Skip to main content

Όμιλος Τιτάν: Στόχος η ταχεία αδειοδότηση του έργου IFESTOS

Φωτ. αρχείου (Πηγή: titan-cement.com)

Επιδίωξη του ομίλου η ένταξη του σχετικού project στις στρατηγικές επενδύσεις

Την ένταξη της επένδυσης του, υπό την ονομασία IFESTOS, προϋπολογισμού 584 εκατ. ευρώ, στο νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων, προκειμένου να πετύχει γρήγορη αδειοδότηση, επιδιώκει ο Όμιλος Τιτάν.

Αφορά το εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας στο Καμάρι Βοιωτίας με το έργο να έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση 234 εκατ. από το Ταμείο Καινοτομίας (Innovation Fund) της ΕΕ.

Όπως επισημαίνεται από τη διοίκηση της Τιταν το IFESTOS στοχεύει στη δέσμευση σχεδόν όλων των εκπομπών άνθρακα από το εργοστάσιο Καμαρίου, δηλαδή 1,9 εκατ. τόνους CO₂ ετησίως. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης το εργοστάσιο θα παράγει τσιμέντο με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, καλύπτοντας τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για βιώσιμα δομικά υλικά και βοηθώντας στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας μέχρι το 2050.

Εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη, το IFESTOS θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας σε ένα διεθνές περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων λόγω της ενεργειακής μετάβασης και θα συνεισφέρει στην προσέλκυση επιπλέον επενδύσεων στη χώρα κατά μήκος της αλυσίδας αξίας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, καθιστώντας την Ελλάδα σημείο αναφοράς για την εν λόγω τεχνολογία. Επίσης, θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των εξαγωγών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και τη δημιουργία άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και λειτουργίας του έργου.

Κίνητρο

Ειδικότερα, ο επενδυτικός φάκελος της τσιμεντοβιομηχανίας κατατέθηκε στην εταιρία Enterprise Greece, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ένταξη του επιχειρηματικού σχεδίου στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως Στρατηγική Επένδυση στην κατηγορία «Στρατηγικές Επενδύσεις 1», (περίπτωση αα, σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ.1 περίπτωση αα), καθώς και τη λήψη του κινήτρου της Ταχείας Αδειοδότησης (Άρθρο 9) του Ν.4864/2021.

Το προτεινόμενο επιχειρηματικό σχέδιο περιλαμβάνει συγκεκριμένα επένδυση για την ίδρυση Επιχειρηματικού Πάρκου Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας (ΕΠΜΜΜ) και την κατασκευή μονάδας δέσμευσης άνθρακα μεγάλης κλίμακας στο εργοστάσιο στο Καμάρι Βοιωτίας, ορίζοντας παράλληλα μια σειρά από περιβαλλοντικές, αδειοδοτικές και αναπτυξιακές παραμέτρους.

Σημειώνεται ότι το IFESTOS πληροί και με το παραπάνω τα χαρακτηριστικά που είναι αναγκαία για την ένταξή του στο νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης είναι κατά πολύ μεγαλύτερος των 75 εκατ. ευρώ. Η δυνατότητα για γρηγορότερη αδειοδότηση περιλαμβάνει την έκδοση οποιασδήποτε απαιτούμενης άδειας ή έγκρισης για την εκτέλεση έργων, την εγκατάσταση ή λειτουργία στρατηγικής επένδυσης, συμπεριλαμβανομένων των χωροταξικών αδειών, καθώς και την απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.).

Μελέτη

Για το IFESTOS ο Όμιλος Τιτάν πρόσφατα υπέγραψε σύμβαση για μελέτη Βασικού Σχεδιασμού (FEED-Front End Engineering & Design) με την thyssenkrupp Polysius, η οποία όπως ανακοινώθηκε θα χρησιμοποιήσει την τελευταία τεχνολογία διαχωρισμού CO2, σχεδιάζοντας και εξοπλίζοντας τον πρώτο κλίβανο με τεχνολογία καύσης οξυγόνου. Κατά τον εκσυγχρονισμό του δεύτερου κλιβάνου θα χρησιμοποιηθεί η σχετική τεχνολογία τελευταίας γενιάς: το Pure Oxyfuel, ένα σύστημα καύσης καθαρού οξυγόνου. Αυτό θα κάνει δυνατή τη δέσμευση σχεδόν του 100% των εκπομπών CO2.

Το αίτημα της Τιτάν θα βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι 3.11.24.