Skip to main content

Στο 2025 μεταφέρονται τρία placements του ΤΑΙΠΕΔ: Τα σενάρια για την πώληση των μεριδίων από το Ταμείο

ΙΝΤΙΜΕ/Γιώργος Μπαμπούκος

Τα σενάρια για την πώληση των μεριδίων από το Ταμείο

Για το νέο οικονομικό έτος 2025 μεταφέρονται τα 3 placements του ΤΑΙΠΕΔ (Helleniq Energy, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) που ανέμενε μέχρι το τέλος του έτους η χρηματιστηριακή κοινότητα. Η εξέλιξη αυτή προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις στις οποίες συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του Ταμείου.

Ειδικότερα, στη Helleniq Energy η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται στο 30% και αντιστοιχεί σε αξία 626 εκατ. ευρώ με βάση τη σημερινή κεφαλαιοποίηση (2,087 δισ. ευρώ). Η διάθεση μέρους του ποσοστού του 30% θα γίνει σε συνεργασία με τον δεύτερο βασικό μέτοχο, την Paneuropean, συμφερόντων της οικογένειας Σπύρου και Μαριάννας Λάτση, όπως συνέβη και στο τέλος του 2023. Τότε οι δύο μέτοχοι διέθεσαν το 11% της εταιρείας, στην αναλογία συμμετοχής τους στην εταιρεία.

Αναφορικά με τις 2 εισηγμένες ύδρευσης, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, να σημειωθεί ότι τα placements θεωρούνται δεδομένα προκειμένου να βελτιωθεί η εμπορευσιμότητα των μετοχών, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό του Χρηματιστηρίου που θα ισχύσει από τον Μάρτιο του 2025. Στην ΕΥΔΑΠ το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 11,3%, το οποίο στη σημερινή κεφαλαιοποίηση της εταιρείας αντιστοιχεί σε 68,25 εκατ. ευρώ. Στην ΕΥΑΘ η συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ ανέρχεται στο 24,02% των μετοχών της εταιρείας και σε σημερινές αξίες αντιστοιχεί σε 28,41 εκατ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση των 2 placements το Ελληνικό Δημόσιο θα συνεχίσει να είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 50% συν μία μετοχή.

Αυξήσεις κεφαλαίου

Ακριβώς 43 συνεδριάσεις υπολείπονται για να εκπνεύσει το τρέχον χρηματιστηριακό έτος και οι επενδυτές αναμένουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank ύψους 735 εκατ. ευρώ, με στόχο την απορρόφηση της Παγκρήτιας Τράπεζας και τη δημιουργία της νέας τράπεζας από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Επίσης στην τελική ευθεία είναι η συγχώνευση της εισηγμένης Κλουκίνας-Λάπας και της Intracom Properties, ενώ αναμένονται placements στην Αttica Holdings και στην Trade Estates. Ειδικότερα, στην Trade Estates ο βασικός μέτοχος Βασίλης Φουρλής έχει μιλήσει για τον «απογαλακτισμό» από τον όμιλο Fourlis και επαναλαμβάνει ότι μέχρι το τέλος του 2024 ποσοστό 13% – 14% της Trade Estates θα διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (private placement), ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, έως ότου ολοκληρωθεί η αύξηση του free float, η εταιρεία δεν θα προχωρήσει σε αγορές ιδίων μετοχών.

Εξελίξεις

Με βάση τις τελευταίες επιχειρηματικές εξελίξεις που αναφέραμε, είναι πολύ πιθανό οι εταιρικές πράξεις εντός του 2024 να ξεπεράσουν τα 4,7 δισ. ευρώ. Συνολικά κεφάλαια 3,74 δισ. ευρώ έχουν αντληθεί από την αρχή του έτους από τις εισηγμένες εταιρείες μέσα από 15 εταιρικές πράξεις (αυξήσεις κεφαλαίου, εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, νέες εισαγωγές κ.ά.) αλλά και από 5 μεγάλα placements βασικών μετόχων.

Ξεχωρίζει η δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών με 785 εκατ. ευρώ και 2,48 δισ. ευρώ από placements βασικών μετόχων. Από τα placements ξεχωρίζουν η διάθεση του 27% της Πειραιώς από το ΤΧΣ έναντι 1,35 δισ. ευρώ και του 10% της Εθνικής Τράπεζας, επίσης με πωλητή το ΤΧΣ, έναντι 691 εκατ. ευρώ. Επίσης είχαμε και την αύξηση κεφαλαίου της Cenergy ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Το 2023 οι εισηγμένες είχαν «σηκώσει» μέσω του Χ.Α. κεφάλαια 3,4 δισ. ευρώ μέσα από 26 εταιρικές πράξεις (1,73 δισ.) και 4 μεγάλα placements (1,67 δισ. ευρώ) βασικών μετόχων. Αθροιστικά δηλαδή το 2023 και το 2024 έχουν αντληθεί μέσω του Χ.Α. πάνω από 8 δισ. ευρώ. Βεβαίως, τα placements κυριαρχούν, ενώ οι νέες εισαγωγές σε αυτά τα δύο χρόνια δεν έχουν ξεπεράσει τις έξι, εκ των οποίων οι τρεις υποχρεωτικές (Τrade Estates, Orilina, Noval). Λείπουν δηλαδή τα αναπτυξιακά κεφάλαια αφού τα placements καταλήγουν στις τσέπες των βασικών μετόχων, είτε είναι ιδιώτες είτε το κράτος. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν χρηματοδοτήσεις μέσω των εταιρικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στην Αγορά Σταθερού Εισοδήματος του Χ.Α. Φέτος από τη συγκεκριμένη αγορά η Autohellas άντλησε 200 εκατ. ευρώ και η Intralot 130 εκατ. ευρώ. Το βάθος όμως της αγοράς είναι περιορισμένο, γεγονός που φαίνεται στις περιόδους πριν από μεγάλα placements, όπου η αγορά «στεγνώνει». Είναι εμφανές ότι λείπει «φρέσκο» χρήμα που θα δώσει ώθηση στις μετοχικές αξίες, οι οποίες, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία από τα μεγάλα placemements, μετά το τέλος της διαδικασίας διαπραγματεύονται κάτω από την τιμή διάθεσης της συναλλαγής.