Skip to main content

Χαϊδά: Οι πρώτες… ανάσες στη μεγάλη ανηφόρα του ελληνικού μαρμάρου

Επί προσωπικού: Η Ιουλία Χαϊδά βλέπει το business plan να αρχίζει να αποδίδει καρπούς

Τα πρώτα αισθητά σημάδια ανάκαμψης, έπειτα από μια δύσκολη χρονική περίοδο, αρχίζει να διαβλέπει η Ιουλία Χαϊδά, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της Ικτίνος και κόρη του ιδρυτή της ιστορικής μαρμαρο-βιομηχανίας, Ευάγγελου Χαϊδά.

H -εκ των βασικών μετόχων- manager διαπιστώνει ότι το business plan του 2023, το οποίο έχει ως στόχο την απαγκίστρωση από την Κίνα και τη σταδιακή επιστροφή στην καθαρή κερδοφορία, αποδίδει σταδιακά καρπούς, αποτελώντας μια πρώτη δικαίωση των επιλογών της.

Η «ανάσα» στο 9μηνο

Ιουλία Χαϊδά

Στο 9μηνο του 2024, λοιπόν, η επικεφαλής της εισηγμένης, η οποία σήμερα αποτιμάται από το Χρηματιστήριο Αθηνών σε σχεδόν 35 εκατ. ευρώ, είδε τον τζίρο να διευρύνεται κατά 23,1% και τα EBITDA να εκτοξεύονται από 1,1 σε 3,1 εκατ. ευρώ (+189%). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι προ φόρων ζημιές να κατέλθουν κατά 48% (σε 1,6 εκατ. ευρώ).

Η διαφοροποίηση του πελατολογίου, η είσοδος σε νέες αγορές, η ανάληψη προμηθειών έτοιμου μαρμάρου, αλλά και η λειτουργία τεσσάρων νέων λατομείων σε Δράμα και Λιβαδειά έχουν δώσει… πνοή στην εταιρεία της οικογένειας Χαϊδά, η οποία προσπαθεί να αντισταθμίσει τη μειωμένη ζήτηση από την Κίνα. Μην ξεχνάμε ότι πριν τον Covid οι πωλήσεις στην ασιατική χώρα ξεπερνούσαν το 60% του συνολικού τζίρου, ενόσω σήμερα έχουν συρρικνωθεί στο ήμισυ.

«Ανάσα» στην Ιουλία Χαϊδά, όμως, δίνει και η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του δανεισμού από την Αlpha Bank, ενώ προς αίσια έκβαση εκτιμάται ότι οδεύουν και οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τις Εθνική – Attica Bank. Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία αφορά δάνεια συνολικής αξίας 11 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, ο δρόμος παραμένει ανηφορικός. Ο «καθαρός» δανεισμός, παρά την ελαφρά βελτίωση στο γ’ τρίμηνο, βρίσκεται σταθερά σε επίπεδα άνω των 42 εκατ. ευρώ, ενώ το ταμείο παραμένει… μείον για 3η διαδοχική χρονιά (τελευταίο κερδοφόρο έτος το 2021).

Ανάκαμψη από τα χαμηλά 7ετίας

Πάντως, η Ιουλίου Χαϊδά ευελπιστεί ότι μέσω του εν εξελίξει επενδυτικού προγράμματος, η Ικτίνος θα καταφέρει να επιστρέψει στην καθαρή κερδοφορία και κυρίως στα μεγέθη προ της πανδημικής περιόδου, όταν η καθαρή κερδοφορία της εταιρείας ξεπερνούσε τα 12 εκατ. ευρώ και ο τζίρος υπερέβαινε τα 53 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση (στοιχεία 2018).

Αυτό θα παράσχει βοήθειες και στη μετοχή, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της 7ετίας, έχοντας απολέσει περισσότερο από το 80% της αξίας της σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του 2018 (1,5 ευρώ/μετοχή).

Το επιχειρείν αλλάζει πίστα: 78 δισ. ευρώ έπεσαν στην αγορά το 12μηνο – Όλα τα deals

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)