«Νοικοκύρεμα» δανειακών υποχρεώσεων μέσω παράτασης της αποπληρωμής, εκπόνηση ενός αυστηρού επιχειρηματικού σχεδίου διαχείρισης κινδύνων, ενίσχυση εγχώριων μεριδίων και τόνωση εξωστρέφειας.
Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί η στρατηγική της Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία – Αλέξανδρος Πίττας, που δραστηριοποιείται με το σήμα “Μέλι Αττική”, προκειμένου να βελτιωθούν οι δείκτες κερδοφορίας και να θωρακιστεί μια βιώσιμη συνέχεια.
Την περσινή χρονιά το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος «πίκρανε» τις επιδόσεις του πρώτου παίκτη στην αγορά του μελιού, παρά το γεγονός ότι επέτυχε αύξηση στις πωλήσεις.
Ελπίδες για βελτιωμένες επιδόσεις
Η διοίκηση της εταιρείας, προσδοκά από φέτος σε βελτίωση των μεγεθών, καθώς η αποκλιμάκωση των επιτοκίων Euribor αναμένεται να έχει θετική επίδραση στα αποτελέσματα της εταιρείας και στις ταμειακές της ροές.
Παράλληλα η επίτευξη συμφωνίας αναδιάρθρωσης του δανεισμού που οριστικοποιήθηκε την άνοιξη αναμένεται να δώσει μια περαιτέρω ανάσα στην εταιρεία.
Ειδικότερα, η εταιρεία υπέγραψε την τροποποίηση του κοινού ομολογιακού δάνειου ύψους 11,6 εκατ. ευρώ που είχε συνάψει το 2015 με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες : Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha.
Με την τροποποίηση αυτή το δάνειο θα αποπληρώνεται με εξαμηνιαίες δόσεις και θα εξοφληθεί ολοσχερώς στις 31 Δεκεμβρίου 2030. Η εν λόγω τροποποίηση του ομολογιακού δανείου έχει αναδρομική ισχύ από τις 29 Δεκεμβρίου 2023 όπου αποπληρώνεται η πρώτη εξαμηνιαία δόση.
Ταυτόχρονα έχει εκπονηθεί αναλυτικό επιχειρηματικό σχέδιο, με πολύ αυστηρές παραδοχές, ώστε η εταιρεία να είναι προετοιμασμένη για όλα τα πιθανά σενάρια εξέλιξης της οικονομίας. Κύριος στόχος είναι να διατηρηθούν και να αυξηθούν τα μερίδια αγοράς, καθώς και η επαναφορά σε θετικά αποτελέσματα.
Επίσης γίνονται συστηματικές προσπάθειες για την ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία της εταιρείας στις ξένες αγορές διαμέσου νέων συνεργειών.
Όπως επισημαίνει η εταιρεία «παρά την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους, έχουν ληφθεί δραστικά μέτρα για την επίτευξη οικονομικών κλίμακας στα μεγαλύτερα δυνατά επίπεδα βελτιώνοντας τα αποτελέσματα χρήσης».
Τα οικονομικά μεγέθη
Σε ό,τι αφορά στις επιδόσεις του 2023 η χρήση έκλεισε με αύξηση κατά 3,11% στον κύκλο εργασιών ο οποίος ανήλθε σε 13,74 εκατ. ευρώ έναντι 13,33 εκατ. το 2022.
Σε επίπεδο κερδοφορίας το EBITDA εμφάνισε οριακή αύξηση κατά 1,78% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση και ανήλθε σε 871.205 ευρώ, ωστόσο η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους κατά 390.000 ευρώ είχε ως αποτέλεσμα την διατήρηση του αρνητικού πρόσημου στο bottom line της εταιρείας, με τα μετά φόρων αποτελέσματα να διαμορφώνονται ζημιές 600.475 ευρώ έναντι ζημιών 244.772 ευρώ το 2022.
Στο τέλος της χρήσης 2023 το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας ανήλθε σε 25,58 εκατ. ευρώ από 27,71 εκατ. ευρώ το 2022, με τις εμπορικές υποχρεώσεις να αφορούν σε 9,24 εκατ. ευρώ.
Επίσης με βάση τη σημείωση του ορκωτού λογιστή στους λογαριασμούς εμπορικών απαιτήσεων και λοιπών απαιτήσεων περιλαμβάνονται επισφαλείς – επίδικες απαιτήσεις ύψους 2,85 εκατ. ευρώ περίπου για τις οποίες η διενεργηθείσα απομείωση 890.010 ευρώ υπολείπεται της απαιτούμενης κατά το ποσό των 1,95 εκατ. ευρώ.