Όφελος της τάξης του 1,5 εκατ. δολαρίων την ημέρα αναμένεται να αποφέρει για την Energean η νέα επένδυση της εταιρείας στο κοίτασμα Karish, με την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού που επιτρέπει τη σημαντική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.
Ειδικότερα η επένδυση περιλαμβάνει την εγκατάσταση του εξοπλισμού M10 (2nd oil train module) στο FPSO Energean Power, ο οποίος μεταφέρθηκε από το λιμάνι της Λεμεσού στην Κύπρο με ειδικό σκάφος.
Το M10 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε περίπου 6 μήνες, με προοπτική να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή στα 20-25 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου από το συγκεκριμένο κοίτασμα, σε σχέση με τα 10-12 χιλιάδες βαρέλια σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι η Energean διαθέτει το σύνολο της παραγόμενης ποσότητας από το εν λόγω κοίτασμα στην εταιρεία Vitol, με την οποία έχει συνάψει σχετική συμφωνία. Να προσθέσουμε ακόμη ότι το FPSO διαθέτει δυνατότητα αποθήκευσης συνολικής χωρητικότητας 800.000 βαρελιών πετρελαίου, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την εκφόρτωση των πλοίων, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες υποδομές.
Σημειώνεται ότι στο α’ εξάμηνο του έτους η μέση ημερήσια παραγωγή από τα κοιτάσματα Karish και Karish North ανήλθε σε 104 χιλιάδες βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, φτάνοντας στο υψηλό των 137 χιλιάδων τον Ιούνιο.
«Πράσινο φως»
Σε παράλληλη εξέλιξη στον ελλαδικό χώρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με νεότερη απόφασή της, έδωσε το «πράσινο φως» για την ενίσχυση του υπό ανάπτυξη έργου δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) στο εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου στον Πρίνο με 150 εκατ. ευρώ. Η απόφαση για τη χρηματοδότηση ελήφθη βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, με τα κεφάλαια να αντλούνται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ).
Η ενίσχυση θα χρηματοδοτήσει εν μέρει το κόστος κατασκευής των χερσαίων και υπεράκτιων υποδομών για τη δημιουργία της εγκατάστασης αποθήκευσης άνθρακα. Η εγκατάσταση αναμένεται να ξεκινήσει τη φάση ανάπτυξης το 2027 και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2030. Ως προς τα επόμενα άμεσα βήματα, αυτά αφορούν, όπως μεταφέρουν πηγές της εταιρείας, την έκδοση της άδειας αποθήκευσης από την ΕΔΕΥΕΠ, την προκήρυξη της δημόσιας διαβούλευσης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την υλοποίηση του δεσμευτικού market test προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη λήψη των τελικών επενδυτικών αποφάσεων τους πρώτους μήνες του 2025.
Αναλυτικότερα, η υπόθεση «άδεια αποθήκευσης» τελεί υπό αξιολόγηση από την ΕΔΕΥΕΠ, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι θα οριστικοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους.
Σε ό,τι αφορά τη «δοκιμή αγοράς» υπάρχει ανάλογη πρόθεση ως προς τους χρόνους, πράγμα που βέβαια μένει να αποδειχθεί ως προς την ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, δηλαδή πέρα από την Energean και οι υπόλοιποι «emitters» που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να διοχετεύσουν ποσότητες CO2 προς αποθήκευση στην υποδομή.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι σε εκκρεμότητα παραμένει η θέσπιση του κανονιστικού πλαισίου που θα διέπει την εν λόγω διαδικασία, με νεότερες πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτό αναμένεται να γίνει εντός του επόμενου μήνα