Skip to main content

Cosmos Group: Ρυθμός ανάπτυξης 30% την περίοδο 2025-2030 -Πρωταγωνιστικό ρόλο διεκδικεί η εταιρεία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

–   - Επέκταση στις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης – Σκέψεις για είσοδο στο Χρηματιστήριο    

Υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 30% αναμένει για την περίοδο 2025-2030  η Cosmos Group  με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται το 2030 στα 115 εκατ. ευρώ από 93 εκατ. ευρώ το 2025, 75 εκατ. ευρώ το 2024 και 66 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ εξίσου σημαντική ήταν η ανάπτυξη του ομίλου από το 2019 έως και το 2024.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών για την υλοποίηση έργων τεχνολογίας (Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνίων και Δικτύων, Ασφάλειας Δεδομένων, Λογισμικού, Εξειδικευμένων Υπηρεσιών, Εκτυπωτικών λύσεων & Ψηφιοποίησης, καθώς και Τεχνητής Νοημοσύνης) στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην ελληνική και την κυπριακή αγορά.

Μέσα στα σχέδιά της Cosmos Group είναι, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και τις συνεργασίες/εξαγορές,  με τη διοίκηση να επισημαίνει την προοπτική της εισόδου στο ελληνικό Χρηματιστήριο, εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Η Cosmos Group αναμένεται να διεκδικήσει έργα 300 εκατ. ευρώ στο δημόσιο και 200 εκατ. ευρώ στον  ιδιωτικό τομέα την 5ετία, 2025-2030 σε Ελλάδα και Κύπρο. Παράλληλα για την ίδια περίοδο (2025-2030) δρομολογεί επενδύσεις που αφορούν την ανάληψη νέων έργων σε Ελλάδα και Κύπρο, την επέκταση νέων στρατηγικών συνεργασιών στους τομείς  Security και Data Centers, την  ανάπτυξη Λογισμικού για το δημόσιο καθώς και εφαρμογών Artificial Intelligence. Να σημειωθεί ότι κατασκευάζει ήδη ένα Data Center για τις ανάγκες της Τεχνητής Νοημοσύνης, στα γραφεία της Cosmos στην Θεσσαλονίκη.  Ο όμιλος απαρτίζεται από τις Cosmos Business Systems, Cosmos Consulting, e Cosmos, CBS IT,  απασχολεί 300 άτομα εκ των οποίων 120 μηχανικοί, 70 developers και 80 άτομα στις πωλήσεις και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ομίλου κ. Δημήτρη Δάφνη «η βασική μας στρατηγική είναι η ισόρροπη ανάπτυξη με κερδοφορία και να είμαστε «εντός της αγοράς» του μέλλοντος. Το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε με την  υλοποίηση των έργων μακράς πνοής του Δημοσίου με το RRF, δίνει την μοναδική δυνατότητα να δημιουργηθούν «εθνικοί πρωταθλητές», ελληνικές επιχειρήσεις που δεν θα έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά θα οδηγούν την χώρα στις επόμενες δύο δεκαετίες τεχνολογικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η Cosmos σκοπεύει να είναι παρούσα και πρωταγωνίστρια».

Το 2024 η Cosmos Group προχώρησε στην ίδρυση της CBS.LAN με έμφαση το Cyber Security, ολοκλήρωσε 35 έργα του Δημοσίου, συμμετείχε σε 20 νέα projects, σύναψε σημαντικό συμβόλαιο στην Κύπρο. Παράλληλα προχώρησε σε joint venture  για τη δημιουργία της Νovelcosmos, με έμφαση την παροχή υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων και οργανισμών. Η συμμετοχή της Cosmos Business Systems στην νέα εταιρεία είναι 55%, ενώ το 45% κατέχει η Novelcore. Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας θα ανέλθουν σταδιακά στο 1 εκατ. ευρώ, καθώς πολλές από τις υποδομές καλύπτονται από τις μητρικές εταιρείες.

Η νέα εταιρεία Novelcosmos προσφέρει ήδη ελληνικά μοντέλα LLMs (Large Language Models), τα οποία είναι ιδανικά για τη διαχείριση μεγάλων βάσεων δεδομένων. Οι λύσεις της Novelcosmos απευθύνονται σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, όπως τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, δημόσιες υπηρεσίες,  τμήματα διαχείρισης προσωπικού, τμήματα πιστοληπτικής αξιολόγησης, φορείς υγείας, το κτηματολόγιο, δικηγορικά γραφεία, συμβολαιογραφεία. Η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις λύσεις γίνεται  μέσω της παροχής υπηρεσιών «as a service SAAS» με συνδρομητικά μοντέλα προσαρμοσμένα στον εκάστοτε πελάτη ή σε υβριδικές εγκαταστάσεις ή σε on premise εγκαταστάσεις.

Από το 2019 έως το 2024 η Cosmos Group έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 2.000 διαγωνισμούς για έργα του δημοσίου, αποσπώντας σημαντικό μερίδιο αυτών. Διεκδικεί επίσης μερίδιο από τα νέα έργα που είναι προς συμβασιοποίηση (2024-2026) ύψους 1,5 δις. ευρώ. Εστιάζοντας στην πορεία εξέλιξης των έργων τεχνολογίας του δημοσίου η διοίκηση του Cosmos Group έκανε λόγο για ανισοκατανομή στις αναθέσεις έργων, για αμφιβολία όσον αφορά την υλοποίηση κάποιων και  για υπερσυγκέντρωση της υλοποίησης των έργων σε μικρό αριθμό εταιρειών της αγοράς.  Στον αντίποδα η Cosmos προτείνει έργα προς προκήρυξη γνωστά από την αρχή, ύπαρξη κριτηρίων μέσω εθνικού μητρώου εργοληπτών και μελετητών, δημιουργία παρατηρητηρίου που να δημοσιεύει την κατανομή ανά εξάμηνο.  Επιπλέον επισημαίνει την ανάγκη για πρόβλεψη της συντήρησης των έργων τεχνολογίας μετά το 2027, μιας και θα χρειαστούν σημαντικά κεφάλαια προκειμένου να διατηρηθούν τα έργα βιώσιμα και σε λειτουργία.