Αποτελεί τον διευθύνοντα σύμβουλο της 24ης πολυτιμότερης εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία πλέον «φλερτάρει» με το ορόσημο του 1 δισ. ευρώ σε όρους κεφαλαιοποίησης.
Ταυτόχρονα, με βάση τα μεγέθη του 9μήνου, πετυχαίνει καθαρή κερδοφορία (108 εκατ. ευρώ) υψηλότερη του περσινού 12μήνου (103 εκατ. ευρώ), επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία και καθιστώντας απολύτως εφικτό τον στόχο για το σύνολο του 2024 (134 εκατ. ευρώ).
Ο λόγος για τον Δημήτρη Κυπαρίσση, διευθύνοντα σύμβουλο της Optima Bank, ο οποίος «βλέπει» την τράπεζα να συνεχίζει να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς –τους υψηλότερους σ’ όλο τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Δεν είναι τυχαίο ότι το χαρτοφυλάκιο δανείων έφθασε τα 3,27 δισ. ευρώ στο 9μήνο του 2024 έναντι 2,43 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Παράλληλα, οι καταθέσεις κατέγραψαν αύξηση κατά 32% και διαμορφώθηκαν στα 4,1 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, ο Δημήτρης Κυπαρίσσης, ο οποίος «τρέχει» την τράπεζα από την ίδρυσή της (2019), έχει βελτιώσει την απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων σε επίπεδα άνω του 26%. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες, κάτι το οποίο -σε συνδυασμό με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης- έχει ανεβάσει τη χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης στις παρυφές του 1 δισ. ευρώ.
Σήμερα, ενδεικτικά, η αποτίμηση ανέρχεται στα 950 εκατ. ευρώ, με την τιμή της μετοχής να βρίσκεται στα 12,8 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σ’ ένα ράλι άνω του +80% στο τελευταίο 12μηνο κι άνω του 77% από τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν και ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της μετοχής στο ταμπλό της Αθήνας.
«Διαβατήριο» για τα blue chips
Το σχεδόν 1 δισ. ευρώ μπορεί να προκαλεί ορισμένες εύλογες ανησυχίες, δεδομένου ότι τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 588 εκατ. ευρώ και επομένως ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV κυμαίνεται κοντά στο 2x (όταν στις υπόλοιπες τράπεζες υπολείπεται του 1x), αλλά… ουδέν κακόν αμιγές καλού, καθώς η υψηλή αποτίμηση φαίνεται ότι αποτελεί «διαβατήριο» για την είσοδο στους «μεγάλους» της αγοράς, δηλαδή στον δείκτη FTSE Large Cap.
Σήμερα η Optima διαθέτει καλύτερη κεφαλαιοποίηση από τουλάχιστον έξι blue chips. Επομένως, είναι πολύ πιθανό στην επόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών της ΕΧΑΕ, η οποία αναμένεται λίαν συντόμως, η τράπεζα του Δημήτρη Κυπαρίσση να κάνει το «άλμα» από τον Mid Cap στον Large Cap.
Τι σημαίνει αυτό πέρα από το αυταπόδεικτο πρεστίζ; Ότι μπαίνει στα ραντάρ σαφώς περισσότερων διεθνών funds, τόσο παθητικών όσο των ενεργητικών. Καθ’ όλου άσχημη εξέλιξη για τον πολύπειρο CEO.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)