Ιδιαιτέρως αισιόδοξοι για την πορεία του εγχώριου κλάδου εμφανίστηκαν οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών οι οποίοι συμμετείχαν στη συζήτηση με θέμα «Η νέα εποχή για τις ελληνικές τράπεζες», την οποία διοργάνωσε το πρακτορείο Bloomberg σήμερα, Δευτέρα.
Ανάμεσα στα κρίσιμα ερωτήματα που δέχθηκαν οι τέσσερις CEOs, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε δύο άξονες της στρατηγικής τους για τα επόμενα χρόνια: την πιστωτική επέκταση και τη διαχείριση της πλεονάζουσας ρευστότητας που έχουν συσσωρεύσει ως αποτέλεσμα της υψηλής κερδοφορίας τους τα τελευταία χρόνια.
Όσον αφορά στις χορηγήσεις, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας εκτίμησε ότι φέτος θα υπάρξει ισχυρή πιστωτική επέκταση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί το 2025 και 2026. Προέβλεψε δε ότι στον τομέα αυτό θα ξεχωρίσει η Ενέργεια και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις χρηματοδοτήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Ο ενεργειακός τομέας, για παράδειγμα, είναι ένας από τους τομείς που προσελκύουν τις περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα. Και αυτό είναι μια από τις προτεραιότητες της Ευρώπης όσον αφορά τη νέα κανονιστική βάση του Αυγούστου. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό οφείλεται στην ώθηση που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες στην αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Είμαστε σε θέση να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία πιο επιτυχώς», δήλωσε με τη σειρά του ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, εξηγώντας ότι ότι η Πειραιώς πέτυχε ανάπτυξη του εξυπηρετούμενου χαρτοφυλακίου της κατά 10% (ή 3 δισ. ευρώ) και εκτίμησε ότι το momentum θα συνεχιστεί την επόμενη διετία. «Στα στεγαστικά δάνεια μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και προσεχώς η Τράπεζα Πειραιώς θα παρουσιάσει κάποιες καινοτόμες ιδέες που θα δώσουν ώθηση στη στεγαστική πίστη», ανέφερε ο επικεφαλής της Πειραιώς, επισημαίνοντας ότι τα στεγαστικά δάνεια είναι αυτά που λείπουν ακόμη από την εξίσωση της πιστωτικής επέκτασης και εφόσον κινητοποιηθούν και αυτά, θα δούμε πάνω από διψήφιο ποσοστό πιστωτικής επέκτασης.
Για το ίδιο θέμα, ο επικεφαλής της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς προέβλεψε πολύ ισχυρή πιστωτικής επέκταση, της τάξης του 10% στα επιχειρηματικά δάνεια, σημειώνοντας ότι οι εκταμιεύσεις τα τελευταία χρόνια έχουν ανέλθει σε 24 δισ. ευρώ. Τα τελευταία 2-3 χρόνια υπάρχει ζήτηση και για καταναλωτικά δάνεια, σημείωσε ο ίδιος, ωστόσο λόγω των υψηλότερων αποπληρωμών παρουσιάζεται υστέρηση στη συγκεκριμένη κατηγορία πιστώσεων λιανικής.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης, πρόσθεσε με τη σειρά του ότι τα επιχειρηματικά δάνεια έχουν αυξηθεί κατά 67% σε σχέση με το 2018, εξηγώντας ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση σε αυτόν τον τομέα ανέρχεται περίπου στα 9 δισ. ευρώ. Η Alpha Bank έχει πρωταγωνιστήσει στη χρηματοδότηση ορισμένων από τις πιο σημαντικές Ξένες Άμεσες Επενδύσεις στους τομείς των αεροδρομίων, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των Υποδομών, τόνισε ο κ. Ψάλτης.
Επενδύσεις στο εξωτερικό
Ανοιχτές σε επενδύσεις στο εξωτερικό εμφανίζονται οι εγχώριες συστημικές τράπεζες, με τους τέσσερις CEOs να παραδέχονται ότι βρίσκονται σε αναζήτηση ευκαιριών για επενδύσεις εκτός συνόρων.
«Η διαχείριση του πλεονάζοντος κεφαλαίου είναι ένα ζήτημα. Πρόκειται για ένα «ευχάριστο» πρόβλημα, αλλά παραμένει πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας, παραθέτοντας τις πρόσφατες επενδυτικές κινήσεις που έχει κάνει η τράπεζα στο εξωτερικό: «Στη Βουλγαρία, που είναι η δεύτερη βασική μας αγορά, έχουμε ολοκληρώσει τρεις εξαγορές τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας τη θέση μας στην αγορά δανείων. Στην Κύπρο, φέτος ολοκληρώσαμε την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της Ελληνικής Τράπεζας, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας. Μέσω της Ελληνικής Τράπεζας, αποκτήσαμε και μια ασφαλιστική εταιρεία, και αναζητούμε περαιτέρω ευκαιρίες. Είμαστε μια τράπεζα με περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία, εκ των οποίων το 60% προέρχεται από δραστηριότητες εκτός Ελλάδας, το 27% από την Κύπρο και το 11% από τη Βουλγαρία». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο CEO της Εurobank εκτίμησε ότι οι διασυνοριακές εξαγορές «θα αποτελέσουν γεγονός κάποια στιγμή στο μέλλον. «Το θέμα είναι πότε και γι’ αυτό πρέπει να βλέπουμε τέτοια ζητήματα πανευρωπαϊκά μιας και οι τράπεζες της Ευρώπης είναι πολύ μικρές σε σχέση με εκείνες στις ΗΠΑ», κατέληξε.
Ο κ. Μυλωνάς, ανέφερε από την πλευρά του ότι η Εθνική αναζητά ευκαιρίες στη Μέση Ανατολή και υποστήριξε την ανάγκη για μεγαλύτερα σχήματα στην Ευρώπη και να ξεπεραστούν οι τραπεζικές αντιδράσεις σε διάφορες χώρες σχετικά με το αυτό το ζήτημα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε δε στην ισχυρή κεφαλαιοποίηση που έχουν επιτύχει οι εγχώριες τράπεζες και στην ανάγκη τα «θεραπευμένα» δάνεια να επιστρέψουν από τους servicers στις τράπεζες, δίνοντας έτσι ώθηση στο ενεργητικό τους.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον κατακερματισμό του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και την ανάγκη μίας ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης, ο κ. Ψάλτης ανέδειξε την απόσταση που, πλέον, χωρίζει την Ε.Ε. από τις ΗΠΑ και υπογράμμισε ότι οι διασυνοριακές επιχειρηματικές συναλλαγές και επενδύσεις θα πρέπει να καταστούν πιο εύκολες στην Ευρώπη. Το ίδιο ισχύει για τον τραπεζικό κλάδο, σχολίασε, προσθέτοντας ότι συνήθως το πρόβλημα του κατακερματισμού αντιμετωπίζεται είτε με εξαγορές και συγχωνεύσεις είτε με στρατηγικές συνεργασίες.
Αυτό που κάνει η Alpha Bank με την UniCredit είναι μια διαφορετική προσέγγιση που, όπως είπε ο CEO της UniCredit Andrea Orcel, έχει αποδώσει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι περιμέναμε». Αναφέρθηκε, τέλος, στις τραπεζικές χορηγήσεις σε ενέργεια, ναυτιλία και αεροδρόμια και την αγορά στεγαστικών δανείων όπου όπως είπε, υπήρξαν συναλλαγές 7 δισ. ευρώ στην αγορά αλλά μόνο 1,2 δισ. ευρώ σε χορηγήσεις.