Κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή είναι η φετινή μεταβολή της μετοχής της «μικρής» DotSoft στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον ιδρυτή και βασικό μέτοχο, Αναστάσιο Μάνο, να ακολουθεί την τάση της εποχής και να αξιοποιεί το ισχυρό momentum που έχουν δημιουργήσει οι φετινές εξαγορές των Epsilon Net και Entersoft.
Δεν είναι τυχαίο ότι η αθροιστική άνοδος της εισηγμένης μέσα στο 2024 υπερβαίνει το +270%, έχοντας τον τίτλο του «πρωταθλητή» των αποδόσεων σ’ όλο το ταμπλό.
Προτού φθάσουμε στο σήμερα, βέβαια, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν.
Ο Αναστάσιος Μάνος ιδρύει την DotSoft το 2000 στη Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιούμενος στους πολλά υποσχόμενους κλάδους του λογισμικού και των εφαρμογών.
Μέχρι και το 2010 συνεχίζει να εργάζεται κανονικά στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, εκείνη τη χρονιά αποφασίζει να εστιάσει αποκλειστικά στη DotSoft, η οποία στο μεταξύ έχει μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρεία.
Σταδιακά βρίσκει κι άλλους «συμπαίχτες», όπως ο Τζουζέππε Τζιάνο της Euroxx, o Γιάννης Χατζηκώστας και ο Σταύρος Στραβοπόδης.
Η απογείωση
Και το καλοκαίρι του 2023 έρχεται η ώρα της εισαγωγής στην ΕΝ.Α. του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον Αναστάσιο Μάνο να διατηρεί το πλειοψηφικό πακέτο (47%). Τα όσα ακολουθούν, αναμφίβολα, είναι αξιοσημείωτα.
Από τα 4,24 ευρώ η μετοχή μέσα σε λίγους μήνες σκαρφαλώνει έως τα 16,2 ευρώ, πραγματοποιώντας ένα ράλι +277% και εκτοξεύοντας την αποτίμηση κοντά στα 50 εκατ. ευρώ.
Βέβαια, όλη αυτή η αναρρίχηση λαμβάνει χώρα με μικρό τζίρο (14.300 ευρώ ο μέσος ημερήσιος όρος του 2024), κάτι κυρίως που εξηγείται από τη μικρή διασπορά (στο 8,45% με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία).
Το άλμα στην κερδοφορία
Σε κάθε περίπτωση, ο Αναστάσιος Μάνος, παράλληλα με το χρηματιστηριακό άλμα, παρουσιάζει και ένα μεγάλο άλμα ανάπτυξης.
Το 2023 ο τζίρος υπερδιπλασιάστηκε στα 8,3 εκατ. ευρώ (από 3,8 εκατ. ευρώ το 2022), με τα καθαρά κέρδη να διευρύνονται σε 1,49 εκατ. ευρώ (+104% σε ετήσια βάση), διαθέτοντας περιθώριο μικτού κέρδους +37%.
Όσον αφορά το α’ εξάμηνο του 2024, ο τζίρος συνέχισε σε υψηλούς ρυθμούς, φθάνοντας στα 5 εκατ. ευρώ, ενόσω ο CEO περιμένει για το σύνολο του 12μήνου εκ νέου διπλασιασμό του κύκλου εργασιών, λαμβάνοντας υπόψη ότι το β’ εξάμηνο κατά παράδοση αποτελεί την καλύτερη περίοδο της εταιρείας.
Κι όλα αυτά με το ανεκτέλεστο των έργων να ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων (4,4 εκατ. ευρώ) να υπολείπεται της αξίας των ιδίων κεφαλαίων (5,5 εκατ. ευρώ).
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)