Skip to main content

Η γυναίκα που άλλαξε μια τράπεζα – Από την καχυποψία του παρελθόντος στους «δισεκατομμυριούχους» του σήμερα

Επί προσωπικού: Η Ελένη Βρεττού σε δύο χρόνια άλλαξε πλήρως την Attica Bank

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν μέσα στην εβδομάδα. Κι αυτό, διότι ολοκλήρωσε ένα εγχείρημα, το οποίο αρκετοί έβλεπαν με δυσπιστία και καχυποψία -όχι άδικα ομολογουμένως, αν λάβουμε υπόψη το πρόσφατο παρελθόν.

Ο λόγος για την Ελένη Βρεττού, η οποία μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ο μεγάλος «αναμορφωτής» της Attica Bank, με την τράπεζα να συγκαταλέγεται και επισήμως στους «δισεκατομμυριούχους» της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

H συγχώνευση με την Παγκρήτια, η «διπλή» ΑΜΚ των 735 εκατ. ευρώ και η εισαγωγή των νέων μετοχών στο ταμπλό, αποτελούν τους τελευταίους κρίκους ενός δυναμικού comeback, με την πρώτη γυναίκα CEO σε ελληνική τράπεζα να αναλαμβάνει το 2022 μια ημιθανή εταιρεία και να την μετατρέπει μέσα σε μια 2ετία στον 5ο πυλώνα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Κι αυτό αποτυπώνεται στο ταμπλό του Χ.Α., όπου αυτήν την στιγμή η «νέα» Attica Bank αποτιμάται σε 1,1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ράλι σχεδόν +28% στο προηγούμενο τριήμερο και αποτελώντας την 22η πολυτιμότερη εισηγμένη.

Όπως είναι γνωστό, το turn-around story της μέχρι πρότινος ζημιογόνας τράπεζας, η οποία είχε αρκετές φορές φλερτάρει με την κατάρρευση, είχε την έμπρακτη στήριξη πολλών ανθρώπων, οι οποίοι στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια της Ελένης Βρεττού.

Και, φυσικά, ανάμεσα σ’ αυτούς ξεχωρίζει το σχήμα της Thrivest, με τους Εξάρχου – Μπάκου – Καϋμενάκη να καθίστανται βασικοί μέτοχοι, χρηματοδοτώντας από κοινού με το ΤΧΣ το ολικό «λίφτινγκ».

Η επόμενη ημέρα

Η CEO πλέον έχει στα χέρια της μια τράπεζα με ισχυρά κεφάλαια (άνω των 800 εκατ. ευρώ), «καθαρό» χαρτοφυλάκιο (μονοψήφιο ποσοστό NPEs μετά τον «Ηρακλή») αλλά και ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης.

Τα επόμενα βήματα, φυσικά, περιλαμβάνουν τη βελτίωση της κερδοφορίας -άλλωστε η Attica Bank μόλις πέρυσι κατάφερε να «ξεμπερδέψει» με τις ζημιογόνες χρήσεις- καθώς και την αύξηση της μετοχικής διασποράς, η οποία σήμερα είναι κάτω του 7%.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπάρξει placement, δεδομένου ότι στην «ουρά» για να μπουν στο μετοχολόγιο βρίσκονται τουλάχιστον δύο funds -πέραν του Fiera Capital που συμμετείχε στην ΑΜΚ.

Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Τα «μικρά» που… εκπλήσσουν είτε θετικά, είτε αρνητικά

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)