Απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν για την παγκόσμια οικονομία από την εντεινόμενη γεωπολιτική ανασφάλεια, το φούσκωμα των δυτικών αγορών, τις αυξανόμενες τραπεζικές κρίσεις και την ακεραιότητα της οικονομίας έδωσαν, μιλώντας στο 1ο επενδυτικό συνέδριο που διοργάνωσε υπό την αιγίδα της η SFK Financial Group, ο Πρόεδρος της εταιρείας, Επισκέπτης Καθηγητής Χρηματοοικονομικών Ευάγγελος Σφακιανάκης, ο διευθυντής της ιστοσελίδας Naftemporiki.gr Μιχάλης Ψύλος, και οι καταξιωμένοι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού-τραπεζικού κλάδου Θεόδωρος Πανταλάκης και Γκίκας Μάναλης.
Με φόντο τους κινδύνους που απειλούν ολοένα και περισσότερο τα θεμέλια του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, οι διακεκριμένοι ομιλητές επικέντρωσαν τις ανησυχίες τους και τις μοιράστηκαν ανοιχτά με το κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο Δημαρχείο Ελληνικού-Αργυρούπολης.
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της SFK Financial Group, Δρ. Ευάγγελος Σφακιανάκης, στην ομιλία του, εμφανώς προβληματισμένος, ανέδειξε τις τελευταίες αναλύσεις της εταιρείας, εστιάζοντας στα πρόσφατα μακροοικονομικά δεδομένα και τη δυναμική των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών. Συγκεκριμένα, ο Δρ. Σφακιανάκης, υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας παραμένει το πιο πιθανό σενάριο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ σύντομα δεν θα μπορεί να «πετάει το μπαλάκι παραπέρα» με τη μορφή ελλειμμάτων, καθώς το πρόβλημα της δυτικής οικονομίας οξύνεται. Αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι εύθραυστη, αλλά τα θεμελιώδη της παραμένουν καλύτερα συγκριτικά με των ΗΠΑ, παρά τις σημαντικά χαμηλότερες προβλέψεις μεγέθυνσης για το 2024 (0,8% για την Ευρώπη, 2,7% για τις ΗΠΑ). Σημείωσε επίσης ότι και οι δύο οικονομίες αντιμετωπίζουν ακόμη πληθωριστικές πιέσεις.
Αναφορικά με τις παγκόσμιες αγορές, εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τη μακροχρόνια πορεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου, εκτιμώντας ότι οι αναδυόμενες αγορές είναι θέμα χρόνου να υπερ-αποδώσουν έναντι των αμερικανικών. «Οι αγορές στις ΗΠΑ έχουν αποκοπεί από τα δεδομένα και κινούνται με βάση το συναίσθημα», τόνισε, σημειώνοντας ότι οι βασικές μετρήσεις βρίσκονται στα επίπεδα της φούσκας του dot-com. Έκλεισε την ομιλία του με τη φράση: «Οι αγορές κινούνται βραχυχρόνια από το συναίσθημα και μακροχρόνια από τα δεδομένα», προτρέποντας το κοινό να εστιάσει στο «δάσος και όχι στα δέντρα».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο διευθυντής της ιστοσελίδας Naftemporiki.gr, κ. Μιχάλης Ψύλος, ανέλυσε το αβέβαιο παγκόσμιο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Αναφέρθηκε στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, στις δραματικές εξελίξεις στη Συρία, που αλλάζουν τον χάρτη της Μέσης Ανατολής, στην ενίσχυση εθνικιστικών κινημάτων και στις πιέσεις στην παγκοσμιοποίηση. Τόνισε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει απειλή ύφεσης, αποβιομηχάνιση και πολιτική αστάθεια, ενώ οι BRICS αμφισβητούν το δολάριο και επιδιώκουν δικό τους νόμισμα. Σχετικά με την Ελλάδα, ανέφερε ότι, παρά τη σταθερότητα, απαιτούνται στρατηγικές επενδύσεις για να αντιμετωπίσει το αβέβαιο διεθνές περιβάλλον.
Ο κ. Θεόδωρος Πανταλάκης εστίασε στο τραπεζικό σύστημα, σημειώνοντας τις μεγάλες αλλαγές μετά την κρίση του 2008, όπως αυστηρότερη εποπτεία και ανακεφαλαιοποιήσεις. Αν και τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν, οι κίνδυνοι παραμένουν, ενώ ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η γήρανση του πληθυσμού και το εθνικό χρέος πιέζουν την αγορά. Επεσήμανε ότι οι τράπεζες χρειάζονται διαρκείς μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Γκίκας Μάναλης, τέλος, σημείωσε ότι η δεκαετία του 1990 και η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ συνοδεύτηκαν από παθογένειες, όπως η «φούσκα» του χρηματιστηρίου. Επισήμανε ότι οι παγκόσμιες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες, ενώ οι BRICS παρουσιάζουν δυναμική ανάπτυξη. Για την Ελλάδα, τόνισε τις θετικές προοπτικές, αλλά υπογράμμισε προκλήσεις όπως το δημογραφικό και το συνταξιοδοτικό.
Οι τέσσερις ομιλητές υπογράμμισαν τη σημασία των αποφάσεων του εκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με διάλογο και ερωτήσεις από το κοινό, παρέχοντας μια σαφή εικόνα για τις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας.