Οι κρυμμένοι «σκελετοί» που δύναται να προκύψουν κατά την διάρκεια του νομικού ελέγχου, αλλά και το μοντέλο που θα επιλέξουν οι τράπεζες προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν σε κούρεμα των δανείων είναι τα δύο σημεία κλειδιά για την εξέλιξη της υπόθεσης της διάσωσης του ομίλου της Avramar.
Σχεδόν δυο μήνες μετά την ανάδειξη από τη διαγωνιστική διαδικασία των τραπεζών του προτιμητέου επενδυτή, ήτοι της Aqua Bridge, εξέλιξη η οποία δεν συνοδεύτηκε από επίσημη ανακοίνωση καθώς δεν ήταν υποχρεωτική, στην παρούσα φάση υπάρχει μια επί της αρχής συμφωνία.
Η προτιμητέα πρόταση έχει συνοδευτεί με τα σχετικά financial documents στα οποία επιβεβαιώνεται ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα διαθέσει περί τα 50-60 εκατ. ευρώ στην Avramar, προκειμένου να υποστηρίξει το σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης της επόμενης μέρας.
Σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις του ομίλου, η πρόταση των αραβικών κεφαλαίων, όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ν», δεν φέρεται να προβλέπει κούρεμα προς τους προμηθευτές (σ.σ. σε αντίθεση με την πρόταση των Ισπανών της Atitlan που ήταν ο έτερος ενδιαφερόμενος που πέρασε στην τελική φάση αξιολόγησης των τραπεζών) ενώ για τα τραπεζικά δάνεια το ακριβές ύψος της διαγραφής δεν φαίνεται ότι έχει κλειδώσει ακόμα. Οι πληροφορίες τοποθετούν το «haircut» που θα χρειαστεί να προχωρήσουν οι τράπεζες να κινείται σε επίπεδο του 75% ωστόσο το τελικό ποσοστό αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.
Εξάλλου, από πλευράς πιστωτικών ιδρυμάτων η πληροφόρηση είναι πολύ φειδωλή, ενώ ένα σημαντικό ζήτημα που χρήζει διευθέτησης είναι ο οδικός χάρτης για το πως τελικά θα γίνει το κούρεμα των δανείων, δεδομένου ότι νομικά δεν είναι μια απλή διαδικασία.
Το ενδεχόμενο η εξυγίανση να περάσει μέσα από το Πρωτοδικείο είναι πιθανό, ωστόσο, μέχρι στιγμής οι τράπεζες δεν έχουν εκφράσει τέτοια διάθεση.
Εξάλλου, βασικός αστερίσκος για την εξέλιξη του deal είναι η ολοκλήρωση του νομικού ελέγχου από τον προτιμητέο επενδυτή, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει. Στο πλαίσιο των ελέγχων εκτιμάται ότι θα προκύψουν θέματα τα οποία θα τεθούν σε νέα βάση διαπραγμάτευσης όπου και πρέπει να επιλυθούν για να συνεχίσει απρόσκοπτα η διαδικασία και να «κλειδώσει» με τελικές υπογραφές η μεταβίβαση της Avramar στα επενδυτικά κεφάλαια από τα Εμιράτα.
Σε αυτό το πλαίσιο οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα χρειαστεί ένα διάστημα τουλάχιστον ενός τριμήνου για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, τοποθετώντας την οριστικοποίηση της συμφωνίας προς τον Μάρτιο του 2025. Σημειώνεται ότι, όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ν», το αρχικό χρονοδιάγραμμα τοποθετούσε την ολοκλήρωσης της συμφωνίας στο τέλος Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου του νέου έτους.
Μέχρι τότε φαίνεται ότι ο όμιλος Avramar διαθέτει επαρκή ρευστότητα για να παραμείνει όρθιος και να συνεχίσει την δραστηριότητά του, καθώς τους πρώτους μήνες του έτους τα ψάρια έχουν παραδοσιακά μικρότερη ανάγκη για τροφές ενώ ταυτόχρονα αναμένεται και μια «ένεση» περί τα 15 εκατ. ευρώ από την επιστροφή ΦΠΑ που δύναται να καταβληθεί σε αυτό το διάστημα, ποσό που διευκολύνει σημαντικά την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων.
Δεδομένου ότι η αποτυχία της προηγούμενης διάσωσης είναι ακόμα νωπή, η πραγματική επιτυχία του εγχειρήματος διάσωσης του πρώτου παίκτη του εγχώριου κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας έγκειται στην διασφάλιση της οικονομικής ευρωστίας της εταιρείας και στη θωράκιση των περίπου 2.200 θέσεων εργασίας μέσω ενός βιώσιμου και έντονα αναπτυξιακού επιχειρηματικού και διαχειριστικού σχεδιασμού.