Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]
Με κλειστά δικαστήρια και λουκέτο στα καταστήματα από σήμερα, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας, η διοίκηση της Folli Follie έχει να αντιμετωπίσει πρόσθετες δυσκολίες στην προσπάθεια προώθησης του σχεδίου εξυγίανσής της, την ώρα που μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έγκρισή του από τη συνέλευση των eurobonds.
Δεδομένου ότι η πρόταση εξυγίανσης έχει λάβει ήδη το πράσινο φως από τους κατόχους ομολόγων σε ελβετικό φράγκο (150 εκατ. με επιτόκιο 3,25% 2017-2021 λήξης 2/11/2021), η εταιρεία προσβλέπει σε θετική γνωμοδότηση και των κατόχων του ευρωομολόγου (249,5 εκατ. ευρώ λήξης 2019) την Παρασκευή, 20 Μαρτίου, προκειμένου να καταθέσει αίτηση εξυγίανσης στο άρθρο 106 του ΠτΚ, όταν επαναλειτουργήσουν τα δικαστήρια.
Ο βαθμός δυσκολίας έχει αναβαθμιστεί για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Folli Follie που ορίστηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με αποστολή τη συνέχιση της λειτουργίας του ομίλου, καθώς στα ήδη σημαντικά προβλήματα ήρθε να προστεθεί η εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που δοκιμάζει το σύνολο της αγοράς. Ας σημειωθεί ότι το δίκτυο καταστημάτων, που από σήμερα υποχρεωτικά δεν θα λειτουργεί, αποτελούσε τον μόνο τροφοδότη ρευστότητας της εταιρείας, προκειμένου να διεκπεραιώνει υποχρεώσεις προς προμηθευτές και εργαζόμενους (800 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα), με αποτέλεσμα οι εισροές πλέον να συνδέονται αποκλειστικά με τις online πωλήσεις.
Η διοίκηση της εταιρείας – λειτουργώντας με έλλειψη νομικής προστασίας, για την οποία φέρονται να είχαν δεσμευθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η κυβέρνηση και είναι ο λόγος για τον οποίο παραιτήθηκαν πρόσφατα τρία μέλη του ΔΣ – δηλώνει ότι επιδιώκει την καλύτερη δυνατή λύση για τους ομολογιούχους, οι οποίοι επένδυσαν 450 εκατ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι από την επαναληπτική συνέλευση της Παρασκευής, που θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά λόγω των μέτρων για την πανδημία, απαιτείται απαρτία 33,3% των ομολογιούχων. Η διοίκηση της εταιρείας προτρέπει τους ομολογιούχους αλλά και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να στηρίξουν τη συμφωνία ως τη μόνη λύση που υπηρετεί τα συμφέροντά τους θεωρώντας την πιο ανταγωνιστική ακόμη και από την είσοδο επενδυτή. Είναι ενδεικτικό ότι στο πλαίσιο συζητήσεων με το Callian Capital Group, το οποίο φέρεται διατεθημένο να επενδύσει κεφάλαια 60-90 εκατ. ευρώ, ζητήθηκε proof of funds. Η πρόταση αφορά cash out των ομολογιούχων, ήτοι εξαγορά των απαιτήσεών τους με προσφορά ουσιαστικά των μισών χρημάτων από αυτά που τους εξασφαλίζει η πρόταση του term sheet, χωρίς πρόταση για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της εταιρείας.