Για το σχέδιο για το νέο παραγωγικό μοντέλο μίλησε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς Σταύρος Θεοδωρόπουλος, στην εκπομπή «Rush Hour» με τον Τάκη Σπηλιόπουλο στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής.
«Είναι πολύ θετικό και καινούριο το ότι η βιομηχανία μπαίνει στην καρδιά αυτού του νέου παραγωγικού μοντέλου μετά από τόσα χρόνια που έχει αναγνωριστεί σαν κύριος πυλώνας ανάπτυξης της χώρας. Οπότε βρισκόμαστε σε μία κατάσταση, το γενικό πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε είναι αρκετά διαφορετικό μετά από αυτό που όπως είπε ο πρωθυπουργός πριν από 5 χρόνια, άρα γνωρίζουμε ότι η χώρα έχει αλλάξει πορεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεπεράσει τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η παραγωγή και γενικά η οικονομία αυτής της χώρας», τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος.
«Υστερούμε ακόμα στους οικονομικούς δείκτες, ανάμεσα σε αυτούς, στον δείκτη της καινοτομίας. Είμαστε 29η χώρα σε 38 ευρωπαϊκές χώρες. Το benchmarking μας δείχνει ότι το ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε, δεν είναι κατάλληλα μορφωμένο κι εκπαιδευμένο. Δεν υπάρχουν κατάλληλες τεχνικές δεξιότητες αυτή τη στιγμή να στηρίξουν την παραγωγή. Κι εκείνο το οποίο γίνεται από το upskilling και το reskilling είναι προφανώς ανεπαρκές για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας. Χρειαζόμαστε μεγάλη έμφαση στην τεχνική εκπαίδευση για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε αυτή την κατάσταση», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει το επενδυτικό άλμα στην χώρα, ο κ. Θεοδωρόπουλος ανάφερε: «Με αυτά που περάσαμε όλα αυτά τα χρόνια, το γεγονός ότι βρισκόμαστε σήμερα κι έχουμε ένα πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος το οποίο όμως σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ρυθμισμένο και ασφαλές, μας δίνει την ίδια στιγμή που έρχεται το αναπτυξιακό πακέτο – η πρωτοβουλία της Ευρώπης με την χρηματοδότηση και έρχεται και η έκθεση Ντράγκι η οποία δίνει έμφαση σε περαιτέρω χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, προφανώς το περιβάλλον είναι πάρα πολύ ουσιώδες. Υπάρχει η προσοχή για να δοθεί έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη στην χώρα μας».
«Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν πρέπει – για να ξεπεράσουμε αυτά τα 15 χρόνια που χάσαμε – να τρέξουμε με πρωτοφανείς ρυθμούς για τις επιτεύξεις μας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να λειτουργήσουν η δικαιοσύνη, οι θεσμοί, οι ανεξάρτητες αρχές, το ψηφιακό κράτος.