Με περισσότερες ξένες συμμετοχές – τρεις εκ των οποίων για πρώτη φορά – και με εν γένει εντονότερη εξωστρέφεια και διεθνή χαρακτήρα ανοίγει πύλες μεθαύριο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης η 39η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού και Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού PHILOXENIA HOTELIA (14-16 Νοεμβρίου). Τιμώμενος προορισμός της φετινής διοργάνωσης είναι το ακριτικό Διδυμότειχο.
Στην 39η PHILOXENIA HOTELIA , όπως τόνισαν σε Συνέντευξη Τύπου νωρίτερα σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΙ-Helexpo Α.Ε., Τάσος Τζήκας και Κυριάκος Ποζρικίδης, συμμετέχουν 342 από την Ελλάδα και 24 χώρες του εξωτερικού, με την Έκθεση να εκτείνεται σε 12.000 τ.μ. σε τέσσερα εκθεσιακά περίπτερα, με τα τετραγωνικά μέτρα των ξένων εκθετών αυξημένα κατά 10%. Περισσότερες είναι και οι ξένες συμμετοχές, οι οποίες προέρχονται από Αρμενία, Λουξεμβούργο, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Πολωνία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Κύπρο, Κόσσοβο, Αίγυπτο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Αλβανία, Μαρόκο, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Μολδαβία, Κούβα, Χώρες Ινδικού Ωκεανού (Κομόρες, Μαδαγασκάρη, Μαυρίκιο και Σεϋχέλλες) – οι τρεις τελευταίες για πρώτη φορά.
Την Έκθεση θα επισκεφτούν επίσης 140 Hosted Buyers από 36 χώρες, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν πάνω από 4.000 ήδη B2B ραντεβού με εκθέτες με τους οποίους έχουν ήδη κλειστεί πάνω από 4.000 προκαθορισμένα B2B ραντεβού με εκθέτες, καθώς επίσης και επιχειρηματικές αποστολές περίπου 80 ατόμων από τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία και ο κ.Τζήκας δήλωσε υπερήφανος, έχοντας μάλιστα πολύ πρόσφατα επισκεφτεί την WTM στο Λονδίνο, ότι η PHILOXENIA HOTELIA είναι όντως μια διεθνής και ποιοτική Έκθεση Τουρισμού.
Στο επίκεντρο της φετινής PHILOXENIA βρίσκεται η αδιάρρηκτη και αλληλένδετη σχέση μεταξύ Τουρισμού και Πολιτισμού με πολυεπίπεδη συμμετοχή του ΟΔΑΠ (Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων), τόσο στην Έκθεση όσο και στο μεγάλο τουριστικό συνέδριο που πλαισιώνει πάντοτε τις εργασίες της και με πλήθος άλλων παράλληλων εκδηλώσεων.
Τίτλος του συνεδρίου είναι “Experience Culture. Everywhere – Connecting ths Dots” και μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί η δράση του ΟΔΑΠ “Herllenic Heritage”.
Στις 14 Νοεμβρίου (μεθαύριο Πέμπτη) η Έκθεση θα είναι ανοιχτή μόνο για επαγγελματίες και εμπορικούς επισκέπτες και τις επόμενες δύο ημέρες (15 και 16 του μηνός) θα υποδεχθεί κάθε ενδιαφερόμενο.
Ανερχόμενος προορισμός το Διδυμότειχο
«Θέλουμε να σταματήσουμε να είμαστε η δυσμενής μετάθεση και τα πλημμυρικά φαινόμενα και να είμαστε ένας τόπος που αξίζει να τον γνωρίσει κάποιος. Δεν είμαστε η άκρη της Ελλάδας, αλλά η αρχή της» τόνισε από το βήμα της Συνέντευξης Τύπου από την πλευρά του ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιαννόγλου, τονίζοντας πως η περιοχή έχει έναν ολόκληρο κρυμμένο πλούτο, με βυζαντινά κάστρα και άλλα μνημεία, τα οποία χάρη στη στήριξη από το υπουργείο Πολιτισμού θα αναδειχθούν την επόμενη διετία. Διαθέτει, επίσης, πλούσιο γαστρονομικό ενδιαφέρον και δυναμικό αλλά και ιδιαίτερα τοπόσημα, όπως ο σιδηροδρομικός σταθμός του Πυθίου, όπου το περίφημο «Orient Express» έκανε την τελευταία στάση του σε ευρωπαϊκό έδαφος, πριν συνεχίσει το ταξίδι του για την Ασία.
Αύξηση της τουριστικής κίνησης στη Θεσσαλονίκη στις επικείμενες γιορτές Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, τόνισε ότι χάρη στις παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί από τη δημοτική αρχή, σε θέματα καθαριότητας, ηχορύπανσης και χώρων στάθμευσης αναμένεται αύξηση στον βαθμό ικανοποίησης των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης από φέτος, ενώ επίσης γνωστοποίησε ότι με βάση τις μέχρι σήμερα προκρατήσεις, στο σύνολο της εβδομάδας που μεσολαβεί μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η Θεσσαλονίκη θα έχει πολλούς επισκέπτες, ενώ άλλες χρονιές αυτό περιορίζεται κυρίως στα κορυφαία διήμερα της γιορτινής περιόδου.
Καλά είναι τα νέα για τη Θεσσαλονίκη και από το «μέτωπο» του Συνεδριακού Τουρισμού, καθώς όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau (ΤCB), Πρόδρομος Μοναστηρίδης, η Θεσσαλονίκη έχει αναρριχηθεί κατά δεκάδες θέσεις σε σχέση με αρκετά χρόνια πριν στην παγκόσμια κατάταξη για τον συνεδριακό τουρισμό, που καταρτίζει η Διεθνής Ένωση Συνεδρίων και Συναντήσεων – International Congress & Convention Association (ICCA), κατέχοντας πλέον την 26η θέση ως συνεδριακός προορισμός στην Ευρώπη και την 42η στον κόσμο, ενώ το 2013 βρισκόταν στη θέση 111 σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη θέση 219 σε παγκόσμιο. Μόνο πέρυσι ο συνολικός αριθμός των συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη ξεπέρασε τα 400.
Στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλονίκης παρά το ασταθές διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, επικέντρωσε την τοποθέτησή της η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Βίκυ Χατζηβασιλείου, επισημαίνοντας ότι η ανέλιξη αυτή αποτυπώνεται επί του πρακτέου στην επέκταση της θερινής τουριστικής περιόδου, η οποία πλέον αρχίζει τον Απρίλιο και «κλείνει» τον Οκτώβριο, όπως και στις απευθείας αεροπορικές συνδέσεις της πόλης με ευρωπαϊκούς προορισμούς, στις αυξημένες αφίξεις και στις αυξημένες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, οι οποίες θα φτάσουν φέτος τις 82, έναντι 68 πέρυσι. Η ίδια υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία των συνεργειών.