Skip to main content

Μαθιός: Ο δύσκολος δρόμος της επιστροφής (;) για την υπεραιωνόβια βιομηχανία

Επί προσωπικού: Ο Γιάννης Μαθιός είναι μέλος της 4ης γενιάς της οικογένειας που ίδρυσε την ιστορική βιομηχανία

Μπορεί ο Γιάννης Μαθιός, βασικός μέτοχος και επικεφαλής της ιστορικής Μαθιός Πυρίμαχα, να εκφράζει την προσδοκία για αντιστροφή της περσινής οικονομικής επίδοσης (αρνητικά EBITDA στο 12μηνο του ’23), αλλά οι επενδυτές δεν δείχνουν να συμμερίζονται αυτήν την αισιοδοξία.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η μετοχή στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατρακυλά κατά τουλάχιστον -44% μέσα στο 2024, βουλιάζοντας στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 2ετίας (0,61 ευρώ) και απέχοντας σχεδόν 60% από τα υψηλά 16ετίας του 2023 (1,49 ευρώ).

Γιάννης Μαθιός.

Ο Γιάννης Μαθιός, μέλος της τέταρτης γενιάς της οικογένειας, η οποία ίδρυσε τη Μαθιός Πυρίμαχα στα τέλη του 19ου αιώνα, βλέπει την εισηγμένη να μην διανύει και τις καλύτερες ημέρες της υπεραιωνόβιας ζωής της.

Η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους και κυρίως η μείωση των πωλήσεων αποτελούν αυτήν την στιγμή τη Νο.1 πρόκληση, με τον τζίρο να υποχωρεί περαιτέρω στο α’ εξάμηνο του 2024 (κατά -0,5%), παρά το γεγονός ότι το καθαρό αποτέλεσμα έχει «γυρίσει» σε -έστω και οριακά- θετικό έδαφος (καθαρά κέρδη 189 χιλ. ευρώ στο 6μηνο).

Ο πρόεδρος και CEO, ο οποίος «τρέχει» την επιχείρηση από τη δεκαετία του ’80, έχει συντάξει ένα ειδικό επιχειρηματικό σχέδιο 5ετίας, με στόχο τον εξορθολογισμό των δαπανών, την πειστική επιστροφή στην κερδοφορία και τη διασφάλιση της επιχειρησιακής βιωσιμότητας.

Μεταξύ των μέτρων συγκαταλέγεται η περαιτέρω διείσδυση στις αγορές του εξωτερικού, η ανάπτυξη καινοτόμων πυρίμαχων & δομικών υλικών και η σύναψη στρατηγικών συνεργασιών, ενώ μην ξεχνάμε και την πρόσφατη πώληση του ιδιόκτητου ακινήτου στον Ασπρόπυργο, από την οποία προέκυψε ένα ικανοποιητικό λογιστικό κέρδος.

Χρηματιστήριο – Μερίσματα: 10 εισηγμένες που «πάνε»… ταμείο τα Χριστούγεννα

Το πρόβλημα της μειωμένης διασποράς

Πέραν όλων αυτών, ο Γιάννης Μαθιός καλείται να διαχειριστεί ακόμη ένα πρόβλημα -αυτό της μειωμένης μετοχικής διασποράς.

Με τον ίδιο να ελέγχει το 48,2% και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να κατέχουν το 33,3%, οι βασικοί μέτοχοι έχουν στα χέρια τους το 81,5% του μετοχικού κεφαλαίου. Ένα ποσοστό, το οποίο αποδεικνύεται αισθητά άνω του ανώτατου ορίου του 75%, όπως προβλέπει ο νέος κανονισμός του Χ.Α για όσες εισηγμένες έχουν κεφαλαιοποίηση κάτω των 200 εκατ. ευρώ.

Οι μέτοχοι, μέχρι στιγμής, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, αλλά η αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων έχει ήδη αρχίσει.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)