Πρόκειται για ένα από τα πρόσωπα, τα οποία μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον της ημέρας, λόγω της δημοσίευσης των οικονομικών μεγεθών του 9μήνου.
Ο λόγος για τον Ζόραν Μπογκντάνοβιτς, δηλαδή τον Κροάτη διευθύνοντα σύμβουλο της Coca Cola HBC, ο οποίος βρίσκεται στο «τιμόνι» της ελληνικής πολυεθνικής τα τελευταία επτά χρόνια -μια «χρυσή» περίοδο για τον Όμιλο, παρά τις διαδοχικές προκλήσεις της πανδημίας, του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, αλλά και της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ζόραν Μπογκντάνοβιτς «παρέλαβε» την Coca Cola HBC με πωλήσεις 6,6 δισ. ευρώ, κέρδη 480 εκατ. ευρώ και EBIT 681 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2018) και πλέον, μέσα σε λίγα χρόνια, έχει οδηγήσει το «καράβι» σε πωλήσεις 10,1 δισ. ευρώ, κέρδη 636 εκατ. ευρώ και EBIT 1,08 δισ. ευρώ (στοιχεία 2023).
Τα πράγματα φαντάζουν εξίσου ευοίωνα και για το 2024, το οποίο δεν αποκλείεται να «σπάσει» ακόμη ένα ρεκόρ, ιδίως αν επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις της διοίκησης.
Η συμβολή του CEO, ο οποίος βρίσκεται στον Όμιλο από το 1996, μόνο αμελητέα δεν είναι, καθώς ο ίδιος πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό αυτήν τη δυναμική ανάπτυξη, χάρη αφενός στη στρατηγική για προϊόντα 24/7 (δηλαδή για την παροχή προϊόντων, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών από το πρωί έως το βράδυ), αφετέρου στη διείσδυση στον τομέα των Data, Insights & Analytics, ο οποίος παρέχει εξατομικευμένη πληροφόρηση για όλο το χαρτοφυλάκιο.
Υψηλότεροι στόχοι
Κάπως έτσι, παρά τις διαδοχικές προκλήσεις των τελευταίων ετών, ο Ζόραν Μπογκντάνοβιτς έχει μετατρέψει την κρίση σε… ευκαιρία, λαμβάνοντας φυσικά βοήθεια κι από το πληθωριστικό άλμα στις τιμές των προϊόντων.
Το ίδιο, όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται να συμβεί και φέτος, με τη διοίκηση να «ανεβάζει» τον στόχο για την αύξηση των οργανικών εσόδων στο 8% έως 12% (από 6% έως 7% προηγουμένως), καθώς και για τη βελτίωση των οργανικών EBIT στο 7% έως 12% (από 3% έως 9% προηγουμένως).
Discount στο ταμπλό
Όλα αυτά, εύλογα, καθιστούν αρκετά ελκυστική τη μετοχή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία μπορεί να βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα των κεφαλαιοποίησης (12 δισ. ευρώ), αλλά «παίζει» με πρόδρομο δείκτη P/E μόλις στο 15x, απολαμβάνοντας σημαντικό discount σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)