Το πρώτο βήμα στην πορεία διεύρυνσης της μετοχικής σύνθεσης του φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου συνιστά η απόφαση της Meridiam SAS να προχωρήσει στην απόκτηση του 49,9% των μετοχών της εταιρείας, με τον ΑΔΜΗΕ να διατηρεί το υπόλοιπο 50,1%, όπως αποκάλυψε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.
Σημειώνεται ότι οι δύο εταίροι βρίσκονται από καιρό σε συζητήσεις, έχοντας μάλιστα υπογράψει σχετικό Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) τον περασμένο Ιούνιο. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, η διανομή των εδρών στο νέο Δ.Σ. θα γίνει 5 προς 6, με την πλειοψηφία να διατηρεί ο Έλληνας Διαχειριστής μέχρις ότου υπάρξει νέα αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας.
Χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε τον ορίζοντα μιας τέτοιας εξέλιξης, εντούτοις αυτή περιλαμβάνεται στα άμεσα σχέδια του Διαχειριστή σε συνέχεια των συζητήσεων που έχει αναπτύξει με άλλους επενδυτές και οι οποίοι έχουν δείξει σημαντικό και σοβαρό ενδιαφέρον. Τέτοιες περιπτώσεις είναι ο αναπτυξιακός χρηματοδοτικός οργανισμός της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Development Finance Corporation (DFC), καθώς και η εταιρεία TAQA από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Αναλυτικότερα, τον Μάιο το DFC είχε αποστείλει στον ΑΔ ΜΗΕ επιστολή προθέσεως (Letter of Intent) για τη συμμετοχή του στο Great Sea Interconnector -είτε μέσω συμμετοχής στο μετο χικό κεφάλαιο, είτε δανειοδότησης, είτε συνδυασμού των δύο. Παράλληλα ο νέα πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα, Dr, Ali Obaid Al Dhaheri, επιβεβαίωσε πρόσφατα το ενδιαφέρον της χώρας για συμμετοχή στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου. Η επίσημη τοποθέτηση έγινε στα πλαίσια της COP 28 στο Ντουμπάι, όπου υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ, του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και της εταιρείας TAQA.
Αξιόπιστες πηγές που συνομίλησαν με τη «Ν» επιβεβαίωσαν ότι οι σχετικές συζητήσεις συνεχίζονται κανονικά, σημειώνοντας πρόοδο, χωρίς να αποκλείουν νέες ανάλογες ειδήσεις το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι η προσέλκυση επενδυτών αποτέλεσε εξαρχής στόχο του ΑΔΜΗΕ μόλις ανέλαβε το έργο από την Euroasia Interconnector, αναγνωρίζοντας τόσο την κρισιμότητα του έργου όσο και τη σημασία αυτό να χαίρει υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας, πράγμα που σε ένα ση μαντικό βαθμό συνιστά γεγονός με την είσοδο της Meridiam SAS.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ. Ως προς την πορεία υλοποίησης των εργασιών, αυτή τη στιγμή «τρέχουν» οι τελικές βυθομετρικές μελέτες για την οριστικοποίηση της χάραξης της υποβρύχιας όδευσης του καλωδίου.
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, με συνολικό μήκος 898 χλμ., αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων παγκοσμίως, πρωτοπορώντας στην πόντιση καλωδίων σε βάθος 3.000 μ. και καινοτόμου τεχνολογίας σταθμών μετατροπής (High Voltage Direct Current). Το έργο συμπεριλαμβάνεται στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs), με την Κομισιόν να έχει ήδη εγκρίνει επιχορήγηση ύψους 657 εκατ. ευρώ για το τμήμα Κύπρου – Κρήτης.