Skip to main content

ΓΕΚ Τέρνα: Ολοκληρώνεται η πώληση της Ενεργειακής

Ο όμιλος αναμένεται να μειώσει τις ενοποιημένες δανειακές του υποχρεώσεις κατά 1,1 δισ.

Στη Γ.Σ. η έγκριση εξαγοράς του 36,6% που κατέχει ο όμιλος

Εντός του έτους αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία δημόσιας πρότασης της αραβικής Masdar για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακής.

Το παραπάνω εκτίμησε χθες κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της ΓΕΚ Τέρνα με θέμα την έγκριση της εξαγοράς του ποσοστού (36,6%) που κατέχει ο Όμιλος στην Ενεργειακή, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Περιστέρης.

Θα προηγηθεί το επόμενο διάστημα η εξαγορά περίπου του 67% της Τέρνα Ενεργειακής (που κατέχουν ο Όμιλος και τα φυσικά πρόσωπα) και στη συνέχεια θα δημοσιευτεί το πληροφοριακό δελτίο για τη υποχρεωτική δημόσια πρόταση προς το σύνολο των μετόχων με τιμή ανά μετοχή τα 20 ευρώ.

Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Περιστέρης η συμφωνία με τη Masdar προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής της ΓΕΚ Τέρνα με ποσοστό 50% στη νέα γενιά των επενδύσεων στην παραγωγή κι αποθήκευση καθαρής ενέργειας που θα υλοποιήσει στο μέλλον η Τέρνα Ενεργειακή όπως, μεταξύ άλλων, στα έργα αντλησιοταμίευσης και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. «Η συμμετοχή αυτή θα διατηρήσει την επενδυτική μας παρουσία σε πολλά υποσχόμενους νέους τομείς ενεργειακών υποδομών, ενώ λειτουργεί προς όφελος και της θυγατρικής μας Τέρνα που διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατασκευή καίριας σημασίας ενεργειακών έργων» ανέφερε σχετικά.

Ρευστότητα

Έχει ήδη συμφωνηθεί η συνεργασία για το έργο έξω από την Αλεξανδρούπολη με την Τέρνα να είναι ο κατασκευαστής του αιολικού πάρκου, ισχύος 200 MW.

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ Τέρνα με την πώληση της Ενεργειακής ενισχύει τη ρευστότητά της με ποσό περίπου 900 εκατ. ευρώ και μειώνει της ενοποιημένες δανειακές της υποχρεώσεις κατά 1,1 δις. ευρώ.

Ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα απαντώντας επίσης σε σχετικά ερωτήματα κατά τη διάρκεια της συνέλευσης χθες επανέλαβε ότι από τη μεριά του ο Όμιλος έχει ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες συμφωνίες όσο αφορά την Εγνατία Οδό και αναμένει να πράξει το ίδιο και το αρμόδιο υπουργείο. Θεωρεί πιθανό η Εγνατία να περάσει στη ΓΕΚ Τέρνα το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται επίσης να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) το μεγαλύτερο έργο κατασκευής αυτοκινητοδρόμου αυτή την περίοδο στην Ευρώπη, αλλά και η ανακήρυξη του Ομίλου ως αναδόχου για δύο έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με συνολικό προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ (το ένα δημόσιο και το δεύτερο ΣΔΙΤ).
Επιπρόσθετα η ΓΕΚ Τέρνα έχει ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος για έργο ΣΔΙΤ άρδευσης στην Κρήτη, συνολικού προϋπολογισμού 74,482 εκατ. ευρώ και έχει καταθέσει τη μοναδική δεσμευτική προσφορά το έργο «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς» με συνολικό προϋπολογισμό 220,5 εκατ. ευρώ.