Ο σημαντικός ρόλος της πρωτοβουλίας TECH4ALL της Huawei για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό της Ευρώπης παρουσιάστηκε στο Huawei Connect Paris 2024.
Το Φόρουμ TECH4ALL της πρώτης ημέρας του Huawei Connect διερεύνησε διάφορα νέα και υφιστάμενα έργα TECH4ALL και την αξία που αυτά δημιουργούν στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος τόσο των ανθρώπων όσο και του πλανήτη.
Το σκεπτικό της πρωτοβουλίας TECH4ALL
«Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία και οι συνεργασίες βρίσκονται στο επίκεντρο του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού και είναι κεντρικής σημασίας για την οικοδόμηση ενός χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμου ψηφιακού κόσμου», δήλωσε ο Jeffrey Zhou, Πρόεδρος του ICT Marketing της Huawei. «Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από την πρωτοβουλία μας TECH4ALL, την οποία ξεκινήσαμε πριν από πέντε χρόνια, το 2019, και η οποία σήμερα είναι ισχυρότερη από ποτέ».
Η σύμπραξη Tech4Nature για την προστασία της βιοποικιλότητας
Στην εκδήλωση, η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) παρουσίασε την παγκόσμια εταιρική σχέση Tech4Nature, την οποία η Huawei και η IUCN ξεκίνησαν από κοινού το 2020 για την κλιμάκωση της επιτυχίας στη διατήρηση της φύσης μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας. Ευθυγραμμισμένη με την πρωτοβουλία TECH4ALL της Huawei και τον Πράσινο Κατάλογο της IUCN, η Tech4Nature έχει υποστηρίξει 11 εμβληματικά έργα σε οκτώ χώρες με προσαρμοσμένες λύσεις στις προκλήσεις της διατήρησης.
«Το Tech4Nature είναι μια παγκόσμια σύμπραξη μεταξύ του τομέα της προστασίας της φύσης με επικεφαλής την IUCN και του τεχνολογικού τομέα με επικεφαλής την Huawei. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική σύμπραξη, διότι η τεχνολογία πρέπει να αποτελέσει μέρος της λύσης για τη βιοποικιλότητα και την κλιματική κρίση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Το Tech4Nature αφορά την αξιοποίηση της καινοτομίας και της ενέργειας του τεχνολογικού τομέα για να συμβάλει στην επίλυση αυτών των προβλημάτων», δήλωσε ο James Hardcastle, Διευθυντής Παγκόσμιων Προστατευόμενων και Διατηρητέων Περιοχών της IUCN.
Η δεύτερη φάση του Tech4Nature ξεκίνησε το 2024 με νέα έργα που ξεκίνησαν ή προγραμματίζονται σε πέντε χώρες, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου παρακολούθησης και προστασίας της βιοποικιλότητας στη Σιέρα Νεβάδα της Ισπανίας, το οποίο ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα.
Η συμβολή της PROBOTEK στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα
Παράλληλα, η ελληνική νεοφυής επιχείρηση PROBOTEK παρουσίασε το νέο σύστημα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας TECH4ALL. Σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, οι εταίροι του έργου PROBOTEK, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Huawei επέλεξαν τη Σκιάθο τον Οκτώβριο του 2024 ως πιλοτική τοποθεσία για τη φάση ΙΙ της λύσης.
Το σύστημα, που αποτελείται από αισθητήρες, 5G, τεχνητή νοημοσύνη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αναμένεται να μετριάσει τις πιθανές καταστροφές που προκαλούν οι δασικές πυρκαγιές, επιτρέποντας την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης εντός των πρώτων «χρυσών 15 λεπτών» από την ανίχνευση, στέλνοντας διαδρομές εκκένωσης στα τηλέφωνα των κατοίκων και σχεδιάζοντας διαδρομές για πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα.
Open School: Πρωτοβουλία για ενίσχυση της ισότητας και της ποιότητας στην εκπαίδευση
Στον τομέα της εκπαίδευσης, η UNESCO συνεργάζεται με την Huawei TECH4ALL για την πρωτοβουλία Open School και το UNESCO Campus. Στο Φόρουμ TECH4ALL, η UNESCO παρουσίασε τις στρατηγικές της για την ενίσχυση της ισότητας και της ποιότητας της εκπαίδευσης σε παγκόσμια κλίμακα.
«Η στρατηγική STEM της UNESCO στοχεύει στην ενίσχυση των προσπαθειών των κρατών μελών της UNESCO για την προώθηση της εκπαίδευσης STEM με τη δημιουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος που υποστηρίζει την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων και της καινοτομίας. Δίνει έμφαση σε μια σειρά δράσεων, όπως η αύξηση της συμμετοχής των νέων στους τομείς STEM, η βελτίωση των ικανοτήτων των εκπαιδευτικών και η προώθηση της ισότητας και της ένταξης των φύλων», δήλωσε η Magdalena Landry, Διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου Επιστήμης και Πολιτισμού της UNESCO στην Ευρώπη.
Πρωτοβουλία για την ψηφιακή ένταξη
Οι εταίροι του TECH4ALL Close the Gap και Konexio διερεύνησαν πώς τα έργα DigiTruck προωθούν την ψηφιακή ένταξη μέσω της κατάρτισης ψηφιακών δεξιοτήτων για κοινότητες που αποτελούν προτεραιότητα στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των άνεργων νέων. Μέχρι σήμερα, το έργο έχει προσεγγίσει 6.000 άτομα σε 31 πόλεις. Στην εκδήλωση DigiTALL που πραγματοποιήθηκε το βράδυ, οι δύο εταίροι έλαβαν βραβείο για τη συμβολή τους στην ψηφιακή ένταξη και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας TECH4ALL, η Huawei έχει συνεργαστεί με μια σειρά από εταίρους, συμπεριλαμβανομένων κυβερνήσεων, ΜΚΟ, ΔΟΕ, φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, πανεπιστημίων και εταιρειών τεχνολογίας. Δεδομένου του καθοριστικού ρόλου που διαδραματίζει η τεχνολογία στην προώθηση τόσο της ένταξης όσο και της βιωσιμότητας, η Huawei αναμένει να αναπτύξει περισσότερα έργα και συνεργασίες στην Ευρώπη στο μέλλον.