Skip to main content

Δ. Ανδριόπουλος (Dimand) στο 3ο Οικονομικό Συνέδριο της «Ν»: Πρωταγωνιστές της οικονομίας τα ακίνητα – Οι προκλήσεις και τα στοιχήματα του κλάδου

(φωτ. papadakispress.gr)

«H εταιρεία μας έχει υλοποιήσει το 45% των πράσινων κτιρίων της χώρας. Αυτό είναι το μέλλον» ανέφερε ο CEO της Dimand

Στις προκλήσεις του κλάδου της ανάπτυξης ακινήτων, αλλά και της επιχειρηματικότητας ευρύτερα, εστίασε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, στο πλαίσιο του 3ου Οικονομικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής με θέμα «Η παραγωγική Ελλάδα
την επόμενη δεκαετία».

Ο κ. Ανδριόπουλος παρατήρησε πως «υπάρχει μία λάθος στάση αντιπολίτευσης – πολιτικά μιλώντας – ότι η Ελλάδα ασχολείται πολύ με τα ακίνητα και όχι με το παραγωγικό μοντέλο».

«Πρωταγωνιστές της οικονομίας τα ακίνητα»

«Τα ακίνητα κάθε χρήσης σε όλο τον πλανήτη είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της οικονομίας. Αυτό μπορεί να το δει κανείς στεγαστικά, τουριστικά κτλ. Δεν υπάρχει λόγος για να κάνει αντιπολίτευση οικονομική κάποιος να λέει ότι η ανάπτυξη που στηρίζεται στα ακίνητα δεν έχει πολλαπλασιαστές. Μιλάμε για τις όμορφες ή τις άσχημες πόλεις και αυτό που εννοούμε όλοι είναι η εικόνα που βλέπουμε από ένα σύνολο ακινήτων» ανέφερε.

Μεγάλη πρόκληση η ικανοποίηση της ζήτησης

Παρατήρησε ακόμη πως «τα τελευταία χρόνια ο κλάδος αναπτύσσεται και μετά από 10 χρόνια παύσης, για έναν αριθμό από λόγους, αυτή τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα είναι η δύναμη παραγωγής της μηχανής. Η μηχανή των ακινήτων είναι οι κατασκευαστικές εταιρείες» συνέχισε, τονίζοντας πως «αυτή τη στιγμή η μεγάλη πρόκληση είναι μετά από μια δεκαετή κρίση πώς θα συντονιστούν και θα οργανωθούν οι κατασκευαστικές εταιρείες κυρίως από ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση που υπάρχει και να μη δημιουργείται συνέχεια μία πληθωριστική πίεση στις τιμές».

Αναδεικνύοντας τον ρόλο της τεχνολογίας ανέφερε πως «παίζει και στη δική μας τη δουλειά πολύ σημαντικό ρόλο». Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, έχει εξελιχθεί πολύ στο τμήμα των μελετών. «Τα σχέδια και οι μελέτες που πριν έπαιρναν μήνες τώρα γίνονται ηλεκτρονικά και αυτό έχει βελτιώσει τους χρόνους, την ποιότητα και την ακρίβεια» εξήγησε.

Στοίχημα να αποκτήσει η χώρα Κτηματολόγιο

Ο CEO της Dimand υπογράμμισε πως «αυτό που είναι ένα μεγάλο στοίχημα, αλλά είμαστε αισιόδοξοι γιατί βλέπουμε ότι έχει αρχίσει και γίνεται είναι να αποκτήσει η χώρα Κτηματολόγιο και η έκδοση μιας άδειας να γίνεται ηλεκτρονικά σε πολύ σύντομο χρόνο».

Χαρακτήρισε ακόμη ενθαρρυντικό το γεγονός ότι «πολύ πρόσφατα εκδώσαμε ηλεκτρονικά άδεια για κτίριο 36.000 τ.μ., μία επένδυση 200 εκατ., όπου ηλεκτρονικά όλα τα σχέδια επί μία εβδομάδα μπήκαν στο σύστημα του ΤΕΕ και με ένα πάτημα κουμπιού βγήκε η άδεια, κάτι που πριν από λίγα χρόνια ήταν ένα ανέκδοτο».

Το μέλλον είναι τα πράσινα κτίρια

Όσον αφορά το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις φυσικές καταστροφές, υπογράμμισε πως η Dimand τα τελευταία 15 χρονια δημιουργεό μόνο πράσινα πιστοποιημένα κτίρια.

«H εταιρεία μας έχει υλοποιήσει το 45% των πράσινων κτιρίων της χώρας. Αυτό είναι το μέλλον. Δεν πρέπει να το βλέπουμε σαν επιπλέον κατασκευαστικό κόστος, αλλά σαν μία υποχρέωση να συμβάλουμε και εμείς στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, στο καλύτερο αποτύπωμα, αφού στατιστικά για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα το 40% προέρχεται από τα κτίρια».

Σε άλλο σημείο της συζήτησης ο κ. Ανδριόπουλος στάθηκε στην ανάγκη οι Έλληνες επιχειρηματίες να γίνουν περισσότερο εξωστρεφείς. «Η επιχειρηματικότητα πρέπει να γίνει εξωστρεφής και να βγει ο καθένας να πουλήσει το προϊόν του» σημείωσε.