Skip to main content

ΕΥΔΑΠ: Υψηλή η… πίεση για ανατιμήσεις

Shutterstock

Τα στοιχεία κόστους και επιτρεπόμενου εσόδου εξετάζει η ΡΑΑΕΥ - Η ρυθμιστική αρχή θα αποφασίσει για το ύψος των τιμολογίων

Ανοιχτό άφησε χθες η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια του νερού το επόμενο διάστημα, ενώ αναφέρθηκε στα έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Αττική.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Χάρης Σαχίνης, σε ενημέρωση του Τύπου, σε εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου έχουν αποσταλεί στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) όλα τα στοιχεία κόστους της επιχείρησης για τον υπολογισμό του επιτρεπόμενου εσόδου.

Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο εξέτασης των στοιχείων από την ΡΑΑΕΥ. Ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ αρνήθηκε να πει αν προκύπτει ανάγκη αύξησης των τιμολογίων και πότε, λέγοντας πως υποχρέωση της ΕΥΔΑΠ είναι να παρέχει τα στοιχεία στην ρυθμιστική αρχή και εκείνη να αποφασίσει για το ύψος των τιμολογίων.

Τα μέτρα κατά της λειψυδρίας

«Βρισκόμαστε σε πορτοκαλί συναγερμό, αν δεν βρέξει επαρκώς και δεν αναλάβουμε καμιά πρωτοβουλία, θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας νερού σε τρία με τέσσερα χρόνια» σημείωσε ο κ. Σαχίνης εξηγώντας τον σχεδιασμό που έχει κάνει η επιχείρηση νερού.
Ως μακροπρόθεσμη λύση προκρίνεται η μεταφορά νερού στο Λεκανοπέδιο από τη λίμνη των Κρεμαστών (η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της χώρας) ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας. Πρόκειται για έργο αρχικού προϋπολογισμού 535 εκατ. ευρώ (Α΄ φάση 365 εκατ. και δεύτερη 170 εκατ. ευρώ), το οποίο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ θα δώσει λύση στο πρόβλημα του νερού στην Αθήνα για τα επόμενα 50 χρόνια.

Σημειώνεται ότι οι δαπάνες για τα έργα ύδρευσης (Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα – ΕΥΣ) βαρύνουν το δημόσιο το οποίο έχει και την κυριότητα του ΕΥΣ. Η ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει και διενεργεί τις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της εταιρίας ανέφερε πως τα έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας χρειάζεται να υλοποιηθούν με επείγουσες διαδικασίες και για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση να αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.
Μέχρι στιγμής η ΕΥΔΑΠ έχει ενεργοποιήσει εναλλακτικές πηγές υδροδότησης (γεωτρήσεις, λίμνη Υλίκη) και έπειτα από σχετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος ανέλαβε την  εκπόνηση μελετών και εκτέλεσης έργων στο ΕΥΣ.

Τα εν λόγω έργα αφορούν κυρίως την ενίσχυση των ταμιευτήρων Μόρνου – Ευήνου από λεκάνες του Ανατολικού Αχελώου (όπως τα Κρεμαστά), την επαναφορά της λειτουργικότητας και την επανένταξη στο ΕΥΣ των γεωτρήσεων Μέσου Ρου Βοιωτικού Κηφισού και την μελέτη έργου εγκατάστασης μονάδων αφαλάτωσης (εξετάζονται οι περιοχές Ιτέα και Άσπρα Σπίτια και Θίσβη) συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αφαλάτωσης υφάλμυρων υδάτων.

Σε πολύ μεγάλη ανάγκη θα εξεταστεί η περίπτωση της μεταφοράς νερού με τάνκερ από τον Αχελώο.

Η ΕΥΔΑΠ επίσης έχει προγραμματίσει έργα αξίας 400 εκατ. εντός της πενταετίας για τη βέλτιστη διαχείριση του δικτύου υδροδότησης εκ των οποίων τα 293 εκατ. αφορούν στη μείωση των διαρροών στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και αποτελούν μέρος του επενδυτικού πλάνου της συνολικού ύψους 2,1 δις. έως 2033 (που δύναται να φτάσει τα 2,5 δις. αν προχωρήσει η τρίτη φάση εκσυγχρονισμού του κέντρου Λυμάτων της Ψυττάλειας) ενώ τα 107 εκατ.  αφορούν μεταξύ άλλων στη μείωση των διαρροών στο ΕΥΣ και η εκτέλεση τους έχει ανατεθεί στην ΕΥΔΑΠ από το Δημόσιο.

Οι έξυπνοι μετρητές

Στο επενδυτικό σχέδιο της εταιρίας περιλαμβάνεται και η αντικατάσταση των υδρομετρητών, με έξυπνους μετρητές, έργο συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση είπε ότι ο σχετικός διαγωνισμός θα λάβει χώρα το 2025 και στόχος είναι να αλλάζονται 250 χιλ. μετρητές ετησίως για 10 χρόνια.

Όπως επίσης είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ συνεχίζεται η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την EIB (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) για την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων.

Στο εννεάμηνο του 2024 η απορρόφηση του επενδυτικού προγράμματος αυξήθηκε 18% (38,5 εκατ.) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα ωστόσο η διοίκηση δεν είναι ευχαριστημένη από το ρυθμό εξηγώντας ότι η υστέρηση των απορροφήσεων στο επενδυτικό πρόγραμμα οφείλεται κυρίως στα μεγάλα έργα αποχέτευσης της Ανατολικής Αττικής. Κατά το Α΄ εξάμηνο παρουσιάστηκαν δυσκολίες στις διαδικασίες των συγχρηματοδοτούμενων έργων και συγκεκριμένα στις απαιτούμενες εγκρίσεις τροποποίησης συμβάσεων και απορρόφησης εγκεκριμένων κονδυλίων.

Για την ομαλή συνέχιση υλοποίησης των έργων η κάλυψη των δαπανών έγινε από την ΕΥΔΑΠ, βάσει της διαδικασίας προχρηματοδότησης. Εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς των έργων στο ΕΣΠΑ 2021-2027, θα ομαλοποιηθεί η διαδικασία συγχρηματοδότησης και θα καταστεί δυνατή η επιστροφή των δαπανών στην ΕΥΔΑΠ.

Με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου που ανακοίνωσε χθες η ΕΥΔΑΠ είχε αύξηση κύκλου εργασιών 6,4% στα 279,6 εκατ., λόγω της μεγάλης ζέστης το καλοκαίρι και κέρδη προ φόρων 24,9 εκατ. αυξημένα 49,5%.