Skip to main content

10ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων: Οι διμερείς συμφωνίες, πυλώνας εξωστρέφειας για τον αγροτικό τομέα

Πάνω από 80 Β2Β επαφές

Περισσότερες από 80 Β2Β επαφές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, της τυποποίησης και παραγωγής αγροτικών αγαθών, με γερμανικές εισαγωγικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του 10ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων που πραγματοποιήθηκε στις 4 & 5 Δεκεμβρίου, στην Αγριά Βόλου.

Στο Φόρουμ, , με τίτλο «Οι διμερείς συμφωνίες πυλώνας εξωστρέφειας για τον αγροτικό τομέα», που συνδιοργάνωσαν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, η BASF ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ, η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο και η Περιφέρεια Θεσσαλίας και έχαιρε της αιγίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, συμμετείχαν τέσσερις γερμανικές εταιρείες και 44 Έλληνες παραγωγοί και τυποποιητές, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν τη δυνατότητα σύναψης εμπορικών διμερών συμφωνιών, για τη διενέργεια εξαγωγών προς τη Γερμανία ελληνικών αγροτικών νωπών και επεξεργασμένων προϊόντων.

Στο επίκεντρο των εν λόγω επαφών βρέθηκαν αγαθά όπως το κρασί, τα αλκοολούχα ποτά, το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα μπαχαρικά, τα βότανα, το τσάι, τα φρέσκα και τυποποιημένα φρούτα και λαχανικά, οι μαρμελάδες, τα είδη delicatessen, τα γλυκά του κουταλιού, τα όσπρια και τα προϊόντα κρέατος.

10 χρόνια

Τοποθετούμενος κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Τροφίμων, το οποίο φέτος γιόρτασε τη 10η επέτειό του, καταδεικνύοντας τη συμβολή του ως θεσμού στην προώθηση του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα και την ενίσχυση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία, ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, Γενικός Διευθυντής και Μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου, εστίασε στα «κλειδιά» για την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής, τόσο της Θεσσαλίας, όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας, με στόχο την εξωστρέφεια. Ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης τόνισε, ειδικότερα, την αναγκαιότητα διεκδίκησης περισσότερων χρηματοδοτήσεων κοινοτικών κονδυλίων για επένδυση στην εξωστρέφεια, την πράσινη ενέργεια και την καινοτομία, την ορθολογικότερη διαχείριση της παραγωγής των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της εκπροσώπησής τους και των επαφών τους στο εξωτερικό, τη μελέτη με μεθοδικότητα της παραγωγικής διαδικασίας στο χωράφι, την επεξεργασία και τυποποίηση των προϊόντων τους, την «πράσινη» μετάβαση και κάλεσε τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα να πράξουν «έξυπνα» με σύμμαχό τους τις νέες τεχνολογίες.

Τη σημασία της αγροτικής παραγωγής και τη συμβολή της στην ελληνική οικονομία υπογράμμισε κατά το χαιρετισμό του στο Φόρουμ, ο κ. Βασίλειος Γούναρης, Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου & Διευθύνων Σύμβουλος της BASF ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ. «Ας μην ξεχνάμε, ότι η Ελλάδα είναι αγροτική οικονομία. Τα μέλη της καλούνται σήμερα να αφομοιώσουν σε άμεσο χρόνο τις ραγδαίες παγκόσμιες εξελίξεις του πρωτογενή τομέα οι οποίες είναι πολλές και σημαντικές» σημείωσε ο κ. Β. Γούναρης για να προσθέσει: «Στην προσπάθεια αυτή σύμμαχο μας, συνοδοιπόρο και οδηγό μας θα πρέπει να έχουμε τη νέα γενιά αγροτών. Μόνο μέσα από τους νέους ανθρώπους, τα νέα καθαρά μυαλά θα ξεπεράσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος. Προκλήσεις όχι μόνο της αγροτικής οικονομίας και της ταχέως μεταβαλλόμενης εθνικής οικονομίας όπως και τους κινδύνους της παγκόσμιας αγοράς. Διότι, θα πρέπει να δεχτούμε πως η εγχώρια αγροτική οικονομία εξαρτάται από τις διεθνείς αγορές».

Η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, κ. Άννα Μαρία Παπαδημητρίου τόνισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία έχει θέσει ως πρωταρχικό σκοπό της την ανάδειξη δράσεων προώθησης του αγροδιατροφικού τομέα και ιδίως των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, ενισχύει κάθε πρωτοβουλία προβολής, όπως και κάθε διοργάνωση με εξωστρεφή προσανατολισμό.

«Η αγορά της Γερμανίας είναι για μας ζωτικής σημασίας και για τα προϊόντα και για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας» επεσήμανε στην έναρξη του χαιρετισμού του ο κ. Δημήτρης Τσέτσιλας, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, παρουσιάζοντας τις κινήσεις της Περιφέρειας για την τόνωση των μεταποιητών και παραγωγών της περιοχής.

Ακολούθως, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Βόλου, κ. Αριστείδης Σαββάκης, υπογράμμισε το πόσο σημαντική είναι η προβολή των παραγόμενων τοπικών προϊόντων όπως το λάδι, το μέλι, τα μήλα, τα κάστανα, το κρασί και ανέδειξε τη χρησιμότητα αντίστοιχων δράσεων, μέσω των οποίων μπορούν να προβληθούν οι επιχειρήσεις και να συνάψουν εξωστρεφείς συμφωνίες.

Ο επανεκλεγείς Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, εξήρε τη διενέργεια του Φόρουμ στο Βόλο ως μια μοναδική ευκαιρία προβολής των τοπικών προϊόντων και ανοίγματος νέων δρόμων, τονίζοντας ότι το Επιμελητήριο Μαγνησίας συμμετέχει σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, με βασικότερη την ANUGA, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον για την προσέγγιση των διεθνών αγορών.

Οι νέοι

Την ανάγκη παραμονής των νέων στη Θεσσαλία και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών που θα επιτρέψει στους νέους να οικοδομήσουν ένα νέο σταθερό μέλλον και παράλληλα τη συμβολή των συζητήσεων και συνεργασιών, υπογράμμισε στην ομιλία του ο κ. Αθανάσιος Συριανός, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Γιοβανούδης, CEO της εταιρείας EPIDOSIS, ανέπτυξε το θέμα «Εξατομικευμένος φοροσχεδιασμός για το επιχειρείν στην Ελλάδα», αναλύοντας τα βασικότερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι την ευθύνη του συντονισμού του Φόρουμ είχε ο κ. Θοδωρής Δεληγιαννάκης, Δικηγόρος και Νομικός Σύμβουλος, DQS Hellas & Μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Η αυλαία του 10ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων έπεσε με την επίσκεψη των Γερμανών εισαγωγών στη Συνεταιριστική Γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν τα στάδια παραγωγής, όπως και τις μεθόδους και πρακτικές διασφάλισης ποιότητας που εφαρμόζει η εταιρεία.