Μπορεί ο Χρήστος Μεγάλου να βλέπει την Πειραιώς να οδεύει προς ακόμη ένα ισχυρό έτος κερδοφορίας, κάτι που εκτός απροόπτου θα επιβεβαιωθεί και την Παρασκευή, όταν δημοσιευθούν τα οικονομικά μεγέθη του 9μήνου, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχουν δύο πεδία… προβληματισμού για τον επί μια επταετία διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας.
Τα μειωμένα έσοδα από τόκους
Το πρώτο αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII). Οι «χρυσές εποχές» των υψηλών επιτοκίων ανήκουν στο παρελθόν, με την ΕΚΤ να έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδοχικές μειώσεις. Αυτό, εύλογα, θα οδηγήσει σε σταδιακή αποκλιμάκωση των NII, τα οποία έχουν στηρίξει το άλμα κερδοφορίας των τελευταίων ετών.
Παΐζη: Η γυναίκα των… malls – Από τη McArthurGlen στα 4+2 εμπορικά της Lamda
Για παράδειγμα, η Goldman Sachs περιμένει ότι τα έσοδα από τόκους θα μειωθούν από 2,1 δισ. ευρώ το 2024 σε 1,87 δισ. ευρώ το 2025 και 1,88 δισ. ευρώ το 2026. Κι αυτό εύλογα «κατεβάζει» και τον πήχη της συνολικής κερδοφορίας (από 0,94 ευρώ/μετοχή σε 0,82 και 0,80 ευρώ/μετοχή, αντίστοιχα).
Ως αντίδοτο στα παραπάνω, η διοίκηση του έμπειρου CEO αντιπαραβάλλει τη σταθερή διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ενήμερων δανείων, μέσω της οποίας μπορεί να αντισταθμιστεί η φυσιολογική κάμψη από τα μειωμένα επιτόκια.
Με βάση τα στοιχεία του α’ εξαμήνου, τα εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 31,3 δισ. ευρώ (30,1 δισ. ευρώ στα τέλη του 2023), με τον στόχο για το σύνολο του 2024 να έχει αναπροσαρμοστεί στα 31,7 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, επιδίωξη του Χρήστου Μεγάλου είναι αυτό το νούμερο να έχει εκτοξευθεί σε περίπου 40 δισ. ευρώ έως το 2027.
Το discount στη μετοχή
Το δεύτερο πεδίο προβληματισμού έγκειται στη μετοχή, η οποία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών μηνών (3,6 ευρώ), κάτι το οποίο έχει διευρύνει σε σχεδόν διψήφια επίπεδα (περίπου -10%) την απόσταση από την τιμή του φετινού placement (4,00 ευρώ).
Αυτό σημαίνει ότι όσοι συμμετείχαν στην αγοραπωλησία του Μαρτίου εξακολουθούν να εμφανίζουν αρνητικό… ταμείο. Σίγουρα, η ευρύτερη αναδίπλωση στον κλάδο των τραπεζών διαδραματίζει καίριο ρόλο σ’ αυτήν την υστέρηση.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Χρήστος Μεγάλου ευελπιστεί ότι τα μεγέθη του 9μήνου θα αποτελέσουν τον παράγοντα «Χ» και θα δώσουν στη μετοχή την απαιτούμενη ώθηση, προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος, αξιοποιώντας και τις ελκυστικές αποτιμήσεις.
Και φυσικά, μην ξεχνάμε το όραμα του CEO, όπως ο ίδιος το περιέγραψε τον Σεπτέμβριο στο πρακτορείο Reuters, για διπλασιασμό της αξίας της τράπεζας (σε 8 ευρώ/μετοχή) έως ότου αποχωρήσει από τα «ηνία» της διοίκησης.
Νινιός: Το… exit από το Χρηματιστήριο και οι «τίτλοι τέλους» έπειτα από 30 χρόνια
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)