Skip to main content

Το επιχειρείν αλλάζει πίστα: 78 δισ. ευρώ έπεσαν στην αγορά το 12μηνο – Όλα τα deals

Το ελληνικό επιχειρείν νιώθει ολοένα και πιο άνετα...

«Βροχή» κεφαλαίων, τα οποία ξεπερνούν τα 78 δισ. ευρώ, έχει πέσει τους τελευταίους 12 μήνες στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή, η οποία δείχνει να ανακτά τον βηματισμό αλλά και την αυτοπεποίθησή της, έχοντας έντονη θεαματική την κεφαλαιακή κινητικότητα. Κάτι, το οποίο της έλλειψε καθ’ όλη τη διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης.

Χρηματοδοτήσεις, ομόλογα, τραπεζικά δάνεια, Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, επενδύσεις, ιδιωτικά κεφάλαια, εξαγορές, πωλήσεις, συγχωνεύσεις, εισαγωγές στο Χρηματιστήριο, αναδιαρθρώσεις δανείων, μεγαλόπνοα επιχειρηματικά σχέδια συνθέτουν μια «εικόνα», η οποία αρχίζει να παραπέμπει ολοένα και περισσότερο σε μια υγιή και «κανονική» οικονομία, επουλώνοντας τα «τραύματα» των μνημονίων.

Μέσα στο τελευταίο 12μήνο, λοιπόν, η αγορά έχει δει κεφάλαια άνω των 78 δισ. ευρώ να αλλάζουν χέρια, να επενδύονται (ή να εξαγγέλλονται για το επόμενο διάστημα) και να στηρίζουν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, χτίζοντας μια πολλαπλή ζώνη άμυνας απέναντι σε πιθανές μελλοντικές προκλήσεις. Απ’ αυτά, μάλιστα, σχεδόν 14,5 δισ. ευρώ έχουν «περάσει» από το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αρχίζει να επιτελεί τον πραγματικό του ρόλο. Δηλαδή αυτόν της δημιουργίας υπεραξιών και της στήριξης της οικονομίας.

Πρόκειται για μια ροή χρημάτων υψηλής ταχύτητας, η οποία αποδεικνύει ότι το ελληνικό επιχειρείν νιώθει ολοένα και πιο άνετα να ξεπερνά την πρότερη διστακτικότητα, να αναλαμβάνει περισσότερα ρίσκα, να προχωρά σε deals και να λαμβάνει τολμηρές αποφάσεις, οι οποίες θέτουν τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο.

Γιαν Κάρας: Πώς μοιράζει 900 εκατ. ευρώ μέσα σε 12 μήνες

Όλα αυτά, φυσικά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, συμβάλλουν καθοριστικά στη σταδιακή γεφύρωση του επενδυτικού κενού που επιχειρείται από την κυβέρνηση, μετά το πέρας της οικονομικής κρίσης. Ένα κενό, το οποίο ναι μεν απαιτεί περισσότερη προσπάθεια για να κλείσει τελείως, αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την πρόοδο που έχει συντελεστεί και συνεχίζει να συντελείται.

Κι αυτό, αναμφίβολα, συμβάλει στη στήριξη του ΑΕΠ, το οποίο εκτιμάται ότι θα παραμείνει άνω του 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, παρουσιάζοντας μια εικόνα εμφανώς καλύτερη σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στην Ευρωζώνη και δη, στη Γερμανία, η οποία τελεί υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ύφεσης.

Σχεδόν 14,5 δισ. ευρώ μέσω Χρηματιστηρίου

Οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είτε πρόκειται για τις μεγάλες είτε για τις μικρότερες, φαίνεται ότι έχουν αναλάβει τον ρόλο του «πρωταγωνιστή» σ’ αυτή τη μακρά αλυσίδα της κεφαλαιακής κινητικότητας, η οποία περιλαμβάνει από εξαγορές και εισαγωγές έως placements και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι από το δ’ τρίμηνο του 2023 έως και σήμερα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 50 τέτοιους είδους συναλλαγές, οι οποίες «ακουμπούν» τη Λεωφόρο Αθηνών, έχοντας αναθερμάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Κι αυτό αποτυπώνεται τόσο στην αξία των ημερήσιων συναλλαγών όσο και στην εμπορευσιμότητα των τίτλων.

Χρηματιστήριο: Τι μας δείχνει ο Νοέμβριος την τελευταία 10ετία

Placements

Ένα μεγάλο μέρος των εταιρικών πράξεων του τελευταίου 12μηνου αφορά τα λεγόμενα placements, με τους βασικούς μετόχους να διαθέτουν ένα τμήμα του μετοχικού κεφαλαίου, ανοίγοντας την πόρτα σε νέους επενδυτές και «φρέσκα» κεφάλαια.

Με τις τράπεζες να ηγούνται αυτής της διαδικασίας, λόγω της απόφασης του ελληνικού δημοσίου να αποχωρήσει από τα μετοχολόγια του κλάδου, το Χρηματιστήριο Αθηνών μετρά 10 placements, συνολικής αξίας 3,8 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες συναλλαγές σχετίζονται, όπως είναι κατανοητό, με τις πωλήσεις μετοχών σε Εθνική και Πειραιώς, ύψους 1,75 και 1,35 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Μετοχικές αλλαγές

Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να ξεχνάμε και ορισμένες επιπλέον μετοχικές αλλαγές, οι οποίες προσελκύουν το ενδιαφέρον της αγοράς, όπως για παράδειγμα η παραχώρηση του 9% των μετοχών της Alpha Bank στη UniCredit, η απόκτηση του 2% της Lamda Developemnt από την οικογένεια Προκοπίου, η μεταβίβαση του 27% της Intercontinental στην BriQ ή η είσοδος των εφοπλιστικών κεφαλαίων στην Q&R.

Εξάρχου: Οι σταθμοί – ορόσημα στην «αναγέννηση» της Intrakat

Δημόσιες προτάσεις

Επίσης, υπάρχουν και οι εξαγορές – δημόσιες προτάσεις, οι οποίες ναι μεν μπορούν να οδηγούν ορισμένες εισηγμένες εκτός του χρηματιστηριακού ταμπλό, αλλά ταυτόχρονα «φορτώνουν» με πλεονάζουσα ρευστότητα τους μετόχους. Τέρνα Ενεργειακή, Epsilon Net, Entersoft και Reds είναι μερικές απ’ αυτές τις περιπτώσεις, μέσω των οποίων οι επενδυτές εξασφάλισαν περισσότερα από 3 δισ. ευρώ.

ΑΜΚ

Από εκεί και πέρα, μέσω των ΑΜΚ, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί ή εξαγγελθεί στο τελευταίο 12μηνο, η αγορά έχει καταφέρει να προσελκύσει «φρέσκα» χρήματα αξίας 1,2 δισ. ευρώ, εμπλουτίζοντας και ισχυροποιώντας τη δύναμη πυρός των εισηγμένων.

IPO

Στο μέτωπο των νέων εισαγωγών, τώρα, η Λεωφόρος Αθηνών έχει υποδεχθεί πέντε εταιρείες από τον Οκτώβριο του 2023 έως και σήμερα, μέσω της μεθόδου της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς (IPO), η οποία προσέφερε νέα κεφάλαια αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ.

Ομόλογα

Όσον αφορά την εισαγωγή εταιρικών ομολόγων, η οποία παρέχει στους επενδυτές ακόμη μία επιλογή αξιοποίησης των υπάρχουσων υπεραξιών, στη σχετική αγορά έχουν εισαχθεί το τελευταίο 12μηνο συνολικά τρεις εταιρικοί τίτλοι, αθροιστικής αξίας 430 εκατ. ευρώ, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα μη διαπραγματεύσιμα ομόλογα των Metlen και ΔΕΗ, ύψους 750 και 600 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Φυσικά, υπάρχουν κι άλλα deals, τα οποία ναι μεν δεν επηρεάζουν άμεσα τα μετοχολόγια των εισηγμένων, αλλά πυροδοτούν σημαντικές μεταβολές στις καθημερινές συναλλαγές και στην εμπορευσιμότητα των διαπραγματεύσιμων τίτλων στο Χρηματιστήριο.

Deals σε εταιρείες – μεγαθήρια, όπως οι Εurobank, ΔΕΗ, Μetlen, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Quest κ.α., οι οποίες προχώρησαν σε εξαγορές, συγχωνεύσεις ή/και πωλήσεις δραστηριοτήτων.

Τον δικό τους ρόλο σ’ αυτό το «παιχνίδι» των συνεχών ανακατατάξεων διαδραματίζουν και οι φήμες, οι οποίες παρακινούν -άλλοτε ορθά και άλλοτε λαθεμένα- τους επενδυτές να χτίζουν θέσεις σε συγκεκριμένες εισηγμένες.

Μπογκντάνοβιτς: Η «χρυσή» 7ετία στην Coca Cola HBC

Βελτιωμένη εμπορευσιμότητα

Κάπως έτσι, το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε μια αισθητή βελτίωση της εμπορευσιμότητας, αλλά και του μέσου ημερήσιου τζίρου, ο οποίος έχει «αναβαθμιστεί» σε επίπεδα άνω των 130 εκατ. ευρώ (από 110 εκατ. ευρώ το 2023), μ’ ένα μεγάλο μέρος της αύξησης να αποδίδεται στα λεγόμενα «πακέτα», δηλαδή στις προσυμφωνημένες αγοροπωλησίες μεταξύ δύο μετόχων σε προκαθορισμένη τιμή.

Η βελτίωση είναι ακόμη πιο εμφανής, εφόσον η σύγκριση επεκταθεί χρονικά προς τα προηγούμενα χρόνια, όταν η δυσπραγία, η διστακτικότητα και ο φόβος για την επόμενη ημέρα είχαν «φωλιάσει» στο Χρηματιστήριο, βάζοντας διαδοχικά stop στην αναπτυξιακή πορεία των εισηγμένων και κατ’ επέκταση της οικονομίας.

Βαρδινογιάννης: Πώς μοιράζει 230 εκατ. ευρώ σε μόλις 12 μήνες

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)