Θετικές επιδόσεις καταγράφει από τις αρχές του έτους ο κατασκευαστικός κλάδος διατηρώντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η Alpha Bank. Ειδικότερα, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) του κατασκευαστικού κλάδου το πρώτο εξάμηνο του 2024 (σε σταθερές τιμές) διαμορφώθηκε σε 2,1 δισ. ευρώ.
Όπως σημειώνεται στην αναφορά της Alpha Bank, σε ετήσια βάση (σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023) κατέγραψε οριακή μείωση 0,9%, η οποία, ωστόσο, αποδίδεται σε επιδράσεις βάσης (base effects), καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2023 είχε σημειώσει αύξηση 21,6%. Επιπλέον, η ΑΠΑ των κατασκευών αυξάνεται ταχύτερα από τη συνολική ΑΠΑ, στην πλειονότητα των εξαμήνων από το 2017 και μετά, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του παραγόμενου προϊόντος του κλάδου στο συνολικό παραγόμενο προϊόν να αυξηθεί από 1,3% το πρώτο εξάμηνο του 2017, σε 2,4% το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Παρά την άνοδο αυτή, το εν λόγω ποσοστό απέχει σημαντικά από το αντίστοιχο του πρώτου εξαμήνου του 2010 (4%), γεγονός που καταδεικνύει τις απώλειες που υπέστη ο κλάδος από την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας. Οι επενδύσεις σε κατασκευές (κατοικίες και λοιπές κατασκευές), οι οποίες καταγράφουν άνοδο από το 2020 και μετά, διαμορφώθηκαν σε 5,3 δισ. σημειώνοντας οριακή μείωση 0,8% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, όταν είχε καταγραφεί αύξηση 21,2%.
Εμπόδια
Παράλληλα, οι επενδύσεις σε κατοικίες μειώθηκαν 10,5% (Η1 2023: +47,1%), ενώ οι επενδύσεις σε λοιπές κατασκευές εκτός κατοικιών αυξήθηκαν 4,9% (Η1 2023: +10%). Ο εποχικά διορθωμένος Δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές αυξήθηκε 8,6% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του 2024, καταγράφοντας, μετά την Κροατία και τη Μάλτα, την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.-27).
Σημειώνεται παράλληλα ότι ο κατασκευαστικός κλάδος αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια, όπως το αυξανόμενο, αν και με φθίνοντα ρυθμό, κόστος των οικοδομικών υλικών που αναλώνονται για την κατασκευή νέων κτιρίων, το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, το οποίο, μεταξύ άλλων παραγόντων, επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση δανείων για στεγαστικούς σκοπούς και η εκκρεμότητα με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ).
Αξίζει να αναφερθεί ότι από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους ο Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτιρίων έχει αυξηθεί σωρευτικά 27,4%. Κατά την ίδια περίοδο, στις δύο βασικότερες κατηγορίες υλικών, των οποίων η από κοινού στάθμιση υπερβαίνει το 44% του δείκτη που είναι οι κονίες και το έτοιμο σκυρόδεμα, καθώς και τα μεταλλικά υλικά βασικής επεξεργασίας, οι τιμές αυξήθηκαν σωρευτικά κατά 23,3% και 28,3%, αντίστοιχα.