Με το… δεξί φαίνεται ότι έχει μπει στον Δεκέμβριο ο Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής, ο οποίος βλέπει την τράπεζα να στέκεται με αυτοπεποίθηση στα πόδια της και να κοιτά την επόμενη ημέρα με αρκετή αισιοδοξία. Μια επόμενη ημέρα, η οποία φαίνεται ότι περιλαμβάνει πολλές και σημαντικές εξελίξεις.
Ο έμπειρος διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος υπηρετεί την ΕΤΕ εδώ και 24 χρόνια (τα τελευταία έξι από την ανώτερη διοικητική θέση), δεν έχει κρύψει τη φιλοδοξία να επεκταθεί στον χώρο των διεθνών δανείων, «χτυπώντας» μεγάλα ευρωπαϊκά projects. Ένα πρώτο δείγμα γραφής αποτέλεσε η συμμετοχή στη χρηματοδότηση της ψηφιακής διασύνδεσης Σαουδικής Αραβίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κι όλα αυτά, μάλιστα, ενόσω οι εκταμιεύσεις τραπεζικών δανείων «τρέχουν» με +18% στο 9μηνο του 2024 και τα εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους (31,4 δισ. ευρώ στο σύνολο), κάτι που καθιστά εφικτό τον στόχο για πιστωτική επέκταση +1,5 δισ. ευρώ μέσα στο τρέχον έτος.
Μην ξεχνάμε ότι η διεύρυνση του δανειακού χαρτοφυλακίου συνιστά κρίσιμο μέγεθος για τον Παύλο Μυλωνά, ο οποίος αναζητά τρόπους να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από την επικείμενη μείωση των εσόδων από τόκους λόγω της «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής, ιδίως σε μια περίοδο που έχει ανοίξει η συζήτηση και για «ψαλίδι» στις προμήθειες.
Τα σενάρια για Εθνική Ασφαλιστική
Την ίδια στιγμή, ο δεύτερος άξονας, στον οποίο δείχνει να εδράζεται η στρατηγική του CEO, αφορά την πιθανότητα ορισμένων κινήσεων… εξωστρέφειας, όπως για παράδειγμα η ανάκτηση του ελέγχου της Εθνικής Ασφαλιστικής, για την οποία στην αγορά κυκλοφορούν σενάρια περί «πωλητηρίου» από το αμερικανικό CVC.
Χρηματιστήριο: Σε ποιες μετοχές «παίζεται» το πρόσημο του 2024
Πριν 2,5 χρόνια η Εθνική είχε παραχωρήσει το 90,01% της ασφαλιστικής θυγατρικής έναντι 350 εκατ. ευρώ. Το πόσο πιθανή είναι μια επαναγορά μένει να αποδειχθεί στην πράξη, αν και ο Παύλος Μυλωνάς είναι υποχρεωμένος να ζυγίσει όλα τα ενδεχόμενα και κυρίως το ισοζύγιο ρίσκου – οφέλους.
Το ράλι στο ταμπλό
Βέβαια, μέχρι τότε, ο CEO της ΕΤΕ, ο οποίος αποτελεί ένα από τα βασικά πρόσωπα πίσω από την «αναγέννηση» της παλαιότερης εν λειτουργία τράπεζας της χώρας (ιδρύθηκε το 1841), μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένος από την ηχηρή αντεπίθεση της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία πραγματοποιεί ράλι άνω του +16% στις πρώτες συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου.
Έτσι, έχει καταφέρει αφενός να αφήσει πίσω τον σκόπελο των 7,55 ευρώ (τιμή του τελευταίου placement), αφετέρου να ανακτήσει τα 7 δισ. ευρώ σε όρους κεφαλαιοποίησης, επαναφέροντας σε επίπεδα άνω του +20% την αθροιστική απόδοση μέσα στο 2024.
Το μικρό ζαχαροπλαστείο από τις Σέρρες που… μεγάλωσε και αξίζει περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)