιν στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα και φυσικά στη Πελοπόννησο. Έχουμε παραγωγούς μέχρι από την Κρήτη και από την Λήμνο».
Σχετικά με τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ο κ. Αθανασιάδης ανέφερε: «Με στοιχεία προ πενταετίας, στη χώρα μας καλλιεργούνται περί τις 23.000 στρέμματα. Έχουμε όμως έναν γερασμένο αγροτικό πληθυσμό, η νέα γενιά δεν ακολουθεί, ενώ έχουμε μικρό κλήρο και διάσπαρτο, με αποτέλεσμα η μικρή παραγωγή πλέον σε όλες τις καλλιέργειες να μην είναι βιώσιμη. Έχουμε το φαινόμενο της υπερ-συγκέντρωσης της καλλιέργειας στα χέρια λίγων».