Skip to main content

Τalk of the market: Σε αναζήτηση της συνταγής για την ανάκαμψη

Η απότομη πτώση – και σε πολλούς κλάδους παύση – της οικονομικής δραστηριότητας, ως αποτέλεσμα των μέτρων τιθάσευσης του κύματος εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, δίνει σήμα επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Σε πολιτικό επίπεδο, αναζητείται το μίγμα πρωτοβουλιών που θα τονώσουν την ψυχολογία των αγορών και θα στηρίξουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, από την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ και από την Γαλλία και την Ιταλία μέχρι την Ισπανία και την Ελλάδα. 

-Με βάση αισιόδοξες προβλέψεις ένα rebound είναι πιθανό στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν θα έχει γίνει μια πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων της κρίσης στην οικονομία και στα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών και πιθανότατα θα έχουν φέρει αποτελέσματα οι επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων κατά του Covid – 19.

-Μια βαθιά ανάσα προσφέρει βραχυπρόθεσμα η δημοσιονομική ευελιξία που κέρδισε η Ελλάδα αντιμετωπιζόμενη ισότιμα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο Eurogroup, σε συνδυασμό με τα θετικά σχόλια των θεσμών για την πέμπτη αξιολόγηση εν μέσω κρίσης και στο μεταναστευτικό. Στο 1% του ΑΕΠ ανέρχεται το πρώτο πακέτο μέτρων ενώ έπεται ένεση ρευστότητας στο 10% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, δεδομένου ότι οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της επιδημίας εξαιρούνται από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και δεν υφίσταται για φέτος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ενεργοποιούνται άμεσα μέτρα στήριξης των πληττόμενων ομάδων.

-Ταυτόχρονα ενισχύονται οι μηχανισμοί ελέγχου της αγοράς, σε συνέχεια της απόφασης για κλείσιμο και των καταστημάτων του λιανεμπορίου και θέσπισης διευρυμένου ωραρίου – των Κυριακών συμπεριλαμβανομένων – για super market και φαρμακεία και επιτηρείται η εφαρμογή των μέτρων στο πλαίσιο του σχεδίου “μένουμε σπίτι”. Επιπροσθέτως καλύπτονται ανάγκες για προμήθειες και στελέχωση του ΕΣΥ και οργανώνεται μια καλύτερη άμυνα στον επικίνδυνο ιό, που αντιμετωπίζεται ως …εχθρός, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από όλες τις χώρες του κόσμου – πλην ίσως του Ηνωμένου Βασιλείου. “Είμαστε σε πόλεμο” είπε ξεκάθαρα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

-Καθώς η Ελλάδα “κλειδώνει” τα μαγαζιά από αύριο και οι επιχειρήσεις θα κάνουν πωλήσεις μόνον μέσω e-shops. “Οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν τις δουλειές τους” διαβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης προαναγγέλοντας μέτρα. Χωρίς επαρκή έσοδα όμως οι υποχρεώσεις θα μείνουν πίσω. Ενόψει αυτής της συγκυρίας πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη των τραπεζιτών με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα

-Αν και με τα επίπεδα ιδίων κεφαλαίων και ρευστότητας που διαθέτουν οι τράπεζες μπορούν να λάβουν βραχυπρόθεσμα κάποια μέτρα είναι ζητούμενο αν μπορούν να αντέξουν αναστολή πληρωμών από δανειολήπτες επί μακρόν, καθώς αυτό συνεπάγεται σχηματισμό προβλέψεων και επιβάρυνση των δεικτών για τα κόκκινα δάνεια.  

-Πάντως θα διευκόλυνε το εγχείρημα της πρόληψης μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων η θέσπιση μηδενικού κινδύνου στις κρατικές εγγυήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής.

-Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι αυξήθηκαν κατά 3,432 δισ. ευρώ τα δάνεια που ελέγχονται από servicers. Η συνολική αξία των δανείων που έχουν υπό διαχείριση ανέρχεται σε 23,537 δισ. ευρώ

-Παγώνουν οι αιτήσεις εξυγίανσης στο πλαίσιο του ΠτΚ όσο είναι κλειστά τα δικαστήρια. Παρεμπιπτόντως, οι δικαστικοί υπάλληλοι εξαιρούνταν του μέτρου και ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας είχε εκδόσει ανακοίνωση το Σάββατο, με την οποία καλούσε όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους, που υπηρετούν στην πρώην Σχολή Ευελπίδων, να απέχουν από οποιαδήποτε εργασία, την Κυριακή 15 και Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, για λόγους προστασίας της υγείας τους, σε συνέχεια επιβεβαίωσης θετικού δείγματος από υπάλληλο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Ως απάντηση, αποφασίστηκε να περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι εργασίες και οι υπάλληλοι στις δικαστικές υπηρεσίες μέχρι 27 Μαρτίου.

-Συζητήθηκαν στο ΣτΕ τα ασφαλιστικά μέτρα των κοινοπραξιών Άκτωρ – Ansaldo – Hitachi Rail Italy και Άβαξ – Ghella – Alstom Transport για το έργο της πρώτης φάσης της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, Άλσος Βεϊκου – Γουδή, προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ και αναμένεται απόφαση

-Το Υπουργείο Υποδομών κήρυξε έκπτωτη την GD Infrastrutture, συνεργαζόμενη εταιρεία με την κατασκευαστική Μηχανική και ανάδοχο του έργου για τον “Αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος, Τμήμα 8 Μιντιλόγλι – ΑΚ ΒΙΠΕ Πάτρας”.

-Με αύξηση 10% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, που ανήλθε σε 1,308 εκατ. ευρώ και με κέρδη μετά από φόρους ενισχυμένα κατά 16% στα 78,5 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2019 για τον όμιλο Aegean, η διοίκηση του οποίου, με αφορμή τα μέτρα για τον κορωνοϊό, δηλώνει ανθεκτικότητα του ομίλου στις κρίσεις

naftemporiki.gr