Skip to main content

«Ρουά ματ» στην ενεργειακή σκακιέρα θέλει να κάνει η ΔΕΗ

Φωτ. ΔΕΗ

Επενδύσεις 10,1 δισ. και στόχος για λειτουργική κερδοφορία 2,7 δισ. ευρώ

Με στόχο λειτουργική κερδοφορία στα 2,7 δισ. ευρώ το 2027 και συνολικές επενδύσεις στα 10,1 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, η ΔΕΗ «απαντάει» στο νέο ενεργειακό περιβάλλον, φιλοδοξώντας να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης στην περιοχή.

Τα «νούμερα» περιλαμβάνονται στο νέο επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο της Επιχείρησης 2025-2027 που παρουσίασαν χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης και ο οικονομικός διευθυντής της Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης, και αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση της εταιρείας να υλοποιήσει με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική τους βασικούς άξονες που έχει θέσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 94% των σχεδιαζόμενων επενδύσεων θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη, κυρίως ΑΠΕ (51%), δικτύων (27%) και ευέλικτης παραγωγής (9%) δημιουργώντας τις βάσεις για την ανάπτυξη. Η αναθεώρηση των στόχων προς τα πάνω ξεκινάει από την τρέχουσα χρονιά, με το «ταβάνι» των EBITDA να τίθεται από το 1,7 δισ. στο 1,8 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των επενδύσεων αναμένεται να κλείσει στα 2,9 δισ. ευρώ.

Ένα ακόμη δείγμα ότι η ΔΕΗ βρίσκεται πλέον σε νέα «πίστα» είναι η διανομή μερίσματος για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, με στόχο αυτό να φτάσει το 1 ευρώ ανά μετοχή το 2027. Τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο εννεάμηνο του 2024 που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη επιβεβαιώνουν τις νέες «ταχύτητες» με τις οποίες κινείται ο όμιλος, παρά τις διακυμάνσεις και τη μεταβλητότητα που εντοπίζεται στην αγορά τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και συνολικότερα.

Οι ΑΠΕ δίνουν τον τόνο

Η έμφαση, όπως προαναφέρθηκε, θα δοθεί στην ανάπτυξη του «πράσινου» χαρτοφυλακίου, στοχεύοντας σε ένα «portfolio» εν λειτουργία της τάξης των 11,8 GW το 2027, ήτοι αυξημένο κατά 6,3 GW σε σχέση με τα τρέχοντα νούμερα. Ήδη, σήμερα, πάνω από το 60% των ΑΠΕ που θα προστεθούν είναι σε φάση κατασκευής ή έτοιμο προς κατασκευή. Για την υλοποίηση του υπόλοιπου 40% του στόχου, ο όμιλος έχει μια μεγάλη γκάμα έργων προς ανάπτυξη για να επιλέξει ποια θα προχωρήσουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος, με το συνολικό pipeline να αριθμεί 22,5 GW σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία και Ιταλία. Εκτός από την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, ο όμιλος την επόμενη τριετία θα επενδύσει σημαντικά σε έργα ευέλικτης παραγωγής ενέργειας (αντλησιοταμίευση, μπαταρίες, μονάδες αερίου και υδροηλεκτρικά έργα), με στόχο να προσθέσει μέχρι το 2027 εγκατεστημένη ισχύ 1,8 GW.

Προμήθεια και δίκτυα

Οι προτεραιότητες του επικαιροποιημένου στρατηγικού πλάνου του ομίλου περιλαμβάνουν επίσης την αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, όπου η ΔΕΗ στοχεύει στη «θωράκιση» της εν λόγω δραστηριότητας μέσα από τη δημιουργία ενός συμπαγούς και υψηλής ποιότητας «χαρτοφυλακίου» πελατών, μετρώντας ήδη 8,8 εκατ. σε Ελλάδα και Ρουμανία. Με «όχημα» τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της, η στόχευση της ΔΕΗ λέει «νέες λύσεις προστιθέμενης αξίας για πελάτες όπως συνέργειες με την Κωτσόβολος, υποστηρικτικές υπηρεσίες για φωτοβολταϊκά στο σπίτι, πιστοποιητικά ηλεκτρολόγου και λύσεις διαχείρισης». Ανάλογη προτεραιότητα δίνεται στο κομμάτι των δικτύων σε Ελλάδα και Ρουμανία, όπου η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση αναμένεται να αυξάνεται κατά 7,7% σε ετήσια βάση (CAGR) την τριετία και να ανέλθει σε 6 δισ. ευρώ το 2027.