Πλησιάζει η «ώρα της κρίσης» για τον μέλλον της Avramar, του μεγαλύτερου ομίλου ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, καθώς μέχρι το τέλος της βδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών από τα πιστωτικά ιδρύματα με στόχο να αποφασίσουν εάν υπάρχει προτιμητέος επενδυτής ή όχι.
Πλέον η αξιολόγηση των τραπεζών και της Deloitte είναι εστιασμένη στις προτάσεις που κατέθεσαν η ισπανική Atitlan και η Aqua Bridge Group από τα Εμιράτα καθώς εκτός κούρσας φέρεται να είναι η Philosofish, με τις πληροφορίες της “Ν” να αναφέρουν ότι η πρόταση που κατέθεσε δεν ήταν επί της ουσίας δεσμευτική και την βγάζει εκτός διεκδίκησης.
Η επιλογή ανάμεσα από τους δύο αυτούς ενδιαφερόμενους απομακρύνει το ενδεχόμενο να χρειαστεί η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην όλη διαδικασία καθώς δε φέρεται να ανακύπτει ζήτημα δεσπόζουσας θέσης.
Στόχευση είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να μπορέσει να βγει “λευκός καπνός” για το ποιος θα αποκτήσει τον έλεγχο των ελληνικών assets του ομίλου της Avramar.
Ωστόσο, η απόφαση των τραπεζών δεν είναι εύκολη καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσφορές κινούνται σε χαμηλά επίπεδα ενώ ζητούν εξαιρετικά υψηλό “κούρεμα” της τάξης του 80% ή και περισσότερο, του χρέους- το οποίο προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.
Το βέβαιο είναι ότι οι τράπεζες καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στο κόστος της “χασούρας” από την αποδοχή γενναίου κουρέματος και στο να επιλέξουν μια προσφορά που θα αποτελέσει μια βιώσιμη “σανίδα” σωτηρίας για τον πληγωμένο όμιλο της Avramar.
Και όλα αυτά με φόντο την αποτυχία της προηγούμενης διάσωσης, η οποία είναι ακόμα νωπή και θέτει υπό αμφισβήτηση τις επιλογές διαχείρισης των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Προτιμητέος επενδυτής
Υπό το πρίσμα αυτό, στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν μιλώντας στην “Ν” ότι “το ενδεχόμενο να μην υπάρξει προτιμητέος επενδυτής παραμένει ορατό”, επισημαίνοντας ότι “η κατάσταση είναι εύθραυστη και απαιτεί χειρουργικές παρεμβάσεις σε όρους επιχειρηματικού σχεδιασμού διάσωσης καθώς επίσης και γενναία κεφάλαια για να υποστηριχθεί βιώσιμα το όλο εγχείρημα. Η ευθύνη για το μέλλον του πρώτου παίκτη της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας είναι μεγάλη”.
Σε περίπτωση που οι προσφορές δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των πιστωτριών τραπεζών, η Avramar κινδυνεύει να βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Ένας νέος διαγωνισμός θα έθετε την εταιρεία σε ακόμη πιο επισφαλή κατάσταση, ενώ ενδεχόμενο “λουκέτο” στον όμιλο της Avramar θα δημιουργήσει μπαραζ επιπτώσεων στο κλάδο αλλά και στην εγχώρια οικονομία, με τις τράπεζες να κουβαλούν σημαντικό μέρος της ευθύνης.
Πάντως, στο θετικό σενάριο, ήτοι στην περίπτωση όπου οι τράπεζες καταλήξουν στην ερχόμενη συνάντηση αξιολόγησης σε προτιμητέο επενδυτή θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα χρειαστεί ένα διάστημα 2-3 μήνες ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι η προθεσμία για τις 31/12/2024 που προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα δεν είναι ρεαλιστικά επιτεύξιμη, καθώς στο καλό σενάριο το deal θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου του νέου έτους.
Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το πως θα εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του ομίλου στο βαθμό που απαιτηθούν νέα κεφάλαια στήριξης σε αυτό το μεσοδιάστημα, ήτοι από την ανάδειξη του προτιμητέου έως την ανάληψη του πλήρους ελέγχου της εταιρείας από το νέο επενδυτή, ποιος δηλαδή θα καλύψει την αναγκαία “μετάγγιση” κεφαλαίων μέχρι να ολοκληρωθεί το deal;
Με γνώμονα ότι παραδοσιακά ο Νοέμβριος είναι ένας δύσκολος μήνας από πλευράς όγκου πωλήσεων για το κλάδο, δημιουργείται σημαντική πίεση στην Avramar, η οποία παρά τους έντονους κλυδωνισμούς μέχρι τώρα έχει καταφέρει να καλύψει τις βασικές της ανάγκες από την πορεία των εσόδων της και να εξασφαλίσει μια συνέχεια, ωστόσο τα περιθώρια ευελιξίας είναι πολύ στενά.