Συνολικά εννέα χρόνια στο «τιμόνι» της Τράπεζας Κύπρου θα έχει συμπληρώσει τον Δεκέμβριο του 2028 ο Πανίκος Νικολάου, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες «κέρδισε» ακόμη μία τετραετή θητεία στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, εξαργυρώνοντας την ανοδική και θετική πορεία της εισηγμένης τράπεζας.
Ο Κύπριος manager, ο οποίος έχει διαγράψει τη δική του διαδρομή στο banking, εντάχθηκε στο δυναμικό της Τρ. Κύπρου το 2001, δηλαδή πριν 23 χρόνια. Περνώντας από διάφορα επιτελικά πόστα, βίωσε τόσο τα ισχυρά χρόνια του ευρώ, όσο και τις δύσκολες εποχές της κρίσης – χρέους, του κυπριακού «κουρέματος», της αποχώρησης από την Ελλάδα κι όλων των υπόλοιπων δεινών εκείνης της περιόδου.
Το 2019 ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και τοποθετήθηκε στη νευραλγική θέση του CEO, αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο της ανάκαμψης. Και η σημερινή «εικόνα» δείχνει ότι τα έχει καταφέρει, οδηγώντας την τράπεζα σε μια εποχή σταθερής κερδοφορίας, υγιούς επέκτασης και υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας.
Η εντυπωσιακή βελτίωση
Πριν μία πενταετία (όταν και πρωτο-ανέλαβε καθήκοντα CEO), το ταμείο της Τρ. Κύπρου ήταν ζημιογόνο κατά 67 εκατ. ευρώ, τα περιουσιακά στοιχεία ανέρχονταν σε 21,1 δισ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια υπολογίζονταν σε 2,2 δισ. ευρώ.
Πέρυσι, ο Πανίκος Νικολάου, ο οποίος έχει στο πλευρό του τον γνωστό από το ελληνικό banking, Τάκη Αράπογλου (μη εκτελεστικός πρόεδρος), παρουσίασε μια αισθητά καλύτερη εικόνα, με το καθαρό αποτέλεσμα να είναι κερδοφόρο κατά 487 εκατ. ευρώ, τα περιουσιακά στοιχεία να ξεπερνούν τα 26,6 δισ. ευρώ και τον δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να αγγίζει το 25%.
Φέτος, δε, η καθαρή κερδοφορία ήδη φθάνει τα 401 εκατ. ευρώ (στοιχεία 9μήνου), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το εν εξελίξει δ’ τρίμηνο του έτους.
Στον αστερισμό του Χ.Α.
Η παραπάνω αισθητή βελτίωση, όπως αποδείχθηκε από τις εξελίξεις, συνιστά το μεγαλύτερο «ατού» του CEO, ο οποίος θα παραμείνει έως το 2028 στην «κορυφή» της εκτελεστικής ομάδας.
Η επόμενη 4ετία, μάλιστα, βρίσκει την Τρ. Κύπρου στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τη διοίκηση του Πανίκου Νικολάου να προσβλέπει σε ενίσχυση της ρευστότητας των μετοχών.
Σήμερα, η τράπεζα αποτιμάται από το Χ.Α. στα 2 δισ. ευρώ (4,5 ευρώ/μετοχή), έχοντας μικρό discount σε σχέση με την τιμή εισαγωγής (2,11 δισ. ευρώ ή 4,78 ευρώ/μετοχή).
Το σημαντικότερο είναι, όμως, ότι έχει καταφέρει να διαθέσει το 4,8% + 3% του μετοχικού κεφαλαίου σε νέα «πρόσωπα», μετά την πώληση αντίστοιχων πακέτων από τον διαχειριστή της Λαϊκής Τράπεζας και την CarVal. Δεν αποκλείεται, δε να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες κινήσεις στο άμεσο μέλλον από άλλους μετόχους.
Κυπαρίσσης: Πώς θα βάλει την Optima Bank στους «μεγάλους» του Χρηματιστηρίου
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)