Skip to main content

Ισχυρά αποτελέσματα 9μηνου ανακοινώνουν οι τράπεζες

Σήμερα ανακοινώνει η Τράπεζα Πειραιώς

Ανθεκτικότητα στην διπλή πρόκληση της μείωσης των επιτοκίων και των γεωπολιτικών εντάσεων αναμένεται να επιδείξουν τα αποτελέσματα των συστημικών τραπεζών για το εννεάμηνο, σύμφωνα με πηγές του κλάδου αλλά και τις εκτιμήσεις των διεθνών οίκων.

Σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς, ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank την προσεχή Πέμπτη 7 Νοεμβρίου και την αυλαία κλείνει η Alpha Bank την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου.

Στο επίκεντρο των αναλυτών βρίσκονται τα επίμαχα μέτωπα της διατήρησης της κερδοφορίας σε περιβάλλον νομισματικής χαλάρωσης, η πρόκληση της πιστωτικής επέκτασης, η μερισματική πολιτική για το 2025 και η ταχύτερη απομείωση του αναβαλλόμενου φόρου -ένα ζήτημα που έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα και βρίσκεται στο τραπέζι με τον Επόπτη.

Όσον αφορά στη βιωσιμότητα των κερδών-ρεκόρ, ύψους 2,35 δισ. ευρώ, που κατέγραψαν το πρώτο εξάμηνο του έτους τα τέσσερα συστημικά ιδρύματα, οι αναλυτές αναμένουν από τις διοικήσεις να παρουσιάσουν τις εκτιμήσεις τους τόσο για το σύνολο του έτους όσο και για την επόμενη χρήση. Ειδικότερα, αναμένουν την αποτύπωση του βαθμού ευαισθησίας στο bottom line τους όσον αφορά στη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων της ΕΚΤ -τα οποία αναμένεται να βρεθούν στα επίπεδα του 3% ή και χαμηλότερα το επόμενο έτος.

Η πιστωτική επέκταση

Ως προς την πιστωτική επέκταση, παρότι παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του κλάδου, ωστόσο, αυτή επικεντρώνεται σε μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια -όπως η Αττική Οδός- που έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα και δεν θεωρούνται διατηρήσιμη. Όπως επισημαίνουν, όμως, στη «Ν» εποπτικές πηγές, η πιστωτική επέκταση είναι αυτή που θα αντισταθμίσει την απώλεια των επιτοκιακών εσόδων λόγω της χαλάρωσης, συνεπώς, είναι κρίσιμο να δοθεί έμφαση από τον κλάδο προκειμένου να αξιοποιηθεί και η κοινοτική χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Προς το παρόν πάντως, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά ως προς τη διασπορά των χρηματοδοτήσεων.

Ως προς τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και των εποπτευόμενων ιδρυμάτων για την ταχύτερη απομείωση της αναβαλλόμενης φορολογίας -επί της οποίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση την Πέμπτη σε επίπεδο διοικήσεων Επόπτη και ιδρυμάτων- ο Επόπτης αναμένεται τις προτάσεις των τεσσάρων τραπεζών για αξιοποίηση του momentum υψηλής κερδοφορίας προκειμένου να κλείσει και το τελευταίο «ανοιχτό μέτωπο» που έχει αφήσει στον εγχώριο κλάδο η χρηματοπιστωτική κρίση.

Η διανομή μερισμάτων

Για τη διανομή μερισμάτων το 2025 (από τα κέρδη του 2024) τέλος, οι τέσσερις συστημικοί παίκτες έχουν εξαγγείλει μερίσματα από 30 έως 50%, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι έχουν «κλειδώσει» συγκεκριμένα ποσοστά. Αυτά θα εξαρτηθούν από τις εκτιμήσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) ως προς την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας τους καθώς και από τη συμφωνία που θα επιτευχθεί για την ταχύτερη μείωση του DTC -η οποία θα απορροφήσει πόρους από την κερδοφορία τους.

Σε κάθε περίπτωση, εξηγούν πηγές της αγοράς, ο πήχυς για τις τέσσερις τράπεζες είναι εξαιρετικά υψηλά δεδομένου ότι το πρώτο εξάμηνο του 2024 κατέγραψαν αύξηση καθαρών κερδών ύψους 26,7% σε ετήσια βάση -ένα momentum που δύσκολα να διατηρήσουν για τα επόμενα εξάμηνα. Στον αντίποδα, πάντως, υψηλόβαθμες πηγές του κλάδου διαβεβαιώνουν τη «Ν» ότι τα αποτελέσματα που θα ξεκινήσουν να ξεδιπλώνονται από σήμερα θα υπερβούν τις προσδοκίες «σε όλα τα επίπεδα».