Skip to main content

Italgas: Πώς θα επενδύσει 1 δισ. στην Ελλάδα – Η κατανομή ανά περιοχή και οι στόχοι

REUTERS/Dado Ruvic

Από 1η Δεκεμβρίου σε ισχύ το ενιαίο τιμολόγιο

Ανάπτυξη του δικτύου κατά 3.000 χιλιόμετρα, με 18 νέες πόλεις στο δίκτυο φυσικού αερίου, 920.000 εξυπηρετούμενους καταναλωτές και 1 δισεκατομμύριο ευρώ επενδύσεις ως το τέλος της δεκαετίας προβλέπει το Στρατηγικό Σχέδιο 2024-2030 της Italgas για την Ελλάδα.

Οι επενδύσεις της εταιρείας, όπως ανέφερε εχθές σε σχετική συνέντευξη τύπου ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Paolo Gallo εστιάζουν σε τέσσερις βασικούς άξονες: επέκταση του δικτύου σε νέες περιοχές, ψηφιοποίηση του δικτύου, ανάπτυξη ανανεώσιμων αερίων και αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου δικτύου. Σε μια εξειδίκευση των επενδυτικών σχεδίων της ελληνικής θυγατρικής του Ομίλου, της Enaon EDA, το νέο πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης για την περίοδο 2025-2029, που αναμένεται να εγκριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα από την ΡΑΑΕΥ, προβλέπει, μεταξύ άλλων, 560 εκατ. ευρώ επενδύσεις για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι όλες οι νέες παρεμβάσεις στο δίκτυο πληρούν τα κριτήρια για την υποδοχή «πράσινων» αερίων (βιομεθάνιο και υδρογόνο). Η ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος το 2029, όπως αναφέρεται σχετικά, θα επιφέρει 250.000 νέους καταναλωτές αερίου, φτάνοντας το 50% των οικιακών καταναλωτών να είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο με την συνολική υποδομή διανομής φυσικού αερίου πανελλαδικά να αριθμεί επιπλέον 2.073 χιλιόμετρα δικτύου στα υφιστάμενα 8.615 χιλιόμετρα.

18 νέες πόλεις

Επιπρόσθετα, κατά την διετία 2024-2025 18 συνολικά νέες πόλεις της Ελλάδας αναμένεται να προστεθούν στη λίστα των περιοχών με πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της εταιρείας, ο «φάκελος» για την φετινή χρονιά περιλαμβάνει τις πόλεις: Γρεβενά, Λιβαδειά, Γιαννιτσά, Καστοριά, Άργο Ορεστικό, Ορεστιάδα, την βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, Βέροια, Φλώρινα ενώ ο «φάκελος» του 2025 περιλαμβάνει Αλεξάνδρεια, τον αστικό ιστό της Πάτρας, Άμφισσα και Καρπενήσι το αργότερο έως τον Ιανουάριο, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Πύργο και Αγρίνιο.

Στα σχέδια της εταιρείας, όπως έχει γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η «Ν», είναι η αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών με νέους έξυπνους μετρητές με την συνολική δαπάνη να εκτιμάται στα 70 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030. Σημειώνεται ότι η Italgas έχει αναπτύξει δικό της έξυπνο μετρητή, ονόματι «Nimbus» που ήδη λειτουργεί στην Ιταλία και εξυπηρετεί συνολικότερα την προώθηση της ψηφιακής λειτουργίας των δικτύων διανομής φυσικού αερίου. Άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, η ψηφιοποίηση συνιστά εκ των βασικών πυλώνων στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της εταιρείας, απορροφώντας το 24% των επενδύσεων του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μέχρι το 2030.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas Paolo Gallo δήλωσε σχετικά ότι «Το σχέδιο αυτό αποφέρει 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην Ελλάδα και υπογραμμίζει την αναπτυξιακή πορεία των ενεργειακών υποδομών της χώρας. Μια πορεία που περνά μέσα από τη συνεχή ενίσχυση της ελληνικής τεχνογνωσίας, χρησιμοποιώντας την εμπειρία που έχει αποκτηθεί στην Ιταλία για τη μείωση του χρόνου εφαρμογής των τεχνολογιών αιχμής και της ανάπτυξης του δικτύου».

Ενιαίο τιμολόγιο από 1η Δεκεμβρίου

Από 1η Δεκεμβρίου εφαρμόζεται ενιαίο τιμολόγιο σε πανελλαδικό επίπεδο στο δίκτυο διανομής, έχοντας λάβει την σχετική έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Χρειάζεται να σημειωθεί ότι το εν λόγω ζήτημα αποτελούσε πάγιο αίτημα των Ιταλών από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν τα ηνία της διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μια δίκαιη κοινωνικοποίηση του κόστους μεταξύ των διαφόρων περιοχών.

Η ενοποίηση της ταρίφας σε πανελλαδικό επίπεδο επέφερε μια σειρά αυξομειώσεις στους επιμέρους καταναλωτές αναλόγως την περιοχή που διαμένουν με το τελικό, ωστόσο, «αποτύπωμα» σε εθνικό επίπεδο να αξιολογείται με θετικό πρόσημο και ιδιαίτερα οι περιοχές που αυτή την στιγμή δεν έχουν ή έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο δίκτυο του φυσικού αερίου.