Υψηλές πληρότητες μεν, αλλά με μείωση των διανυκτερεύσεων ανά επισκέπτη θα έχουν την περίοδο των εορτών τα ξενοδοχεία των χειμερινών προορισμών της χώρας. Συνολικά, δε, η τρέχουσα νέα χειμερινή τουριστική σεζόν (Χειμώνας 2024-2025) εξελίσσεται με αρνητικό πρόσημο σε σύγκριση με την περσινή και την προπέρσινη από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Πελοπόννησο.
«Κάθε πέρυσι και καλύτερα» αναφέρει χαρακτηριστικά τη «Ν» ο γενικός γραμματέας της ΠΟΞ, επικεφαλής της Ομάδας Ορεινών Περιοχών της ΠΟΞ και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, Άγγελος Καλλίας, αναφερόμενος στην εξέλιξη συνολικά της τρέχουσας χειμερινής περιόδου.
Οι πληρότητες τα δυο τριήμερα των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όπως επισημαίνει ο ίδιος, θα είναι μεν υψηλές, με κάποιες περιοχές μάλιστα να επωφελούνται από το γεγονός ότι ανάμεσα στις δυο μεγάλες γιορτές «πέφτει» Σαββατοκύριακο, οπότε καταγράφουν ζήτηση και για τις ενδιάμεσες ημέρες. Μία τέτοια περιοχή είναι η Δράμα, με την «Ονειρούπολη» να προσελκύει χάρη και στην φετινή ανανέωσή της ακόμη περισσότερους επισκέπτες από τη Βόρεια Ελλάδα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες-κυρίως τη Βουλγαρία, ενώ γενικότερα η τουριστική κίνηση είναι υψηλότερη στις περιοχές που διαθέτουν θεματικά πάρκα, όπως στα Τρίκαλα με τον «Μύλο των Ξωτικών», στη Δράμα με την «Ονειρούπολη», στα Ιωάννινα με το χριστουγεννιάτικο χωριό “White Christmas” κ.ο.κ.
Λιγότερες διανυκτερεύσεις
Όμως, όπως επισημαίνει ο κ. Καλλίας, είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι φέτος υπάρχει μείωση των διανυκτερεύσεων ανά επισκέπτη: «Πέρυσι είχαμε κατά μέσο όρο τρεις διανυκτερεύσεις, πρόπερσι τέσσερις και φέτος μόνο δύο», επισημαίνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι η εικόνα θα είναι πολύ χειρότερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια μετά τις 7 Ιανουαρίου.
Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον γ.γ. της ΠΟΞ, «πρέπει να δοθούν κίνητρα για τις ορεινές περιοχές και να στηρίξουμε – αναδείξουμε τον ορεινό τουρισμό σε όλη την Ελλάδα, με σχέδιο και πλάνο δεκαετίας , ενισχύοντας τόσο την τοπική οικονομία όσο και την επιχειρηματικότητα».
Τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες όπως το χιονοδρομικό στο όρος Φαλακρό, που σημειωτέον φέτος θα ανοίξει ξανά στις 21 Δεκεμβρίου μετά από απουσία μερικών ετών – ή έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία όπως τα 3-5 Πηγάδια στη Νάουσα και η Βίγλα-Πισοδέρι στη Φλώρινα, χάρη στις πρόσφατες χιονοπτώσεις. Ο καιρός όμως προκάλεσε προβλήματα στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρας-Καϊμακτσαλάν που έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και καταβάλλονται προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους. Όσον αφορά, δε, την προσπάθεια εξέλιξης των ελληνικών χιονοδρομικών κέντρων σε ορεινά πάρκα ήπιου τουρισμού 12μηνης λειτουργίας με την ανάπτυξη πρόσθετων δραστηριοτήτων-ορεινών σπορ, τις καλύτερες επιδόσεις καταγράφουν, όπως σημειώνει ο κ. Καλλία, τα Καλάβρυτα.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον γ.γ. της ΠΟΞ, ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Κωνσταντίνος Μαρινάκος, αναφέρει στη «Ν» ότι στους περισσότερους χειμερινούς προορισμούς της Αρκαδίας οι πληρότητες αυτή τη στιγμή είναι της τάξης του 75% με προοπτική περαιτέρω βελτίωσης με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για τα δυο τριήμερα. Ωστόσο, όπως προσθέτε τις υπόλοιπες ημέρες αλλά και γενικότερα την υπόλοιπη χειμερινή περίοδο είναι σαφές ότι υπάρχει μείωση των κρατήσεων και ότι η εγχώρια αγορά-τα ελληνικά νοικοκυριά δεν μπορούν να υποστηρίξουν τη σεζόν με αποδράσεις των Σαββατιοκύριακων.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της αναζήτησης χαμηλότερου κόστους από τους πελάτες, πέραν των πιο γνωστών και δημοφιλών προορισμών της ορεινής Αρκαδίας, όπως η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα, η Βυτίνα και τα Λαγκάδια αρχίζουν να ανεβαίνουν ορεινοί προορισμοί «δεύτερης» μέχρι πρότινος γραμμής, όπως η Ζάτουνα, το Ελληνικό, το Χρυσοβίτσι και η Καρύταινα.