Skip to main content

ΓΕΚ Τέρνα: Κέρδη 900 εκατ. ευρώ, μείωση δανείων 1,1 δισ. από την πώληση του 36,6% της Τέρνα Ενεργειακής στην αραβική Masdar

Περιστέρης: Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας για την Εγνατία Οδό και αναμένουμε το δημόσιο να πράξει το ίδιο

Την ενίσχυση του ταμείου της ΓΕΚ Τέρνα με ποσό περίπου 900 εκατ. ευρώ, καθώς και τη μείωση των ενοποιημένων δανειακών υποχρεώσεων 1,1 δισ. ευρώ, επεσήμανε ως τα βασικότερα οφέλη από τη συμφωνία για την πώληση του 36,6% της Τέρνα Ενεργειακής στην αραβική Masdar ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Γιώργος Περιστέρης.

Όπως επίσης είπε, ο Όμιλος δεν αποχωρεί από τον ενεργειακό τομέα. Η συμφωνία, η οποία εγκρίθηκε νωρίτερα από τη γενική συνέλευση της ΓΕΚ Τέρνα, προβλέπει το δικαίωμά της να συμμετέχει με 50% στα σχεδιαζόμενα έργα αποθήκευσης ενέργειας (αντλησιοταμίευση), καθώς και στα πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα. Ως προς το τελευταίο έχει συμφωνηθεί συνεργασία για το έργο έξω από την Αλεξανδρούπολη με την Τέρνα Κατασκευαστική να είναι ο κατασκευαστής του πάρκου ισχύος 200 MW.

Αναφορικά με τις παραχωρήσεις, ο κ. Περιστέρης επανέλαβε ότι η ΓΕΚ Τέρνα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την Εγνατία Οδό και αναμένει το δημόσιο να πράξει το ίδιο. Εκτίμησε ότι η μεταφορά της Εγνατίας στον Όμιλο θα είναι δυνατή το πρώτο τρίμηνο του 2025. Ακόμη, αναμένει το επόμενο διάστημα την υπογραφή της σύμβασης για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, καθώς και την ανάληψη έργων ΣΔΙΤ άρδευσης και για την επεξεργασία απορριμμάτων στη Βόρειο Ελλάδα.